Nagy átalakulás jön a BAT-nál, de erősítheti a pécsi gyár pozícióját

A pécsi gyár 2019-ben átadott új gyártósora

A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. megkezdi a pécsi gyárának átalakításáról szóló belső javaslat áttekintését – áll a cég lapunkhoz eljuttatott közleményében. Ez  a nikotinpárna gyártási kapacitásának jelentős bővítését, és egy eddig a pécsi üzemben nem gyártott termék, a sodródohány gyártásának elindítását foglalja magában. Ezzel párhuzamosan hagyományos cigaretta gyártását a BAT más gyáraiba helyeznék át – írják.

A közlemény kitér arra is, hogy a javasolt átalakítással a pécsi üzem válna a legnagyobb olyan gyárrá a vállalatcsoporton belül, amely egy innovatív termékkategóriát, nikotinpárnát állít elő. A termékkategóriát a világpiacon értékesíti a vállalat. A kapacitás bővítése a BAT vállalatcsoport stratégiájához illeszkedik. Ennek központi eleme, hogy tevékenységének egészségre gyakorolt negatív hatását csökkentse azzal, hogy kevésbé káros termékek egyre szélesebb választékát kínálja. 

A folyamat – írják – várhatóan hatással lesz a helyi foglalkoztatásra, ennek részleteiről egyeztetni fognak az üzemi tanáccsal és a szakszervezettel

A közlemény idézi Orosz Zoltánt, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. ügyvezetőjét, aki a következőkkel érvel az átalakítás mellett.

  • A Pécs számára javasolt új irány azt eredményezheti, hogy az itteni gyár fontos szerepet kap a BAT vállalatcsoport stratégiájában az új, innovatív termékkategóriák terén;
  • Így biztosítva lesz, hogy az üzem hosszú távon piacképes, magas hozzáadott értéket képviselő termékeket állítson elő a világpiacra. 

Hozzáteszi: azon lesznek, hogy a helyi felülvizsgálatot minél hamarabb befejezzék, és nagy hangsúlyt helyeznek a folyamatos párbeszédre az érintettekkel.

Az átalakítás a BAT termékeinek hazai forgalmazását, valamint a nagy- és kiskereskedelmi partnerekkel való együttműködést nem fogja érinteni – áll a közleményben.

Hirdetés