Nagy összefogás eredménye az új belvárosi játszótér

Az önkormányzat az Árkáddal együttműködve, a Pintér János Program keretében újította meg a Jánosi Engel Adolf teret, ezzel a város harmadik legnagyobb játszóterét hozták létre.

hirdetés
Uránia Mozi

Komoly összefogás eredményeként adták át pénteken az Árkád alatt lévő új játszóteret – amelynek felújításáról már korábban is írtunk. A Jánosi Engel Adolf tér fejlesztésének kezdeményezője Kővári János volt, aki saját képviselői keretéből támogatta is a beruházást. Az önkormányzat ezt a helyszínt beemelte az indén elinduló Pintér János Parkmegújítási Programba, és az Árkád Pécs Bevásárlóközpont is hozzájárult a munkához egy jelentős összeggel.

Jobbról: Ruzsa Csaba alpolgármester, Meixner Barna, a Biokom ügyvezető igazgatója, és Martits Balázs, az Árkád igazgatója

– Ez az együttműködés példaértékű – emelte ki az átadón Ruzsa Csaba, Pécs gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere. – Nagyon bízom benne, hogy ezzel déli irányba is meg tudjuk egy kicsit hosszabbítani a belvárost, így ahhoz a nem titkolt célunkhoz is közelebb kerülünk, hogy az új vásárcsarnokot helyzetbe tudjuk hozni.

Jövőre folytatódik a Pintér János Parkmegújítási Program
A Pintér János Program idén év elején indult és az Árkád melletti játszótérrel együtt hat pécsi parkot szépítettek meg a keretében. Meixner Barna, a Biokom ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy a program idei teljes költségvetése 65 millió forint volt, amelynek nagyjából egyharmadát az önkormányzati képviselők saját keretükből finanszírozták, a fennmaradó részt pedig a városüzemeltetési társaság biztosította. A tervek szerint a Pintér János Program jövőre folytatódik, újabb pécsi közterek bevonásával.

Az Árkád igazgatója, Martits Balázs azt mondta, nagyon büszke arra, hogy a bevásárlóközpont is hozzájárulhatott a beruházáshoz. Szerinte közös érdek volt, hogy megújulhasson a belvárosnak ez a kis szeglete, amely korábbi állapotában már meglehetősen elhanyagolt volt.

– Elvégeztük a területen a szükséges parkosítási munkákat, és egy szép, nagy játszóteret hoztunk létre 14 játékelemmel – árulta el a Biokom ügyvezető igazgatója, Meixner Barna. – Tavasszal még egy kötélpályát is kihelyezünk majd, ennek az előkészületeit már elkezdtük. A beruházás összesen 12,5 millió forintba került, ebből a játékelemek beszerzése mintegy 4,5 millió forintot tett ki, a beszerzésükben volt partnerünk az Árkád. Ezen kívül felújítottuk a padokat, a lámpaoszlopokat, és új hulladékgyűjtő edényeket helyeztünk ki, valamint egy sziklakertet is kialakítottunk.

A vízesés helyreállítása is a tervek között szerepel
A Jánosi Engel Adolf tér egyik fő látványossága az Árkád bejárata előtti vízesés volt, ami azonban már évek óta nem működik. Mint kiderült, a mostani beruházás keretében felmérték, hogy mennyi pénzből lehetne újra életet lehelni a csobogóba, azonban annak magas költsége miatt egyelőre elhalasztották ezt a tervet. Ruzsa Csaba alpolgármester elmondta, hogy a teljes gépészeti részét ki kellene cserélni a vízesésnek, ami 15 millió forintba kerülne. Ez megduplázta volna a park felújításának költségét, amit jelenleg nem tudtak volna finanszírozni, azonban nem tettek le arról, hogy a jövőben helyreállítsák a csobogó eredeti állapotát és funkcióját.

Azt is megtudtuk, hogy a park zárható lesz, így mindenki abban bízik, hogy a jelenlegi állapotát hosszú távon is fenn tudják tartani. Ebben fog segíteni az is, hogy az Árkád biztonsági szolgálata rendszeresen ellenőrzi a játszóteret, de térfigyelő kamerákat is kihelyeztek.

Kővári János

– Különböző politikai oldalak képviselői vannak most itt, kiegészülve a gazdasági és társadalmi élet szereplőivel – mondta el Kővári János, a terület önkormányzati képviselője. – Tudtunk azonban találni olyan közös pontot, amiben nem csak egyetértés volt, de mindenki bele is tette a magáét, és ez egy nagyon nagy dolog. A belvárosban eddig valóban nem igen akadt játszótér, így örülök annak, hogy végre igényesen kialakított, korszerű eszközöket használhatnak majd a kicsik biztonságos keretek közt.

A Pintér János Parkmegújítási Program keretében megszépült helyekről több korábbi cikkünkben is beszámoltunk már:

Megújul a Niké-szobor környéke, májustól láthatjuk!

Hét és félmilliót költöttek rá, teljesen megújult a Mandulás tornapálya

Álomszép panorámát ad az új havihegyi kilátóterasz

Átadták a megszépült Puskin téri játszóteret

Plázs napozóágyakkal, és új játszótér várja a pécsieket a Malomvölgyi-tónál

Hirdetés