A mindössze 24 éves Balogh Virgíniának hihetetlen agya van. Végzős közgazdászként jelenleg két nagyvállalati projektnek is a pécsi „házigazdája”, elhozta a TED nevű különleges konferenciasorozatot Pécsre, mindezt egyetemi tanulmányai közben csinálja. Elmondása szerint elég magas a tűréshatára, látszólag pedig az analitikus és a kreatív agyfélteke is igen fejlett: szabadidejében például szürrealista olajfestményeket fest. 

hirdetés

– Nem akartál mindig közgazdász lenni, művészeti középiskolába jártál. Hogy jött ez az éles váltás?
Egy Zala megyei kisfaluból származom, ahol az általános iskolai rajztanáromnak azonnal feltűnt a tehetségem. Így kerültem egy szombathelyi művészeti középiskolába, ahol nagyon jó szaktanáraim voltak. Mindemellett jó voltam matematikából, így egy sikeres emelt matek érettségi után felvételt nyertem a PTE Közgazdaságtudományi kar pénzügy szakára. Azért nem gondolkodtam művészeti főiskolában, mert szerintem sokkal előrébb lehet jutni művészként, ha nincs rád erőltetve a munka.

– Jelenleg is festesz. Miket?
Salvador Dalí a kedvenc festőm, emiatt javarészt szürrealista képeket készítek, de sokféle irányzat érdekel. Nemrég egy barátom kérésére festettem egy absztrakt képet, amiben mindössze három ecsetvonás volt, a kőműves spatulától elkezdve a fogpiszkálón át mindenféle elvetemült eszközzel dolgoztam azon a képen.

– Tervezel művészként (is) karriert befutni?
Egyszerűen nem tudok képeket eladni, még akkor sem, ha felkérnek, hogy fessek. Minden alkotásomhoz kötődöm érzelmileg, ezért főleg ajándékba, rokonoknak vagy magamnak készítek vászonfestményeket.

– Milyen projekteken dolgozol jelenleg közgazdasági vonalon?
– Jelenleg végzős hallgató vagyok a PTE Közgazdaságtudományi kar pénzügy mesterképzésén, emellett három cégnél is dolgozom. Egyrészt az EcoSim Üzleti Szimulációk Kft.-nek szervezek rendezvényeket Pécsett, melynek az a lényege, hogy a pécsi hallgatók jobban megismerhessék a nagyvállalati életet. Másrészt a Simonyi Üzlet- és Gazdaságfejlesztési Központ kreatív munkatársa vagyok, harmadrészt a BossConnect Mentor Programban segédkezem, ami azzal foglalkozik, hogy a végzéshez közel álló, vagy friss diplomás hallgatókat összeköti a nagyvállalati vezetőkkel. Ez a mentorprogram idén Pécsre költözik, melynek én leszek a helyi vezetője. Mindemellett társammal a TED nevű konferenciát szervezzük és koordináljuk Pécsen.

A TED (Technology, Entertainment, Design, azaz: Technológia, Szórakoztatás, Dizájn) 30 éve indult Kaliforniából egy kis, exkluzív és különleges konferenciaként, de mára világszerte fogalommá és számos világméretű kezdeményezés táptalajává vált, rengeteg ismert előadó lépett már a TED-színpadra. Az USA-n kívül megrendezett programok elnevezése a TEDx, melyet Magyarországon rendszeresen Budapesten, Debrecenben és Veszprémben szerveznek meg, Pécsre idén hozták el. A pécsi előadásokról készült videók hamarosan elérhetőek lesznek a TED Youtube-csatornáján. 

– Nagy mérföldkő nektek, és a városnak is, hogy Pécsre hoztad a TEDx-et! Hogy jött az ötlet?
– Hosszú évek óta TED-videókat nézek, hogy kicsit kikapcsoljam az agyam egy nehéz nap után. Amikor 2016-ban megismerkedtem egy hasonlóan TED-rajongó évfolyamtársammal, megfogalmazódott bennünk, hogy milyen jó lenne Pécsett is megszervezni ezt a különleges tudományos konferenciát. Egy hosszú szervezési folyamat után nemrég le is zajlott az első pécsi rendezvény a Magtár Látogatóközpontban. Szerencsére hatalmas sikere volt, a meghirdetett száz jegy alig 24 óra alatt elkelt. A következő felvonás előreláthatóan jövő áprilisban lesz, addig is szervezünk TED-szalonokat, melyek kisebb kaliberű események.

– Mitől ennyire népszerűek ezek az előadások?
– A mindössze 20 perces, tudományos, ám közérthető kiselőadások gondolatébresztő jellegűek, az embert a „leggyengébb pontjánál” ragadják meg: a kíváncsiságánál. Ahogy elsétálunk egy furcsán felöltözött ember mellett az utcán, és elkezdünk gondolkodni, hogy vajon divatból, vallási meggyőződésből vagy pszichés okok miatt néz ki így, a TED előadások is felpiszkálják az ember kíváncsiságát, és elindítanak egy megállíthatatlan tudáséhséget.

– Mit gondolsz: kíváncsiak, nyitottak a pécsiek az újra?
– Azt gondolom, hogy nagy az igény és a tudásszomj ebben a városban, nem csak a fiatalok, a középkorúak és az idősebbek is nyitottak a tudományra és az innovációra. Ez a pécsi esemény visszajelzéseiből is látszik.