Nagyon megy a PécsiKe: több száz kölcsönzés pár nap alatt!

Kevesebb mint három hete indult a „pécsi kerékpár” szóösszetételből született PécsiKe, azaz Pécs első elektromos közösségi kerékpármegosztó rendszere, melyről az első időszak felhasználói adatai alapján elmondható, hogy bizony igencsak népszerű a városiak és a turisták körében!

Az új biciklik

Kevesebb mint egy hónapja indult el Pécs első elektromos közösségi kerékpármegosztó rendszere, a PécsiKe. Mint azt bizonyára sokan tudják már, a környezetkímélő – a belvárost az autók kipufogógázaitól tehermentesítő – kényelmes pécsi bringákkal akár 40 kilométert is megtehetünk egy töltéssel, az elektromos rásegítésnek köszönhetően pedig a legmeredekebb mecsekoldali utakon is könnyedén feltekerhetünk. A városban 7 darab dokkolóállomás működik, melyekben 10-10 bicikli töltődhet egy időben, ilyen – egyébként a pécsi bicikliútvonal kihasználtságát növelő – állomásokat a 400 ágyas klinika és a Zsolnay-negyed közötti szakaszon találhatunk.

Már nagyon népszerű a PécsiKe

A pécsi elektromos bicajokat egy regisztrációs és egy azonosítási folyamatot követően lehet használni. Az alkalmi felhasználó a vásárlást követően e-mailben érkező PIN-kóddal, míg a rendszeres felhasználó az ügyfélszolgálati regisztrációt követően vásárolt PécsiKe-kártyával tudja használni a kerékpárokat. Több fizetési módra van lehetőség a dokkolóállomásoknál és különböző „tarifák” léteznek attól függően, hogy valaki alkalmi vagy épp rendszeres felhasználója a PécsiKének. A bringamegosztó rendszert üzemeltető Biokom Nkft. felhasználási adatai szerint pedig a pécsiek és a Pécsre látogatók kifejezetten nagy érdeklődést mutatnak a biciklik iránt.

600 kölcsönzés kevesebb mint két hét alatt

Erdős Réka, a Biokom sajtófelelőse elmondta, hogy a rendszer indulásától július 4-ig – ez kevesebb mint két és fél hét – már több mint 100 felhasználója lett a PécsiKének, akik közül 59 rendszeres felhasználó, akik PécsiKe-kártyával veszik igénybe a szolgáltatást, 90-en pedig az interneten vették meg jegyüket. Ez a szám pedig folyamatosan növekszik.

A Barbakánnál sokan kapják fel a bicikliket

Július 4-ig a kerékpárokat összesen 165 és fél órán keresztül használták a városban, a legnépszerűbb állomás pedig egyértelműen a Kossuth téri, ahol a legutolsó mérésig 139-en dokkoltak be és 135-en kölcsönöztek bringákat. Az Ifjúság útján található állomás is forgalmas, itt július elejéig 94 kölcsönzést és 100 dokkolást rögzítettek, míg például a Barbakánnál ez az arány 81-75 (a többi állomáson az utóbbihoz hasonlók a számok). Ebben az első időszakban összesen 600 kölcsönzés történt az állomásokon (július 4-én 16 óráig).

A Biokom adataiból az is kiderül, hogy honnan indultak és hol szálltak le a bicajokról a PécsiKe felhasználói, ezek nyilván többnyire teljesen változó és értelemszerűen változékony számok, az ugyanakkor érdekes, hogy júniusban a legtöbben a Kossuth térről indultak és oda is érkeztek, tehát leginkább városnézésre, kisebb-nagyobb belvárosi körökre, esetleg próbatekerésre használták az új bringákat.

Észrevételek és javítások

A kezdeti időszak természetesen a kisebb hibák korrigálásáról is szól. A felhasználók észrevételei szerint a dokkolókban található jegyautomaták érintőfelülete sokszor túl érzékeny, szokni kell a kezelését. A Biokom munkatársai az ilyen és ehhez hasonló problémákat a bejelentések és észrevételek után ellenőrzik, ha pedig szükséges, a javítást, illetve annak igényét jelzik az informatikai rendszer fejlesztője felé.

A rendszeres felhasználók ilyen kártyával használhatják a rendszert

Erdős Réka egy korábbi, azóta orvosolt felhasználói észrevételt is megemlített:

– A webshopos, alkalmi felhasználók esetén jegyvásárláskor 8400 forintot foglal be a rendszer letétként. A kölcsönzési időszak, azaz a jegy érvényességének lejáratával a rendszer elszámol és a 8400 forintból fennmaradó részt visszautalja a felhasználónak. Ez a művelet az elszámolást követően három banki napot vesz igénybe. A rendszer indulásakor műszaki hiba miatt nem volt tartható ez a három nap.

Mint mondta, a probléma elhárult, így a felhasználók, amennyiben OTP-s számlával rendelkeznek július 5-én, amennyiben más banknál vannak, július 8-án vagy 9-én kapják vissza a letétet. Hozzátette, hogy a műszaki hibáért a Biokom Nkft. elnézést kér a felhasználóktól.

hirdetés
Hirdetés