Nagyon nem egyszerű az állatkerti állatorvos munkája!

Nem egyszerű a Pécsi Állatkert állatorvosának munkája, ezt a következőkben két nem mindennapi történettel alá is tudjuk támasztani: a pécsi csimpánzok felismerik az altatópuskát, egy nőstény oroszlán életét pedig egy hím oroszlán mentette meg!

A Pécsi Állatkertbe rengetegen járnak szórakozni, kikapcsolódni, vagy épp a környezettudatosságról és az állatvilágról tanulni, ugyanakkor a legtöbben nem is sejtik, hogy milyen óriási munka zajlik az intézmény falai mögött annak érdekében, hogy egészséges és erős, mozgékony, vidám állatokat láthassunk nap mint nap a mecseki kifutókban.

Joe és Lisa megnehezítik az állatorvos életét

Azért pedig, hogy ez így legyen, az állatkerti állatorvos rendkívül sokat tesz. Annak ellenére, hogy a háttérben, a látogatók számára láthatatlanul dolgozik, munkája érdekes és nem utolsósorban veszélyes is.

Az állatok nem panaszkodnak betegségeikre 

Andricz Bertold, az állatkert szakmai igazgató helyettese elmondta, hogy az állatorvos a beteg embereket gyógyító orvosokkal szemben azzal a nem elhanyagolható nehézséggel néz szembe, hogy páciensei – értelemszerűen – nem tudják elmondani, hogy mi a panaszuk. Sőt, ha egy állat megbetegszik, azt sok esetben nagyon nehezen lehet felismerni, hiszen az állatok betegségüket titkolják, mivel az a gyengeség jele, a legyengült állatokat pedig a ragadozók és vetélytársaik is elsőként vadásszák le.

Joe, aki lenyúlta az altatópuskát

Mivel az állatkertben gyakran veszélyes állatokat kezel az orvos, esetükben a beavatkozások és műtétek kizárólag altatással történnek. A Pécsi Állatkert beteg lakóinak gyógyításában – mondta Andricz Bertold – nagy segítséget jelent, hogy tavaly sikerült beszerezniük olyan diagnosztikai műszereket, melyekkel a legtöbb vizsgálatot helyben, az állatkertben el tudják végezni, nem kell tehát az utaztatás-szállítás stresszhelyzeteinek kitenni az állatokat.

Joe és Liza, a nehéz esetek

A következőkben néhány izgalmas esetet mutatunk be, melyekből érthetővé válik, hogy mégis mekkora és milyen fontos, felelősségteljes feladat hárul az állatkerti állatorvosra. Kezdjük az állatorvoslási szempontból kifejezetten nehéz esetnek számító Lizával és Joe-val, az állatkert két sztárcsimpánzával. A két emberszabású majmon idén tavasszal végeztek általános orvosi és genetikai vizsgálatot, amit csak altatásban lehetett végrehajtani, mivel kiemelten veszélyes állatokról van szó.

Liza tüdőröntgene

Altatásuk azonban nem ment egyszerűen, ugyanis jól ismerik az állatorvost és felismerik az altatópuskát is, továbbá emlékeznek a korábbi altatásaikra is, amit – ahogy az emberek sem – nem éltek meg jó élményként. Az altatópuska láttán már óriási ricsajjal, „dühöngve” próbálják meg elzavarni az orvost, és a legtávolabbi sarokba bújnak előle, mert tudják, hogy ott nehezebb eltalálni őket. Arra is volt már példa – mondta Andricz Bertold –, hogy Joe simán átnyúlt a rácson és kikapta a puskát az állatorvos kezéből, a legutóbbi altatást pedig Joe úgy szabotálta, hogy az altatólövedéket egyből kihúzta magából, így az altatószer nem szívódott fel véráramában. Ezután érdekes módon kiitta a tűből a szert és ki is dőlt. A vizsgálatokat – köztük egy tüdőröntgent is, amit szintén nem egyszerű alvó csimpánzokon kivitelezni – ezután sikeresen elvégezték: Joe és Liza makkegészséges.

Ivartalanítani egy oroszlánt

Kírát, az állatkert legidősebb nőstény oroszlánját néhány éve ivartalanították. Kíra folyamatosan tüzelt, noha az oroszlánoknál ez csak néhány napig tart normális esetben. Kíra azonban nem mutatta ki a betegségét, arra Leó, az idősebb hímoroszlán hívta fel az állatkerti dolgozók figyelmét azzal, hogy folyamatosan kísérgette Kírát, nem evett, lefogyott, és nem törődött a másik nősténnyel sem.

Ha nem ivartalanítják Kírát,el is pusztulhatott volna

Kírát is el kellett altatni, hogy kiderítsék, mi okozza a problémát (nála ez könnyebben ment, mint a csimpánzoknál), azonban őt helyben, az oroszlánházban altatták, hiszen elég körülményes lett volna egy 200 kilós állatot felrakni a műtőasztalra. Kiderült, hogy Kíra petefészkén egy ciszta nőtt, ami akár az életét is veszélyeztethette volna, ha Leónak köszönhetően nem veszik észre betegségét. Ezután úgy döntöttek, hogy ivartalanítják Kírát, ami alapvetően nem sokban különbözött egy házi macska ivartalanításától – mondta Andricz Bertold. Kíra azóta teljesen egészséges, erről mindenki meggyőződhet az állatkertben.