Pécsen nem telik el hónap, amikor ne formálódna a városkép; sorra nyílnak éttermek, vendéglátóegységek és izgalmas üzletek, melyek egyre frappánsabban reagálnak a helyiek igényeire. Áprilisban újabb helyek nyitják meg kapuikat a belvároson innen és túl, csokorba szedtük, melyeket érdemes meglátogatni.

Autentikus cigány ételekkel jön a Kóstolda

Ha valaki punyát, „asztal körül futkosós rétest”, vagy éppen autentikus cigánylecsót szeretne kóstolni, akkor kötelező lesz kipróbálnia az április végén nyíló Kóstoldát, a Király u. 36. szám alatt. A pécsi Színes Gyöngyök Egyesület tagjai 2015 nyarán nyitották meg autentikus cigány ételeket kínáló lakáséttermüket, áprilisban pedig régóta dédelgetett álmuk válik valóra, megnyitják Dunántúl első cigányéttermét Pécs szívében.

– Az utóbbi időben annyi vendég szeretett volna lakáséttermünkbe ellátogatni, hogy már nem győztük kielégíteni az igényeket. Adta magát, hogy megnyissuk a Kóstolda belvárosi „nagytestvérét”, mellyel reményeink szerint a húsvét utáni napokban el tudunk startolni – árulta el lapunknak Várnai Anna.

Így készül a lecsó
Ha minden jól megy, április végén nyit a Kóstolda a Király utca közepén

Hozzátette, hogy a város szívében mindenféle nemzetiségű gasztronómia képviseletében működik már étterem, viszont a roma ételkultúrának semmilyen jelét nem lehet látni. – Azt remélem, hogy megfelelően tudjuk majd reprezentálni a cigány gasztronómiát – így Várnai Anna.


Fenomenális shake-ekkel, fagyikkal és látványsütéssel jön a No. 1 Kürtős Fagyizó

A Ferencesek utcájából a Király utca 1.-be költözik május elsejei nyitással a No. 1 Kürtős Fagyizó. A vidám színekbe öltözött üzletben igazi élményt kapnak majd a látogatók, hiszen lesz kürtőskalács-látványsütés, csavaros fagyik, smoothiek, shake-ek, no meg az elmaradhatatlan kürtőskalácsfagyi.

– Az igazán édesszájú vendégek válogathatnak a nyolcféle feltétünk között a kürtőskalácsfagyijukra; Oreo, Bounty, Twix, Milky Way, gumicukor, gyümölcs, Kit Kat és M&M’s ízekben. Ezen kívül lesz Ice’n’Go hétféle ízben, shake-ek és valódi gyümölcsökből készülő, vegán, gluténmentes, „mindenmentes” smoothiek is – mondja el Nagy Fruzsina, a No. 1 Kürtős Fagyizó üzletvezetője.


Olasz falatoznivalók és grillszendvicsek a Snack!-ben

Ahogy Zachar Zsolttól, a Snack! tulajdonosától megtudtuk, a Széchenyi tér 17. szám alatti olasz falatozóban különböző meleg- és grillezett szendvicseket, olasz antipastikat (előételeket), és mártogatósokat próbálhatunk ki.

– Ahogy a pécsi közönség már megszokhatta az Elefántos étterem és pizzéria és az Elefantino kapcsán, ez a hely is az autentikus olasz konyhát fogja képviselni. A kínálat folyamatosan fog változni az alapján, hogy milyen alapanyagok elérhetőek éttermeinkben, de biztosan lesz napi menü, szintén olaszos módra – így Zachar Zsolt.

Mint mondja, a napokban kinyitott helyen kóstolhatunk különleges olívabogyókat, napi menüben pedig tésztasalátát, rizssalátát, tapast, bruschettákat, hidegtálakat. Egyelőre hétfőn zárva vannak, de péntektől szombatig, akár éjjel egy óráig is nyitva tartják a kapukat a pécsiek előtt, ha pedig az idő megengedi, akkor a kinti teraszrészt is birtokba vehetik a falatozni vágyók.


Nyit a Gubi Reform, Pécs első natúr péksége

Május végén, június elején nyit a Bajcsy-Zsilinszky 2/1. szám alatt a város első natúr péksége, a Gubi Reform. A forradalmi pékségben vásárolhatunk majd „mindenmentes” – vagyis tejfehérje-, tejcukor-, glutén-, tojás-, tartósítószer-, és cukormentes – kenyereket, zsemléket, bagetteket, péksüteményeket, pitéket és szendvicseket.

– A feleségemet és családunk több tagját is érinti az ételallergia és -intolerancia. Meguntuk, hogy a városban csak csomagolt termékeket lehet kapni, vagy olyanokat, melyekben rengeteg a mesterséges hozzáadott anyag. Termékeink több réteget szolgálnak majd ki, legyen szó fogyásról, allergiáról, betegségről, speciális étrendről vagy csak szimplán egészséges táplálkozásról – mondja Gubi Viktor, üzletvezető, tulajdonos.

Elmondja, hogy valamennyi termékük szénhidrátcsökkentett, vagy minimális szénhidráttartalmúak, illetve allergén- és mesterséges hozzávalóktól mentesek lesznek. Mindent helyben, frissen sütve kínálnak látványpékségükben, ahol a vevő beláthat majd egy ablakon keresztül az előkészítő helyiségbe. – Alapanyagaikat a helyszínen is meg lehet  vásárolni egyéb természetes finomságok mellett, de lesz például növényi tejjel készült kávé is – teszi hozzá az üzletvezető.


Megnyitott Pécs első csomagolásmentes boltja, a Zöld Blokk

A környezettudatos pécsiek ujjonghatnak örömükben, ugyanis megnyitott városunk első csomagolásmentes boltja, a Zöld Blokk. A Nagy Imre út 25. szám alatti vállalkozás főként pécsi és környékbeli kistermelők, kézművesek portékáit gyűjti egy csokorba, de nem csak élelmiszereket vásárolhatunk itt, hanem ökotudatosságról szóló könyveket, kozmetikai szereket és még babaruhákat is.

– Alapkoncepciónk, hogy minőségi, helyi termékeket tudjanak vásárolni a pécsiek, mindezt hulladékmentesen. Lehet nálunk kapni kimért magvakat, száraztésztákat, olajokat, gyógyteákat, mézeket, szörpöket, kekszeket, de még pi-vizet is. Lehetőségeinkhez mérten próbálunk mindent Pécsről, Pécs környékéről beszerezni, de a legfontosabb alapelvünk a csomagolásmentesség – árulta el lapunknak Bartal Gábor, a Zöld Blokk tulajdonosa.

A magvakat, fűszereket és teákat kimérve vehetjük meg

Mint mondja, termékpalettájuk a nyitás óta folyamatosan változik, bővül, szinte minden héten van valami újdonság. Az élelmiszerek mellett például lehet már vásárolni mosható betéteket, kozmetikai korongokat, babaruhákat, és natúrkozmetikumokat is, de megállás nélkül keresik a környezettudatos pécsi és Pécs környéki kistermelő, kézműves partnereket. Bartal Gábor hozzáteszi, hogy érdemes a Zöld Blokkba üvegcsékkel, vászonszatyrokkal, dobozkákkal érkezni, de ki tudják szolgálni azokat a betérőket is, akik „nincsenek felvértezve” ezekkel az eszközökkel.

A belvárosban egyébként több helyen is mocorognak, például a megyeháza alsó szintje, és a Pécsi Nemzeti Színházzal átellenben található, egykori sóház épülete is bérlőre lelt, de a Király utca 21.-ben, és a 9.-ben is felújítási munkálatokat végeznek.

hirdetés