Magyarországon összesen három helyen, köztük Pécsett is megemlékeznek az Egészséges Íny Napjáról. A kissé fura nevet viselő, ámde nagyon fontos napon a pécsi fogászati klinika dolgozói, egyetemi hallgatók mentek utcára fogat mosni. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a szájápolásra.

hirdetés

Frissítve (szerda 18.00) – A Széchenyi téren a fogmosó fiatalok

Több mint húszan gyűltek összes szerdán délután 4 órakor a Széchenyi téren, hogy felhívják a figyelmet az egészséges ínyre, és hogy együtt mossák meg fogaikat:

Frissítve (szerda 14.00)
Főként a felnőttek, a 45-55 év közöttiek vannak kitéve a fogágybetegségeknek, amelyek elsősorban az íny és a fogak körüli csontoknak a gyulladásos betegségei.

– Baktériumok okozzák a gyulladást, ami sok esetben ínyvérzéssel, fogak megmozdulásával, fogak elvándorlásával vagy akár kieséssel jár – mondta dr. Mandel Iván, a PTE Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinika szakorvosa.

– Rendszeres fogmosással a baktériumok lerakódását meg lehet előzni, valamint fogorvosi vizsgálatokkal ezek a betegségek elkerülhetőek – tette hozzá a szakorvos.

Az Egészséges Íny Napján Pécsett flashmobot tartanak a főtéren szerdán 16 órától. Úgy tervezik, hogy mindenki fogat mos majd.

Az Európai Parodontológiai Szövetség és ennek részeként a Magyar Parodontológiai Társaság kezdeményezésére május 12-e az Egészséges Íny Napja, Pécsett viszont már szerdán tartanak eseményt. Ennek alkalmából a fogíny és fogágy betegségeinek kezelésére szakosodott fogorvosok (parodontológusok) a fenti szakmai szervezeteik révén Európa-szerte figyelemfelhívó kampányokat szerveznek.