Vége a latyakos hideg télnek, a hétvégén akár plusz 16 fok körüli meleg is lehet. Annyi biztos, a nap hét ágra fog sütni, ezzel kicsalogatva a rendszeres és alkalmi kirándulókat a Mecsekbe. Ha nem jártas annyira a Pécs közeli túraútvonalakban, böngéssze át összeállításunkat és irány a hegy!

Öreg tölgyesek és értékes növények a csodás szurdokban

A Középső-Mecsek egyik legszebb szurdoka a Melegmányi-völgy. Öreg tölgyesek, bükkösök, ritka növények találhatóak itt. Szamárkút neve abból ered, hogy a pécsi török basa szamárbőrben rejtette el itt aranyait, kincseit. A Dömörkapuról letörő meredek lejtő alatt álló Szent Bertalan-kápolna mellett visz az út. A kápolnának értékes oltárképe van, a templom 1794-ben épült főleg azoknak a bosnyák szőlőművelőknek, akik a török kiűzése után költöztek ide.

A pontos útvonal: Szamárkút – Szent Bertalan-kápolna – Lámpás-völgy – Melegmány – Mánfa – Mély-völgy – Meleg-völgyi-barlang – Dömörkapu – Pécs

Táv: 10 km

Az Abaligetig kígyózó varázslatos erdei út

A Nyugat- és Közép-Mecsek turistaútvonalai közül az egyik legszebb a Tettyétől az Abaligeti-cseppkőbarlangig húzódó, mindössze 21,1 kilométeres túra. A sárga sáv jelzés által vezetett útvonal a Tettyétől, a Lapison, Vágotpusztán és Orfűn át vezet az Abaligeti-cseppkőbarlangig.

A pontos túraútvonal: Tettye – Dömörkapu – Misina – Tubes – Lapis – Vágotpuszta – Bános – Toplica – Mecsekrákos – Malommúzeum – Orfű – Orfűi elágazás – Gubacsos-kulcsosház – Abaligeti-cseppkőbarlang

Táv: 21,1 km

A bronz és arany kincseket rejtő Jakab-hegy

Kővágószőlős területén római villa és egy hozzá kapcsolódó település jött létre a IV. században. A villa mellé ókeresztény temetőkápolna épült festett sírkamrával. A Jakab-hegyi telep a Dél-Dunántúl legfontosabb hatalmi központja lehetett, a korai vaskori fémművesség és a kereskedelem központja. Találtak bronz, vas és arany ékszereket, fegyvereket, lószerszámokat és egyéb használati tárgyakat. Az itt talált vaskések a Kárpát-medence legkorábbi vastárgyai. A Zsongorkő-kilátó a Mecsek egyik leggyönyörűbb helye, a kilátó valójában egy szikla, melynek peremére körben korlátot szereltek.

A pontos túraútvonal: Kővágószőlős – Sasfészek – Halomsírok – Remetebarlang – Zsongorkő-kilátó – Pálos kolostor – Földvár – Pálos esőbeálló

Táv: 10 km

Zarándoklat a legendás Mecseki kúthoz

Szintén a Nyugat- és Közép-Mecsek turistaútvonalai közé tartozik a gyükési autóbuszfordulótól induló túraútvonal egészen Magyarhertelendig. A 19,9 kilométeres táv során megcsodálhatjuk a csodálatos Büdös-kutat, a sárga kereszt túrajelzés pedig elvezet egészen a magyarhertelendi fürdőig.

A Büdös-kúthoz legenda is tartozik a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség szerint. A Mecsek egyik eldugott zugában tanyázott egy hétfejű sárkány. Az éjszakát mindig egy barlangban töltötte, amelyből forrás bugyogott elő. Egyszer egy fiatal vitéz vetődött arrafelé és szomját akarta oltani a forrásnál. A sárkány észrevette és rátámadt a vitézre. Ám a legény kirántotta kardját és rettenetes viaskodásban levágta a sárkánynak mind a hét fejét, sőt még a szívébe is beleszúrt. A sárkány vére elvegyült a forrás vizével és megmérgezte azt. Azóta hívja a nép ezt a forrást Büdös-kútnak.

A pontos túraútvonal: Gyükés, autóbuszforduló – Bertalan-kápolna – Dömörkapu – Hóvirág-völgy – Lapis – Büdös-kút – Orfű – Pécsi-tó nyugati part – Tekeres – Herman Ottó-tó – Magyarhertelend, fürdő – Magyarhertelend, vasúti megálló

Táv: 19,9 km

Forrás: Baranyatermeszetbarat.hu

Hirdetés