A tervezett szálláshely-beruházással az egész városrész átalakulna, felértékelődne a környék és méltóvá válna az új vásárcsarnokhoz – mondta Ruzsa Csaba alpolgármester, aki lapunknak többek között arról beszélt, hogy a régi vásárcsarnok értékesítéséből befolyt összeg így beforgatható az új vásárcsarnok befejezéséhez szükséges pótmunkák finanszírozásába.  

Ahogy azt nemrég megírtuk, az új vásárcsarnok építésével a kivitelező az eddig vállalt határidőket tartva tudott haladni, augusztusban elérte az 50 százalékos készültséget. Azonban a csarnok és a hozzá kapcsolódó út és körforgalom építése kapcsán előre nem látható pót/többletmunka miatt a vállalkozó többletidőigényt jelentett be. Az eredeti ütemtervhez képest 1,5 hónapos többlet mellett, a befejezési határidő jövő március, ezután indulhat a műszaki átadás-átvétel és a használatbavételi eljárás. 

Ahhoz azonban, hogy a városvezetés sikeresen be tudja fejezni az új vásárcsarnok-projektet, le kell zárni az építkezésnél szükségessé vált kivitelezői pótmunkákat is, amelyek költsége 790 millió forint – mondta el lapunknak Ruzsa Csaba alpolgármester. “Alapelvünk, hogy adósság helyett fejlesztés és befektetés legyen!” – mondta. 

– Ezeket a pluszköltségeket a szakértők állapították meg, az elmúlt három hónapban ezekről folyamatosan egyeztettünk is velük. A költségek között van például a hatósági szabálymódosításokkal és az alapanyagárak emelkedésével járó költségek mellett a buszmegálló áthelyezése és a külső árusítóhelyek árnyékolásának megoldása is, amit az árusok külön kérésére tettünk meg. A koncepció az, hogy ezért projektmódosítási tartalmat nyújtunk be, és ezeket a pluszköltségeket átmenetileg egy Európai Beruházási Bank által nyújtott hitelkeretből finanszírozzuk, ugyanis ezt az összeget uniós forrásokból nem tudjuk teljesen fedezni – mondta az alpolgármester, hozzátéve, hogy a másik lehetőség az lett volna, hogy elhagynak más projekteket az új vásárcsarnok befejezésének javára. Ezt nem akarják. 

Mint mondta, a műszaki egyeztetés mellett kialakult egy fejlesztési javaslat is a Pénzügyminisztérium támogatásával, amelynek lényege az, hogy beruházási céllal értékesítik a régi vásárcsarnokot, az így befolyt összeg pedig beforgatható lesz önerőként az új vásárcsarnok pótmunkáinak finanszírozásába. Kiemelte, hogy az elmúlt hónapokban piackutatást is végeztek arra vonatkozóan, hogy milyen célú fejlesztésre van igény a régi vásárcsarnok területén. 

– A régi vásárcsarnok tekintetében van egy olyan ajánlatunk, ami 200-300 milliónyi uniós önerő-ráemelés mellett körülbelül 500 millió forintos értékesítést tehet lehetővé. Az Európai Beruházási Bank hitelkerete tehát – ahogy említettem – csak átmeneti megoldást jelentene arra az időszakra, amíg az új csarnok építését be nem fejezzük, közben be fog érkezni az uniós ráemelés és a régi csarnok adásvételi ára is befolyik, magyarán így nem keletkezik lyuk a költségvetésben, nem lesz adósságunk. Ennélfogva nem kell elhagyni más fejlesztéseket, megújulhat a Diána téri piac, tovább épülhetnek a bicikliutak és megvalósulhat a Misina-tető megújítása is – fogalmazott Ruzsa Csaba.  

A fentiekhez szorosan kapcsolódik, hogy a régi csarnok kapcsán módosítják az építési szabályzatot annak érdekében, hogy 

  • több fát lehessen ültetni a környékén a régi csarnok telkén a szálloda körül, 
  • ki lehessen alakítani a telken legalább 80-100 új parkolóhelyet, amelyek az új vásárcsarnokba látogatókat szolgálják majd,
  • és hogy egy 4 csillagos, nemzetközi hotellánc 120-140 szobás szállodát építhessen a területen (az itt megszállók is potenciális vásárlói lehetnek az új vásárcsarnoknak).

– Ezzel a tervek szerint közel 5 milliárdos szálláshely-beruházással az egész városrész átalakulna, felértékelődne a környék, méltóvá válna az új vásárcsarnokhoz – fűzte hozzá Ruzsa Csaba.

Az alpolgármester kérdésünkre kitért arra is, hogy a régi csarnok esetében korábban a terv az volt, hogy irodaházzá alakítják, de az elmúlt egy évben folyamatosan vizsgálták ennek a lehetőségét, és kiderült, hogy az ehhez szükséges összeg a duplájára nőtt a vírushelyzet alatt. Az irodaházat ezért egy másik helyszínen alakítják majd ki a 2021–2027-es ciklusban. Ezt a lehetséges helyszínt egyébként a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. már keresi – tette hozzá. 

Megjegyezte, hogy a régi csarnok bérlői felé minden ígéretet tartanak: átköltözik a buszmegálló, fedés kerül a kinti standok felé is. Új elemként valósul meg új 80-100 parkoló és egy Zsolnay ivókút is bekerül az új csarnokba. A szállodaberuházás értelemszerűen a régi csarnokból történő kiköltözést követően indul meg. A városvezetés számára alapelv, hogy minden beruházásnak valahogy kapcsolódnia kell a Zsolnay megjelenéséhez városmarketing-szempontból. 

Hirdetés