Négygyermekes anyuka önarcképe nyert a Sajtófotó Pályázaton

Az Instagramon pózoló szupermamikkal ellentétben Kölcsey-Gyurkó Sára olyan felvételeket készít, melyek a nyers valóságot tükrözik. A dokumentarista fotós a tökéletes harmónia helyett a mindjárt-kitépem-a-hajad pillanatokat, a rend és a nyugalom helyett inkább a realista káoszt örökíti meg. A pécsi fotós egyik önarcképe a napokban első helyezést ért el a 38. Magyar Sajtófotó Pályázaton.

hirdetés
Uránia Mozi

A Magyar Sajtófotó Pályázat Magyarország egyik legrangosabb fotópályázata, melynek több évtizedes hagyománya van hazánkban. A megmérettetésen több kategóriában lehet indulni, mindig az adott évben készült fotókkal vagy fotósorozatokkal. A beérkezett pályaműveket egy rangos nemzetközi zsűri bírálja el. Az értékelést egy kiállítás követi, amely évről évre messze az egyik legnépszerűbb fotókiállítás a szakmában.

Idén a 38. Magyar Sajtófotó Pályázaton, a győztes felvételeket a zsűri 2488 beérkezett pályamű közül választotta ki. Kölcsey-Gyurkó Sára pécsi dokumentarista fotós egy olyan önarcképpel nyerte el az Emberábrázolás-portré (egyedi) kategória első helyezését, mely mind mondanivalójában, mind ábrázolásában csillagos ötöst érdemel.

A győztes fotó

– Kimondhatatlanul jó volt nyerni, ugyanakkor zavarba ejtő érzés is. Több képpel és egy sorozattal is indultam, de erre a végeredményre nem számítottam. Öt éve kezdtem el fotózással foglalkozni, harmadik éve indulok a Sajtófotón. Az első évben a „Vadon gyermekei” sorozatomat beválogatták az Év fotói könyvbe, és tavaly elhozhattam a második helyezettnek járó díjat az „Anyás reggel” című képsorozattal a Hétköznapi élet kategóriában – meséli a pécsi fotós, aki idén a „Nyugalom szigete” művével vette le a lábáról a zsűrit.

Önarckép, erős mondanivaló, a valódi anyaság summázva

Ahogy Sára fogalmaz, elsősorban azért szereti ezt a képet, mert ez az egyik legjobban sikerült önarcképe.

– Dokumentarista fotósként többnyire az adott pillanatra hagyatkozom, ennél a képnél viszont elég sokat kellett kísérleteznem, hogy minden szempontból – mind esztétikailag, mind mondanivalójában – erős kép szülessen. Első ránézésre semmi különlegeset nem látunk a képen. Egy nő kissé nyúzottan pihen egy széken, míg a kisfia játszik körülötte, előtérben egy ruhaszárítóval, amiken még ott szárad néhány fehérnemű – írja körül a felvételt a fotós.

Mint mondja: nagyon sokan csodálkoznak azon, hogy négy fiúgyermek és a nagycsaláddal járó háztartási és egyéb feladatok mellett hogyan jut egyáltalán idő a fotózásra.
– Kigondoltam, hogy olyan szituációkban fotózom le magam, amiknek köze is van a valósághoz, meg nem is, így reflektálva arra, hogy a gyereknevelés mellett igenis érdemes álmodozni, és tenni azért, hogy ezek az álmok beteljesülhessenek – mondja.

Kölcsey Sára, egyik korábbi képével

A mosás és teregetés egy mindennapos feladat, így adta magát a helyszín is. Sára szándékosan választott fehér színű ruhákat és csak a jobb oldalra csipeszelt néhányat. Ahogy meséli, szerencséje volt az idővel, mert enyhén fújt a szél. A fényképezőgépet az állványra helyezte, kivitte a kedvenc konyhai székét és a legkisebb fiát, Matyikát megkérte, hogy körözzön előtte a kis piros talicskájával.

– Az udvaron a szanaszét hagyott játékok adottak voltak. Szerencsére a gépemen be tudom állítani, hogy egy időzítés alatt több képet is készítsen, így nem kellett rohangálnom, tényleg volt időm kinyújtózni és álmodozni. Ebben a képben azt szeretem a leginkább, hogy nem túloz, nem esztétizál, csak egyszerűen – és egy pici iróniával fűszerezve – mutatja be, milyen az, amikor anyaként öt perc nyugalmat kapunk – így Kölcsey-Gyurkó Sára.

Kérdésünkre, hogy milyen volt a kép fogadtatása, a pécsi fotós úgy reagált, hogy szerencsére egyre több ember értékeli, ha egy fotó őszinte. Volt, akiket megindított a kép, volt, akiket megnevettetett.

– Szerintem éppen elég tökéletes „szupermamival” találkozunk az Instagramon, néha felszabadító érzés látni egy-egy olyan képet, amivel mi, hétköznapi anyák azonosulni tudunk – zárja a négygyermekes anyuka.

Kölcsey-Gyurkó Sára