Nem becsüli meg fogorvosát a gazdag Kozármisleny?

Nem kapta meg egy kozármislenyi fogorvos a tavaly év végén kiutalt  fogorvosoknak járó állami plusz támogatást a Pécs melletti kisváros önkormányzatától. Olvasói levelében komoly problémára hívja fel a figyelmet.

hirdetés

A kormány tavaly év végén utalta ki azt a 3 millió forintos év végi támogatást, melynek köszönhetően az alapellátást nyújtó fogorvosok életben tudták tartani praxisaikat. Ezt az összeget az állam a fogorvosok működési formájától függetlenül, szabad felhasználásra, feltételek nélkül adta a magánrendelésben dolgozó fogorvosoknak, illetve az alapellátásban praktizáló fogorvosokkal szerződésben lévő önkormányzatoknak. Míg azonban a saját vállalkozásukat működtető fogorvosok megkapták a támogatást, akadnak olyan esetek, amikor az önkormányzatok a 3 millió forintot nem utalták el orvosaiknak.

Szükségük volt a támogatásra

Ez történt Kozármislenyben is, dr. Baumholzer Judit helyi fogorvossal is. Mint mondta, tavaly szeptember végén szűnt meg közte és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár között fennállt finanszírozási szerződés, ezután pedig október elsejétől az OEP-pel szerződő kozármislenyi önkormányzattal kötött szerződést fél évre.

A fogorvos eleinte otthon a családi házában rendelt, de a körzetében ellátandó páciensek növekvő száma miatt egy újabb, korszerűbb rendelőt kellett nyitnia. Mindezt meg is tette, önerőből. Miután az OEP-es szerződése megszűnt, két hónapig saját maga biztosította és finanszírozta 4200 ember fogorvosi ellátását, októberben és novemberben csak azt a bázispénzt kapta, ami „a dolgozói bérekre és járulékokra sem elég”. Mint mondta, az alapellátás biztosítása ugyan önkormányzati feladat, de ő úgy érzékelte, hogy annak összes terhe Kozármislenyben az orvosokra van hárítva.

Nincs OEP szerződés, nincs támogatás?

A fogorvos várta a támogatást, az viszont nem érkezett meg, noha 2017-ben is maradéktalanul ellátta feladatait, szeptemberig az OEP-pel szerződve, a további három hónapban pedig az OEP-pel szerződött önkormányzatnál, alapellátási formában. Mikor azonban rákérdezett a támogatás hollétére a kozármislenyi városvezetésnél, azt a tájékoztatást kapta, hogy nem illeti meg a plusz finanszírozás.

A támogatás az önkormányzatnál maradt.

Nem becsülik meg őket?

A kozármislenyi fogorvos nagyon sajnálja, hogy a városvezetés nem érzi magáénak a problémát és a feladatot, és hogy a szemükben ennyire nincs értéke egy orvosnak.

Dr. Baumholzer Judit egyébként 2017. október elsejétől a fogorvosi helyettesítést saját rendelőjében minden támogatás nélkül végzi, ahogy eddig is. Amíg valakit fel nem vesznek a helyére.

Kozármisleny meghirdette a megüresedett fogorvosi pozíciót, de egyelőre nincs rá jelentkező, mivel nincs a városban rendelő sem.

Mint azt Baumholzer Judittól megtudtuk, az önkormányzat nem fektetett be az egészségügybe, minden orvos maga alakította ki a rendelőket. Így aki már nem akar OEP-es rendelésben dolgozni vagy épp nyugdíjba megy, az viszi a rendelőjét is, az őket követő orvosoknak pedig nem lesz hol dolgozniuk.

Bíró Károly szerint nem illeti meg a támogatás az orvost

A rendkívül gazdag Kozármisleny polgármestere, Bíró Károly szerint nem illeti meg a támogatás a fogorvost, mert nem a múltat finanszírozzák, hanem majd az új szolgáltatót, azaz az új fogorvost.

A polgármester elmondta, hogy a 3 milliós támogatást az új fogorvos fogja megkapni, amit munkájának, eszközeinek, rendelőjének fejlesztésére költhet el. Ha viszont az új orvos nem vállalja, hogy egyedül berendez egy rendelőt, akkor az önkormányzat fogja azt megtenni a támogatás felhasználásával.

Hirdetés