Nem bírják már sokáig a pécsi vendéglátósok

Lapunk az elmúlt napokban több pécsi vendéglátós vállalkozóval beszélt arról, milyen helyzetben van az ágazat a városban. Az biztos, hogy minél később történik meg az újranyitás, annál többen fogják bedobni a törülközőt a következő hetekben, hónapokban. Voltak, akik már meg is tették. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke szerint valószínűleg pünkösdig maradnak a mostani korlátozások. FRISSÍTÉS: A kormány szerint rémhír, hogy pünkösdig maradnának a korlátozások. FRISSÍTÉS 2.: az MSZÉSZ később visszavonta állításait.

hirdetés
Uránia Mozi

A vendéglátósok többsége tavaszi veszteségeit a viszonylag pörgős nyári szezonban eltüntette ugyan, de tartalékokat nem tudott képezni, hiszen már az október is gyengébb volt a szokásosnál, novemberben pedig jött a bezárás, és a házhozszállítási lehetőség sovány vigaszként.

A legrosszabb helyzetben pont azok a kis családi vállalkozások vannak, akik színt vittek a helyi gasztronómiába. Többségüknek ugyanis nincs más bevételi forrásuk, az olcsó házhoz szállítós menüztetés, ami a túlélés záloga lehet, pedig számukra több okból nem opció. Így vagy további veszteségeket szenvednek el a nem tudni mikor bekövetkező újranyitásig, vagy pénzzé teszik, amit az elmúlt években felépítettek.

Hogy megindult egyfajta átrendeződés a piacon, jelzi két üzemeltetőváltás is: két kifejezetten színvonalas helynek, a Balkán Bisztrónak, és az Elevennek is mások lesznek az üzemeltetői a jövőben.

Hétfőn adtunk hírt arról, hogy bezárt a legendás 100 Éves kocsma a kórház téren, a tulajdonos okként egyértelműen a járványt jelölte meg.

A kormányzat 50 százalékos bértámogatást ad azokra a munkavállalókra, akiket a korlátozások által sújtott munkáltatók nem küldenek el ebben az időszakban. Ez 1-2 hónapra ugyan valóban megoldás, a mostani bezárás azonban  már most hosszabb ennél, és ki tudja, hol a vége, ráadásul a támogatás utófinanszírozású, azaz a költséget meg kell előlegezni.

A kedvező kamatozású Széchenyi Hitelkártya-hitelek is azoknak jelentenek segítséget és lehetőséget, akiknek még vannak tartalékaik, hiszen hogyan vegyen fel egy, az elmúlt hónapokban lenullázódott vállalkozás hitelt úgy, hogy nem tudja, mikor nyithat ki újra. Ráadásul ha kinyithat is, a járványhelyzet későbbi alakulása is bizonytalanná teszi a piacot.

Ennek ellenére sokan kitartanak, nem rúgták ki munkavállalóikat, de ha néhány héten belül nem lesz újranyitás, beindulnak a tömeges leépítések Pécsett az ágazatban – vélik forrásaink. Azt ugyanakkor elképzelhetetlennek tartják, hogy a tiltás ellenére tömeges nyitásra kerülne sor, ahogy az történt Lengyelországban és Olaszországban. Értelmetlen is lenne, hiszen a biztosan érkező pénzbüntetéssel végleg padlóra kerülnének.

“Nehezen elképzelhető, hogy május előtt nyitás lesz” – nyilatkozta a 24.hu-nak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke. Szerinte fel kell készíteni az érintetteket erre, ezért is küldtek körbe egy levelet a hazai szállodásoknak és éttermeseknek. A levélben többek között az áll, hogy

“a kormányzati kommunikáció és a Magyar Turisztikai Ügynökség tájékoztatása szerint a jelenleg érvényben lévő korlátozások valószínűleg pünkösdig fennmaradnak”

FRISSÍTÉS! A kormány szerint rémhír, hogy pünkösdig maradnának a korlátozások. A 24.hu cikke szerint a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) kedd esti közleményében az áll, hogy nem hozott ilyen döntést  a kormány.

FRISSÍTÉS 2.: Az MSZÉSZ, miután a KTK és a Magyar Turisztikai Ügynökség is rémhírnek minősítette a pünkösdi nyitást, visszavonta a levélben szereplő állításait.

Cikkünk tervezett következő részében pécsi vendéglátósok szólalnak meg.