Nem csókolgatják, hanem megmentik őket!

Megkezdődtek a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület már több mint egy évtizede ismétlődő békamentő-akciójának előkészületei. A védőhálókat felszerelték Sikondán, ahol a kétéltűek vonulási útvonalát forgalmas út keresztezi. 

hirdetés

A békák és az emberek védelmét egyaránt szolgálja a kezdeményezés. Hiszen egyrészt a hálókkal megakadályozzák, hogy a vonuló békákat nagy létszámban elgázolják az arra közlekedő autók, másrészt pedig a tetemek miatt az út is csúszóssá válhat, így az autósok is nagyobb biztonságban vannak, ha elzárják az utat a kétéltűek elől.

Az időjárás határozza meg azt, hogy bekövetkezik-e a békák tömeges vonulása. Az elkövetkezendő napokra enyhe időjárást és csapadékot ígérnek a meteorológusok, így a békamentők már felkészültek arra, hogy az állatok akár ezresével is megrohamozhatják céljukat: a pocsolyákat és főleg a sikondai tavat.

A Mecsekben élő békafajok többsége alapvetően a szárazföldön él. Télen bevackolják magukat az avarba, kövek és fakupacok alá, a talaj réseibe, de a jó idő fokozza szaporodási kedvüket és megindulnak a víz felé, ahol sor kerül a peterakásra és a megtermékenyítésre.

– Körülbelül 800 méteren helyezünk el minden évben az útpadkától nem messze hálókat, nagyjából fél méteres magasságban. Az aljukat kövekkel rögzítjük és így a békákat megakadályozzuk abban, hogy továbbugráljanak a számukra veszélyes főút felé. Napi két alkalommal, reggel és este a kollégák ellenőrzik a hálókat és a békákat összegyűjtik, majd az út túloldalára viszik – magyarázta Kulcsár Péter, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Mecsek Tájegységének tájegységvezetője.

A természetszerető lakosságot is bevonják a nemzeti park munkatársai, minden segíteni
vágyónak jelentkezés után lehetősége van részt venni a mentésben, de fokozott óvatosságot kérnek tőlük a hálókat illetően. Több esetben előfordult ugyanis, hogy a hálók megsérültek az önkéntesek munkálkodása közben és így a békák szabadon haladhattak az úttest felé.

A békamentés szabályai, hasznos tanácsok IDE kattintva olvashatóak. 

Hirdetés