Nem lassítanak a pécsi múzeumok: idén is szuper kiállítások lesznek!

Mozgalmas évet zárt nemrég a Janus Pannonius Múzeum (JPM). Bővelkedtünk a különleges kiállításokban, soha nem látott leletek kaptak helyet az intézmény falai között. Idén a tavalyihoz hasonlóan izgalmas tárlatokkal és kiállításokkal várják a kultúraszerető, múzeumba járó pécsieket.

hirdetés

A sok időszakos kiállítás között minden évben vannak olyanok, amik egészen rendhagyó témát dolgoznak fel, mint például az első világháború alatti prostitúciót a fronton – ez volt a „Háború pillangói”. Vannak klasszikus kiállítások is, ilyen volt az „Arczok és láthatárok”, ahol a 19. század legnagyobb magyar festőinek műveit csodálhattuk meg.

A Janus Pannonius Múzeum friss statisztikái szerint a 2018-as év leglátogatottabb időszakos kiállítása a „Puszták aranya” volt, ahol a nagyszentmiklósi kincs hiteles másolatait tekinthették meg az érdeklődők. Kicsit több mint öt hónapig volt kiállítva, ez alatt közel tízezren nézték meg.

A Puszták aranya-kiállítás tízezer érdeklődőt vonzott

A tavalyelőtti „Kincsek a Nílus partjáról” időszakos kiállítás azonban dupla akkora forgalmat hozott, mint a Puszták aranya, alig nagyobb időtartam alatt – hat hónap – húszezren voltak kíváncsiak a tárlatra.

A legnépszerűbbek már több éve az állandó kiállítások: a Csontváry, a Zsolnay és a Vasarely már hagyományosan évente külön-külön mintegy 25-30 ezer látogatót vonz.

A rendezvények közül a Múzeumok Éjszakája minden évben kiemelkedik, tavaly is közel tízezer látogatót vonzott.

Csornay Boldizsár a JPM igazgatója elmondta, az idei évben hasonló látogatószámot várnak, 2019 az évfordulók jegyében fog telni.

– Csontváry halálának centenáriumát egy teljes, neki szentelt évaddal fogjuk megünnepelni. Kamarakiállításokat szervezünk több helyen is. A szintén erős pécsi kötődéssel rendelkező Martyn Ferencnek is évfordulója van: 120 éve született. Számára is külön kiállítással készülünk.

A Múzeumok Éjszakája minden évben látogatócsúcsot dönt

– Ami még valószínűleg vonzó lesz a pécsiek számára, az a régészek őskori kiállítása, ők a baranyai neolitikus megtelepedésekről készítenek egy tárlatot – mondta az igazgató.

Hirdetés