Nem sok helyen van hasonló a világban: átadták a megújult Dóm teret!

Ünnepélyes keretek között adták át szombat délelőtt a székesegyház előtt húzódó, mintegy 600 millió forintból megújult és megszépült Dóm teret.

Elkészült a megszépült, megújult Dóm tér, az elmúlt napokban a pécsiek és a turisták pedig már birtokba is vehették. A pécsiek egyik kedvenc terét hivatalosan szombat délelőtt adták át ünnepélyes keretek között.

Fanfárok dallamai kísérték az átadóünnepséget

A Dóm tér átadóünnepsége 10 órakor vette kezdetét a székesegyházban tartott szentmisével, ezt követően a téren folytatódott az esemény, melyen beszédet mondott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Hoppál Péter országgyűlési képviselő, Udvardy György megyéspüspök és Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

Udvardy György megyéspüspök: a megújult Dóm tér a vallási és a városi rendezvények helyszíne marad

Udvardy György köszöntőjében elmondta, hogy az 1891-ben épült Dóm tér a Pécsre látogató zarándokok, turisták, és persze a városiak egyik kedvenc, szeretett helye, melynek felújítása mintegy 600 millió forintból – melynek nagy része kormányzati támogatás volt – valósulhatott meg.

Vári Attila és Soltész Miklós az átadón zenélő kisdiákokkal 

– Többször figyeltem és jártam be az egyre szépülő teret, és örömmel látom, hogy céljaink megvalósultak. Ez a tér szándékunk szerint a szakralitást jelképezi, a hívők és a zarándokok számára ez rendkívül fontos. Ezért a tér két oldalán kutakat helyeztünk el, jelezve a felfrissülésnek, a tisztálkodásnak, a keresztségnek számunkra oly fontos jelentőségét. Sok olyan ember is idetéved azonban, akik nem vallásosak, ugyanakkor számukra is nagy értéket és kincset jelent ez a hely. Sokan, akik leülnek a székesegyház mellé, nem is gondolják, hogy valós, reális kérdéseikre valós, reális válaszokat kaphatnak pár lépéssel beljebb – mondta a megyéspüspök, majd hozzátette, hogy a megújult, turistákat még jobban vonzó tér a jövőben is a liturgikus és a városi rendezvényeknek egyaránt helyet fog biztosítani.

Soltész Miklós államtitkár: Pécs fantasztikus változáson ment át

Soltész Miklós államtitkár kiemelte, hogy Pécsett a katolikus egyház és más egyházak a közösséget szolgálják. Mint mondta, az egyházmegye óriási munkát végzett az elmúlt években, hiszen a hitéleti és szakrális tanításon túl, óvodák, iskolák fenntartásán keresztül a pécsi gyermekeket mind keresztény hitre, mind pedig hazafias életmódra neveli, közösségeket teremt és ápol, szociális intézményeiben pedig az időseket gondozzák.

Az egyik új kút a tér alján

– A Dóm tér is közösségteremtő helyszín, hiszen egyházi terület, melyet egyaránt használhatnak az ide érkező turisták, a pécsiek is. Öröm azt látni ebben a térben, hogy ha közösen gondolkodunk és cselekszünk, akkor megvalósulhat egy ilyen óriási dolog. Az ilyen közös gondolkodásban együtt vannak a hívők, a városiak, a városvezetés, és a kormány is. Az elmúlt 10 év alatt fantasztikus változás történt Pécsett, ez pedig csak ilyen közösségi összefogással valósulhatott meg – mondta, kitérve a város kulturális, szakrális, oktatási, sportéleti intézményeinek felújításaira és fejlesztéseire.

Páva Zsolt: nem sok hasonló tér van a világban

Páva Zsolt beszédében hangsúlyozta, hogy az elkészült tér a korábbi tér köveinek színvilágára emlékeztető bordós színével igazi műalkotás, mely azonban csak a felszín, az alatt ugyanis a város első keresztényeinek katakombái helyezkednek el, őrizve Pécs keresztény múltját, a pécsiek keresztény hagyományait és identitását, melyet a török hódoltság és a kommunista megszállás hosszú évei után is ápol a mai napig.

– A Dóm tér valóban szakrális tér, hiszen aki fellép első lépcsőfokára és belép ebbe a szent mezőbe, az a székesegyházhoz közelítve minden lépéssel közelebb kerülhet Istenhez. Büszkék lehetünk, hogy egy ilyen fekvésű és elrendezésű bazilikával és az előtte ilyen impozánsan elterülő térrel rendelkezünk, nem sok helyen van hasonló a világban – fogalmazott a polgármester.

Hoppál Péter: a tér az emberek lelkiségével válik egésszé

– A térnek lehet atmoszférája, lehet kisugárzása, lehet tervezettsége, de a teret megtöltő emberek lelkisége az, ami egésszé teszi. A harmónia, amit ez a tér nyújt, úgy kerek, ha a tér a maga küllemét tekintve méltó és illendő, és az ide érkezők lelke tölti meg. Jó lesz majd várni ennek a megújult térnek, a mi szeretett Dóm terünknek és a végében magasodó székesegyháznak a felvételeit például az újévi tudósításokban, látva, ahogy a bazilika belső szakrális tere kiegészül és eggyé, egésszé válik a külső szent térrel – mondta Hoppál Péter köszöntőbeszédében.

Udvardy György megáldja a megszépült teret

A beszédeket követően Udvardy György megyéspüspök megáldotta a megújult teret, melynek átadóünnepségén részt vett továbbá Vári Attila, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, a PSN Zrt. vezérigazgatója, Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója és Horváth Zoltán kormánymegbízott is.

Vári Attila, Hoppál Péter, Horváth Zoltán, Páva Zsolt és Udvardy György és Csornay Boldizsár a frissen elkészült téren

Mint azt korábban megírtuk, a Pécsi Egyházmegye beruházásában először az ódon vízelvezető rendszert cserélték ki, majd új burkolatot kapott a tér a régi, mozgó, olykor balesetveszélyes kövek helyett, ezután pedig szakemberek restaurálták a téren álló obeliszkeket. Az új kandelábereken kívül a kerítést is megújították, elé pedig új növényeket is ültettek.

Az érdeklődők az árnyékból figyelték az átadóünnepélyt

A cél az volt, hogy egy olyan mutatós, modern, de barátságos belvárosi teret hozzanak létre, amely alkalmas akár rendezvények befogadására is, az pedig csak hab a tortán, hogy a térről így már a székesegyház is jobban belátható és fotózható.