Nem zavart be a járvány: szeptemberben elkészülhet az orvosi kar új elméleti tömbje

A koronavírus-járvány ellenére is jó ütemben halad az új orvoskari elméleti tömb építése, a több mint 10 milliárd forintos beruházás munkálatait a járványhelyzet csak minimálisan hátráltatta. Mindeközben a  mintegy 2 milliárd forintból épülő új fogászati központon is nagyban dolgoznak. Ránéztünk a jelenleg zajló legnagyobb egyetemi fejlesztésekre.

Nemsokára az egyetemistáké lesz az új orvoskari elméleti tömb

A 11 ezer négyzetméteres új épület

Három éve, 2017. november 10-én írták alá a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán azt a szerződést, melynek eredményeként megindulhatott a közelmúlt legnagyobb egyetemi fejlesztése: az új orvoskari elméleti tömb megépítése. A mintegy 10,5 milliárd forintos beruházás során az orvosi kar elméleti tömbje egy hatalmas, összesen több mint 11 ezer négyzetméteres szárnnyal bővül – ami kapcsolódik a meglévő épülethez – ahová négy intézet költözhet a jelenlegi elméleti tömbből.

Az új elméleti tömb látványterve

Az új épületben a földszinten és az első emeleten kapnak helyet az oktatási terek, míg a felsőbb szinteken a kutatólaborokat alakítják ki. A tervek szerint 4 nagyelőadót és 34 szemináriumi termet alakítanak majd ki a tömbben, de egy étterem is helyet kap majd, emellett pedig összesen több mint másfél milliárd forint értékben szereznek be új diagnosztikai és terápiás eszközöket.

A koronavírus alig zavart be

A kivitelező ZÁÉV Építőipari Zrt.-től megtudtuk, hogy az új – immár szerkezetkész, nyílászárókkal ellátott, tetővel fedett és leszigetelt, burkolt – épületszárny munkálatai jó ütemben haladnak, noha a koronavírus-járvány a munkafolyamatot némileg hátráltatta.

Idén februárban még így nézett ki az építkezés helyszíne

Mint írták, a veszélyhelyzet kezdetén harmadolódott a munkaerő-kapacitás az építkezésen, valamint az anyagszállítás is akadozott, azonban ezek a problémák azóta megoldódtak, a munkálatok pedig július közepére befejeződnek. Ezután kezdődik meg a műszaki átadás-átvétel folyamata, amely augusztusban zárul le a tervek szerint.

Pécs új parkja

Ugyanakkor a pécsieknek talán fontosabb a méretes fejlesztés egy másik része, mely a városban élők számára egy olyan új park kialakítását jelenti, melyet bárki meglátogathat, nem csupán az egyetemisták és az egyetem dolgozói.

Már készül a park is

Az elmúlt hónapokban pedig az épületen kívüli munkák során, többek között a park előkészítése is megtörtént. A közeljövőben elkészül majd egy kis tó is, a mintegy 10 ezer négyzetméteres, a területen pedig nemsokára új növények, új padok – a parkban egyébként okospadokat is elhelyeznek – között sétálhatunk majd.

Megoldódhat a parkolási probléma

További jó hír, hogy az egyetem környékén jelenleg is fennálló parkolási problémák a beruházásnak köszönhetően feltehetően megoldódnak – vagy legalábbis mérséklődnek –, hiszen több mint 200 új parkolóhelyet alakítanak ki az új szárny és a park közelében. Több parkolófelület már el is készült a kampuszon belül.

A tervek szerint az új elméleti tömb az ütemterv szerint szeptemberre elkészül, ugyanakkor a koronavírus miatt az épület berendezéseinek szállítása egy-másfél hónapot csúszhat, ezért lehetséges, hogy az érdemi munka az új tömbben októberben kezdődhet meg.

Épül már az új fogászati központ is

Közel egy éve számoltunk be arról, hogy a Pécsi Tudományegyetem mintegy 2 milliárd forintból építi meg új fogászati elméleti tömbjét a Szigeti út – Tüzér utca – Athinay út és Lovarda utca által körbeölelt terület észak-nyugati részén (tehát tulajdonképpen az orvosi kar Szigeti úti bejáratával szemben). A közel 3 ezer négyzetméter alapterületű, ötszintes, 60 székes fogászati tömbnél a munkák már folynak, a tervek szerint az összesen 18 hónap alatt lezajló munkafolyamat végén Pécs, a pécsi betegek és persze a pécsi egyetemisták egy 21. századi, korszerű ellátást és orvosképzést biztosító intézménnyel gyarapodnak.

Az épülő fogászati intézet látványterve

Fontos kérdés, hogy a korábban megkezdett munkát mennyiben befolyásolta, illetve befolyásolja a koronavírus-járvány. A Fogorvostudományi Intézet építésével kapcsolatos kérdéseinkre válaszolva a kivitelezőtől megtudtuk, hogy szerencsére a vírusveszély nem módosította a munkatervet és munkamenetet, ami azt jelenti, hogy egyelőre nem számol késéssel a kivitelező. Jelenleg a terület előkészítése, az alapozás, a szerkezetépítés munkái zajlanak. Ha semmi nem szól közbe, akkor az új fogászati központot jövő nyár végén – augusztus-szeptember környékén – át is adhatják.

A vírus nem okozott fennakadást, jövőre átadhatják az épületet

Az új fogászati tömb a meglehetősen elöregedett Dischka Győző utcai fogászati klinikát váltja majd le, melyet egyébként az egyetem 1975 óta használ.

Az egyetem nagyszabású fejlesztési tervéről itt írtunk korábban.