Nemcsak a szívnek, hanem a lakásoknak is meleget adnak a pécsi karácsonyfák

A pécsi erőműben már tíz éve hasznosítják a kukák mellé kitett karácsonyfákat, idén 40 tonnányit gyűjtöttek össze. Azért nem tanácsos otthoni kályhában, kazánban eltüzelni a fenyőfákat, mert a fa magas gyantatartalma miatt az égéstermék lerakódhat a kéményben.

Az országban először Pécsett kezdték el a fenyőfák hasznosítását az ünnepek után. A gyűjtés azóta sem állt le, minden évben január 7-től indul a Biokom Nonprofit Kft. kommunális járata.

A fákat a pécsi erőműbe szállítják, ahol elégetik azokat.

A fenyőt erdei aprítékkal, faipari és mezőgazdasági melléktermékekkel keverik össze, hogy a gyantatartalma ne okozzon problémákat a kazánban.

– A pécsi erőmű egyedülálló az országban, hiszen itt kezdtük először hasznosítani a karácsonyfákat. Most ott tartunk, hogy az ünnepek után 40 tonnányi fát gyűjtünk be. Ez 85 távfűtéses társasház fűtésére elegendő – mondta Rudolf Péter, a Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója.

Bár ez soknak tűnik, de még több lehetne.

Országos szinten 2 millió fenyőfát hajítunk ki az ünnepek után.

Ezzel pedig országosan tízezer háztartás egy havi fűtését lehetne fedezni az ünnepek után kidobott fenyőfák eltüzeléséből – teszi hozzá Rudolf Péter. De ennek csupán tíz százalékát hasznosítják, Pécsett viszont az összeset.

Veszélyes lehet az otthoni égetés.

Rácz Henriett a Biokom Nkft. vállalatszervezési vezetője kiemelte: nem ajánlják az otthoni égetést, éppen ezért január 31-ig még elviszik a kukák mellől a szebb napokat is megélt tűlevelűeket. Aki viszont ezután dobná ki a fáját, a Biokom bármelyik hulladékudvarában megteheti ezt.

Hirdetés