Nemes Balázst és Péderi Tamást indítja Pécsett a Momentum az előválasztáson

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke, miniszterelnök-jelöltje ma délután Pécsett jelentette be, hogy Nemes Balázst és Péderi Tamást indítja a párt a Baranya 1-es, illetve 2-es körzetekben az ellenzéki előválasztáson.

hirdetés
Uránia Mozi

A héten jelentette be a Momentum, hogy Fekete-Győr Andrást indítja miniszterelnök-jelöltként az ősszel esedékes előválasztáson. A pártelnök ma Pécsett járt, hogy egy sajtótájékoztató keretében, a Széchenyi téren mutassa be a nyilvánosságnak a Momentum pécsi jelöltjeit a 2022-es országgyűlési választásokra. Egészen pontosan egyelőre a jelöltség csak az előválasztásokra szól.

Hivatalosság vált tehát az, amit már eddig is sejteni lehetett, és amiről már a PécsMa.hu-n is írtunk korábban:

a Baranya 1-es körzetben Nemes Balázs, a Momentum pécsi elnöke, a  párt szóvivője, Pécs innovációs biztosa indul majd.

– Pécset egyszerre három súlyos probléma fojtogatja – mondta el a sajtóeseményen Nemes Balázs. – Az elvándorlás, az anyagi nehézségek és az önkormányzati hatáskörök elvonása. Ez a hármas problémahalmaz az, amely a város szerkezetét már hosszú évek óta taszítja egyre rosszabb helyzetbe. Az elvándorlás ahhoz vezetett, hogy az utóbbi 10 évben 13 ezer fővel lett kevesebb Pécs lakossága, és a PTE hallgatói száma is harmadával csökkent.

Nemes Balázs (középen), a Baranya 1-es körzet momentumos jelöltje

Nemes szerint az elvándorlás az egyik fő oka a gazdasági hanyatlásnak is, hiszen jóval kevesebb a városban az a fizetés, amit vissza lehetne forgatni a gazdaságba, akár iparűzési adó formájában, akár fogyasztásként. Emellett a képviselőjelölt arról is beszélt, hogy a forrásvesztés mellett a kormány az önkormányzati hatáskörök folyamatos megnyirbálásával sújtja a várost.

– Most a verseny helye van itt – zárta gondolatait Nemes. – Én is vállalkozom arra, hogy megmérettetem magamat és az elképzeléseimet, majd a választók döntésére bízom magamat. Jelmondatunk szellemében állok az előválasztás elé: Pécs jobbat érdemel!

A Baranya 2-es körzetben a Momentum Baranya megyei elnöke, megyei képviselője Péderi Tamás indul az előválasztáson.

Péderi rögtön egy kemény kritikával indított, amellyel a körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjét, Hoppál Pétert találta meg.

– Baranya 2-es körzetét jelenleg valójában nem képviseli a kormánypárti képviselője – jelentette ki. – Nem érvényesíti a települések érdekeit, nem működik együtt a települések vezetőivel, ahogyan az egy normális demokráciában elvárható lenne.

Péderi is kiemelte, hogy a kormányzati intézkedések a pandémia alatt súlyosan korlátozták az önkormányzatok mozgásterét, ráadásul a kormány nem partner abban, hogy tárgyaljon a települési vezetőkkel.

Fekete-Győr András szerint új arcokra van szükség

– Azt gondolom, hogy hatalmas szükség van egy jóval erősebb képviseletet felvállalni – mondta. – Lokálpatriótaként elkötelezett vagyok Baranya érdekeinek érvényesítése mellett, a települések, és az itt élők életének javítása mellett. Ezt csak a helyi vezetőkkel és a lakossággal szoros együttműködésben lehet megvalósítani.

A Momentum miniszterelnök-jelöltje, Fekete-Győr András arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a hazai politikai elit az elmúlt 30 évben nem tudott élni a kapott eséllyel, ezért most új fejezetet kell kezdeni Magyarországon. Az új fejezethez pedig új arcokra, új politikusokra és új politikai látásmódra van szükség.