Nemsokára indul az okosparkolási rendszer tábláinak telepítése

Új üteméhez érkezett az okosparkolási rendszer kiépítése Pécsett, hamarosan kezdődik az információs táblák kihelyezése.

Ahogyan arról korábban már többször is beszámoltunk, Pécsett okosparkolási rendszert építenek ki. Ennek lényege, hogy a belvárosi parkolóhelyeket szenzorokkal szerelik fel, majd egy telefonos applikáció segítségével az autósok láthatják, hogy hol van szabad parkolóhely. A rendszer kiépítése azért is nagy szó, mert a vidéki városok közül elsőként Pécs vágott bele.

Ha minden elkészül, több szempontból is nagyon hasznos lehet majd mindez a pécsiek számára. Egyfelől nem kevés idegeskedéstől kíméli majd meg az autósokat, hiszen nem kell hosszú perceken keresztül körözniük szabad hely után kutatva a belvárosban, az ingyenes applikáció letöltése után ugyanis akár már otthon, indulás előtt meg tudják nézni, merrefelé érdemes parkolót keresni. Másfelől nem titkolt célja a fejlesztésnek a város levegőminőségének javítása, a zaj-, és légszennyezés csökkentése.

A rendszer kiépítése márciusban kezdődött meg az érzékelő szenzorok telepítésével. A Centrum parkoló mellett 18 belvárosi utca parkolóhelyeit látták el a speciális berendezésekkel, amelyek érzékelni képesek, hogy az adott helyen áll-e gépjármű, vagy sem. Most pedig újabb lépés következhet.

– Hamarosan elkezdődik a digitális információs táblák kihelyezése, ezek az adott utcára vonatkozóan fogják majd mutatni, hogy mennyi szabad parkolóhely áll rendelkezésre – mondta el Sík László önkormányzati képviselő.

A munkákat felügyelő városi cég, a Biokom ügyvezető igazgatója, Meixner Barna lapunknak úgy fogalmazott, hogy ha minden a tervek szerint halad, a táblák nyár végére, ősz elejére üzemelhetnek majd.

– Még egy közgyűlési döntést kell megvárni, hogy megrendelhessük a kivitelező munkát a Life projekt keretében – árulta el Meixner. – Magáról a telepítésről tudni kell, hogy itt nem csak a táblák kihelyezéséről van szó, hanem a megfelelő villamosenergia-ellátásról is gondoskodni kell majd. Az információs táblák ezzel együtt az okosparkolási rendszer kiegészítő elemei, a legfontosabb, az applikáció már üzemel, így bárki meg tudja nézni a telefonján a szabad kapacitásokat, mielőtt a belvárosba készül.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.