Hamarosan világszínvonalú elektromos buszokkal utazhatunk Pécsett!

Aláírták a pécsi városházán azt a szerződést, melynek eredményeképp 2020 elején 10 teljesen elektromos meghajtású, környezetkímélő, korszerű busz érkezik a Tüke Busz Zrt. flottájába.

Jövőre, 2020 elején már minden pécsi használhatja azokat a korszerű, kényelmes, környezetkímélő új elektromos buszokat – szám szerint 10-et –, melyek a város megannyi buszútvonalán fogják kiváltani a régi járműveket.

Krenner László, Javier Contijoch, Páva Zsolt és Gelencsér Gyula jelentették be az e-buszok beszerzését

Az e-buszok beszerzése kapcsán tartott csütörtöki sajtótájékoztatón a folyamat előzményeit felidézve Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, hogy a városvezetés évek óta készült és törekedett arra, hogy az elektromos buszos közösségi közlekedést bevezessék Pécset. Mint mondta, fontosnak találták, hogy a legsikeresebb piaci szereplők közül válasszák ki azt a céget, akikkel tárgyalásokat kezdeményezhettek. A Pécsre érkező 10 új e-buszt fejlesztő – azokat pedig hazánkban, Komáromban legyártó – kínai alapítású, elektromos buszokat és teherautókat fejlesztő nemzetközi óriáscéggel, a BYD Autoval a város két éve kezdte meg az együttműködést. A cég jelenleg a világ legnagyobb elektromos buszokat gyártó vállalata, évente több mint 50 ezer ilyen buszt szállítanak a világ szinte minden pontjára.

Ilyen típusú buszok jönnek Pécsre jövőre

A polgármester kiemelte, hogy a BYD által kínált konstrukció minden tekintetben – ideértve az árakat, a minőséget és a szolgáltatásokat – megfelelt a város igényeinek. Páva Zsolt hangsúlyozta, hogy egy nagy keretösszegű, 1,7 milliárd forintos, teljesen állami támogatásból megvalósuló fejlesztésről van szó.

– Ezzel a fejlesztéssel egy új, nagy lépést tettünk Pécs közösségi közlekedésének korszerűsítése és fenntarthatósága felé. Bízom abban, hogy a folytatás is hasonlóan sikeres lesz, reményeink szerint ugyanis a jövő év elején Pécsre érkező 10 új elektromos buszon felül a jövőben további e-buszokat tudunk beszerezni és így a teljes pécsi buszflottát lecserélhetjük ilyen modern, környezetkímélő járművekre – mondta a polgármester.

A szerződéskötés pillanata: Javier Contijoch és Páva Zsolt

Javier Contijoch, a BYD Europe értékesítési alelnöke a sajtótájékoztatón elmondta, nagyon büszkék arra, hogy Pécsett mutathatják be első vidéki e-buszflottájukat.

– Öt éve kezdtük meg terjeszkedésünket Európában, és az első busztesztünket 2013-ban pont Pécsett végeztük. Ennek a tesztnek köszönhetően válhatott a BYD a legkelendőbb márkanévvé a skandináv országokban és a pécsi próbaüzem után kezdtünk gyárakat létesíteni Európában, így Magyarországon is – mondta a Javier Contijoch.

Krenner László, a komáromi BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. közép-kelet-európai értékesítési képviselője a sajtótájékoztatót követően a pécsi e-buszok kapcsán lapunknak elmondta, hogy azok 12 méteres, 3 ajtós, alacsony padlós, nyitható ablakos, kétklímás (egy a sofőrnek, egy az utasoknak) járművek, melyek egy feltöltéssel több mint 300 kilométert tudnak megtenni. Ezek a buszok a cég legújabb, legkorszerűbb modelljei – mondta.
Emellett már megépítették a járművek üzemeltetéshez szükséges töltő- és szervizállomást is.

Pécs óriásit lépett a fenntartható tömegközlekedés irányába

Gelencsér Gyula, az önkormányzat tulajdonába kerülő buszokat üzemeltető Tüke Busz Zrt. igazgatóságának elnöke lapunknak elmondta, hogy elsődleges terveik szerint az elektromos buszok évente 900 ezer kilométert fognak futni, ami a társaság buszai által megtett éves kilométerszám több mint 10 százaléka. A Tüke Busz Zrt. számára jelentős megtakarítást jelentő buszok két pécsi pályaudvaron teljesítenek majd szolgálatot: az uránvárosi buszállomáson és a főpályaudvaron. Főként tehát az uránvárosi, újhegyi, vasasi útvonalakon, valamint a Donátusban, Bálicsban, a Tettyét érintve és a mecsekoldali útvonalakon fognak majd közlekedni – mondta.

– Ezeknek a buszoknak köszönhetően a város lég- és zajszennyezettsége jelentősen csökken, az utasok komfortérzete pedig reményeink szerint nőni fog, hiszen kényelmes, szép, csendes járművekről van szó – hangsúlyozta Gelencsér Gyula.

hirdetés
Hirdetés