Nyakunkon a farsang és a beöltözés ideje! Íme a legviccesebb ötletek!

Január 6-án elkezdődött a farsangi időszak, amit valószínűleg minden jelmezimádó alig várt. Íme néhány szuper otthon elkészíthető jelmezötlet, hogy a gyerekeknek – de akár a felnőtteknek is – feledhetetlenné tegyük a beöltözős bulit! 

Pécsett több jelmezkölcsönző is működik, amiknek a választéka viszonylag nagy. Vannak jelmezek, parókák, maszkok gyerekeknek és felnőtteknek is. Ha azonban igazán egyedi maskarát szeretnénk magunknak vagy porontyunknak, és van némi szabadidőnk, érdemes otthon elkészíteni a saját ízlésünket tükröző farsangi ruhát. Összegyűjtöttünk néhányat a legviccesebb, legszebb és legkülönlegesebb ötletek közül.

A legegyszerűbbek, amik megvannak kevés alapanyagból és gyorsan

Amire figyeljünk: Ne a kedvenc ruhadarabjainkat használjuk alapként a jelmezekhez, hátha összekenjük vagy kilyukasztjuk őket és visszafordíthatatlan kárt okozunk bennük.

Szőlőfürt: Ez egy klasszikus, pofonegyszerű jelmez, amit időről időre érdemes elővenni, ha nincs sok időnk gondolkozni és kivitelezni. Csupán zöld vagy lila pólóra és nadrágra (utóbbi nem is annyira fontos) van szükség és néhány szintén a választott színben pompázó lufira. A léggömböket egy kicsit felfújjuk és valahogy – ragasztóval, varrással, kapcsokkal vagy amivel tudjuk – rögzítjük a pólón, aztán gyakorlatilag kész is a jelmez.

Tipp: Ha ugyanezt az összeállítást fehér színű lufikkal és ruhákkal csináljuk meg, és akad otthon egy zuhanysapka, gumikacsa vagy fürdőszivacs is hozzá, akár habfürdőként is szerepelhetünk a jelmezversenyen.

Felhő: Gyakorlatilag ugyanaz a technika, mint a szőlő esetében. Fehér vagy világoskék ruhadarabokat öltünk magunkra és vattából vagy valamiféle egyéb bolyhos anyagból nagyméretű pamacsokat rögzítünk rájuk, főleg a felsőrészre.

Csontváz: Szintén egy kicsiknek és nagyoknak is könnyen elkészíthető megoldásról beszélünk. Vegyünk fekete pólót és nadrágot és fehér textilfestéket, filcet, vagy ragasztószalagot. Az internet segítségével keressünk egy csontvázról készült rajzot és ragasszuk vagy rajzoljuk a fekete cuccokra a csontokat.

Csiga: Csak nagymennyiségű barna csomagolópapírra van szükséged, amit összesodorunk, majd feltekerünk. Ha megvan, ragasszuk vagy varrjuk össze. Vállpánt gyanánt egy madzag is megteszi, amit a hónalj után bele kell hurkolni a csigaházba is. A fejre szemeket legegyszerűbben egy hajpánt segítségével lehet megcsinálni, de ha van otthon kész rugós szilveszteri fejdísz, az is tökéletes.

Kicsivel több előkészületet igénylő ötletek

Csak abban különböznek nehézségüket tekintve az előbbiektől, hogy több eszközre vagy egy picivel nagyobb technikai tudásra van szükség hozzájuk.

Tükörtojás: A legközelebbi turkálóból vegyél kilós áron egy nagyon nagyméretű fehér pulcsit és varrj rá egy nagy sárga foltot. Ennyi! Ha a varrás meghaladja a képességeidet, akkor egész egyszerűen textilfestéket is használhatsz.

Űrhajós: Szükség lesz fehér ruhákra, ezüstszínű ragasztószalagra és színes kartonpapírra vagy festékre. Esetleg egy bukósisakra, ha abszolút tökéletes kivitelezésre vágyunk. A fehér cuccokra ragasszunk az alább látható kép alapján ezüst csíkokat és kész is az űrruha. Rakétát a kartonokból szintén egyszerűen hajtogathatunk magunknak.

Ha környezetkímélő megoldásra vágyunk inkább, használhatunk akár két üres ásványvizes palackot is a kartonpapír helyett. Csak fessük be ezüstszínű festékkel és csináljunk hozzá lángokat.

Polip: Egészen kis babákat is könnyű beöltöztetni, ha ezt a technikát alkalmazzuk. Néhány leselejtezett harisnya és egy sapka fog kelleni hozzá. A sapkára papírból vagy filcanyagból készítsünk két szemet és rögzítsük őket rajta. A harisnyákat szabjuk le, csak a lábrészekre lesz szükség. Ezeket tömjük ki valamilyen puha anyaggal és varrjuk egy nadrág derekára vagy egy póló aljára. Tulajdonképpen ennyi is a dolog.

Macskamániás: Őrült macskás nőnek öltözni? Naná! Szerezzünk be egy pár hajcsavarót, egy fürdőköpenyt, legalább 5-8 plüss macskát, egy házi mamuszt, régimódi szemüveget és öltsük magukra ezeket. A műcicákat tegyük a köpeny zsebeibe és rögzítsük a ruhadarab különböző részeire elszórtan. Mintha csak lógnának a hölgyön kedvenc állatai.

Végül a profi farsangozóknak: egy kicsit nehezített pálya

Ezek sem túl bonyolultak, de az előbbiekhez képest több időt és energiát kell beletenni az elkészítésükbe. Azért nem kell megijedni!

Okostelefon: Modern szülők a gyereküknek, telefonőrültek maguknak tudnak kartonból kreatív, egyedi öltözetet varázsolni a beöltözős bulira. Vigyázat! Leülni nem lesz egyszerű benne. Akkora méretű kartondobozra lesz szükség, amibe a jelmez viselője felsőtestével bele tud majd bújni. Ezt készen is kereshetjük mondjuk egy bevásárlóközpontban, de hajtogathatunk és ragaszthatunk is magunknak. A kedvenc alkalmazásaink és a telefonmárka logóját kinyomtathatjuk vagy meg is rajzolhatjuk és ráragaszthatjuk a kartonra. Kicsit még csinosítunk rajta és kész is az eszköz. Egyébként ugyanígy lehetünk például tablet is.

Macska: Na nem a klasszikus cicajelmezre gondoltunk, ami néhány szemceruzával húzott vonalból és esetleg a nadrág hátuljára csíptetett farokból áll. Sokkal igényesebb megoldások is vannak erre. Például igazi macskahercegnőt faraghatunk magunkból, ha tüll anyagból szoknyát varrunk, és a füleket, illetve a cicafarkat a ruhánkkal és a szoknyával megegyező színű műszőrméből készítjük el. Csak időre és varrógépre lesz szükségünk hozzá.

Viking: Tulajdonképpen minden misztikus vagy történelmi figura esetében az lehet a kulcs, hogy lehetőleg korhűnek tűnő kiegészítőket tudjunk szerezni vagy készíteni és a ruha hasonlítson stílusában arra, akit szeretnénk megformázni. Vikingként szükségünk lesz néhány műbőr és műszőrme cuccra és fegyverekre, pajzsra, esetleg sisakra. Utóbbiakat kartonból, alufóliából, fából tudjuk legjobban reprodukálni.

 

Hirdetés