A világ legtermészetesebb dolga, mégis rendszeresen érik dühítő és megalázó élmények a nyilvánosan szoptató anyukákat. „Ez egy intim dolog! Csinálja otthon!” vagy „Nem akarok ilyet látni” – hangzanak az érvek. Utánajártunk: valóban szégyellni való, ha a baba a pécsi Király utcán lesz éhes? Inkább rohanjon haza az anyuka a bevásárlásból megetetni a gyerekét csak azért, mert rosszalló tekinteteket kap?

hirdetés

Azt valószínűleg egyetlen ember sem vonja kétségbe, hogy az anyatejes táplálás hasznos. Hogy csak néhány érvet említsünk: azon felnőttek között, akiket csecsemőkorukban édesanyjuk anyatejjel táplált, ritkábban fordul elő az infarktus, az elhízás, a cukorbetegség, továbbá magasabb intelligenciával rendelkeznek. Ráadásul a szoptatás az anyák egészségére is jó hatással van. Magyarországon mégis egyre kevesebben teszik ezt, csak minden harmadik gyerek kap anyatejet az első hat hónapban folyamatosan.

Még mielőtt mindenki meztelen felsőtestű nőket vizionálna, azt azért érdemes tisztázni, hogy ma már olyan szoptatós melltartókat, takarókat és speciális ruhadarabokat lehet kapni, melyek segítségével szinte láthatatlan marad a művelet. Jó esetben is csak annyit észlelhet a szemlélő, hogy az édesanya ringatja a kisbabáját.

Társadalmunk mégsem elfogadó a nyilvánosan szoptató édesanyákkal, ennek ékes példája egy, a napokban napvilágot látott poszt, melyben egy édesanya panaszolja el egy pécsi bevásárlóközpontban átélt kellemetlen élményeit. Az ominózus posztban az édesanya kifejti, hogy kisgyermeke a vásárlás közben lett éhes, majd leült egy padra, és diszkréten megetette a babát. A biztonsági őr látván a történteket, a hölgyet először a szaunameleg pelenkázóba küldte, majd kitessékelte a bevásárlóközpontból, a házirendre és közszeméremsértésre hivatkozva. Ilyen, és hasonló esetekért sajnos nem kell a szomszédba menni, de minket elsősorban az érdekelt, hogy vannak-e egyáltalán ilyen szabályozások egy intézmény házirendjében.

Larissa Waters az ausztrál parlamentben etette meg három hónapos gyermekét, munka közben

Sejtésünk beigazolódott: nincs. Kordé Anita, a Pécs Plaza marketingvezetője elmondta, hogy a pláza házirendje nem szabályozza a nyilvános helyen történő szoptatást és a későbbiekben sem kívánják ezt szabályozni. A bevásárlóközpont egyébként kifejezetten családbarát intézmény, rendezvényeik 80 százaléka főként a kisgyermekes családoknak kínál ingyenes szórakozási lehetőséget.

– A Pécs Plaza vezetősége és minden munkatársa tiszteletben tartja az édesanyák azon döntését, hogy gyermeküket bevásárlóközpontunkban, nyilvános helyen szoptatják meg. Tudjuk, hogy a szoptatáshoz nyugodt körülményekre van szükség, és ezt a nyilvános helyen végző édesanyák a lehetőségeikhez mérten igyekeznek is megteremteni. A pelenkázó helyiségünk csak egy lehetőség, mely az édesanyák és gyermekük kényelmét és nyugalmát szolgálja a szoptatás idejére – tette hozzá.

A pécsi Árkádban sincs ez másként, Martits Balázs, a bevásárlóközpont igazgatója szerint náluk sincs szabályozás a szoptatásra vonatkozóan, az Árkádban megengedett a kisbabák szoptatása.

– Az általánosan elfogadott eljárás, hogy amennyiben ilyet látunk, udvariasan jelezzük, hogy rendelkezünk külön pelenkázó helyiséggel, ahol nyugodtabb körülmények között végezhető a szoptatás. Ha nem kíván élni az anyuka ezzel a lehetőséggel, természetesen azzal sincs semmi gond – mondja az igazgató.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságnál is érdeklődtünk, de ők is megnyugtattak, hogy ez a tevékenység nem számít közszeméremsértésnek, és bárhol végezhető, ahol azt a természet megkívánja.

Hol itt akkor a gond? A fejekben? Ön mit gondol? Szavazzon!

 

Eredmények

Loading ... Loading ...

Hirdetés