Nyitás után a vendéglátás: drágulás, munkaerőhiány, időjárásfüggő forgalom

Felcser Dávid a tavaly nyári Pécs Nyitva kampány idején a Reggeliben

Április 24-én nyithattak újra a vendéglátóhelyek teraszai, azóta a belső tereket is használhatják a védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégek. Bár az első napokban, a nyitás utáni eufóriában hatalmas tömegek voltak a teraszokon, mindez csalóka: hosszú időnek kell eltelnie, amíg minden visszaáll a megszokott rendbe.

hirdetés
Uránia Mozi

Felcser Dávid, a pécsiek és az itt tanuló külföldiek körében is népszerű Reggeli és Nappali egyik vezetőjét kérdeztük a nyitás utáni tapasztalatokról. Többek között például arról, mi az oka annak, hogy látványos drágulással szembesülhettek a pécsi vendéglátóhelyekre visszatérő vendégek.

– A vendéglátósokat érintő enyhítések után egyértelművé vált, hogy míg a teraszt vendégek szép számban használják, addig a szintén megnyitott, viszont védettségi igazolványhoz kötött beltéri evés-ivás lehetőségével nagyon kevesen élnek, még akkor is, amikor amúgy rossz az idő – kezdte felcser Dávid.

– Én ebből arra következtetek, hogy a belső terek használatára jogosultak száma egyelőre még alacsony. Ráadásul egyből kiesnek a Pécsett élő, tanuló, dolgozó külföldiek, akik ugye jelen állás szerint nem kaphatnak védettségi igazolványt, annak ellenére, hogy be vannak oltva. Nálunk nagyon sok általában a külföldi vendég, akik most tőlünk kérdezik, hogy beülhetnek-e, de sajnos el kell őket utasítanunk, mert most ilyen ez a rendszer. Gondolom ez majd változni fog, de ettől ez még így szar – mondta. 

A teraszdíj elengedése jól jön – folytatta –, ugyanakkor a teraszon fogyasztó vendégekkel a szeszélyes, változékony, többnyire hűvös és esős tavaszi időjárás miatt nehéz előre számolni. Ebből eredően nehéz kalkulálni az épp szükséges munkaerővel is. 

– Az üzletvezetőink próbálnak játszani ezért a dolgozóink beosztásával. Ha látszik, hogy rossz idő lesz, akkor kevesebb fővel számolnak, mint normális esetben. Azt ehhez hozzá kell tenni, hogy amúgy a jelenlegi, normálisnak nevezett időszakban is kevesebben dolgoznak nálunk, mint a vírus előtt, hiszen a Nappalit rövidebb nyitvatartási idővel vagyunk kénytelenek működtetni – fogalmazott Felcser Dávid.

A fentiekhez hozzátette, hogy szembetűnő a város vendéglátóhelyeinek körében a munkaerőhiány: egyszerre és gyorsan próbáltak és próbálnak meg felvenni új, képzett, tapasztalt pultosokat és felszolgálókat, ebből kifolyólag jelenleg kiélezett verseny folyik ezekért pozíciókért. Mint mondta, ezt azok a korábban teljesen bezáró helyek élhetik meg a legnehezebben, amelyek a nyitás után most nulláról kezdik újra. 

A teraszok és belső terek megnyitása után feltűnően sok pécsi vendéglátóhelyen emeltek az árakon, a Reggeliben és a Nappaliban is.

Kérdésünkre Felcser Dávid elmondta, hogy ez nem meglepő, minden év végén történik egy párszázalékos áremelés, így alkalmazkodnak az éves inflációhoz. Emellett drágultak – több esetben jócskán – a konyhai alapanyagok és az alkoholos italok beszerzése is, ezzel is számolniuk kellett. Az tehát érthető, hogy a tavaly év végére tervezett áremeléseket a vendéglátósok áttolták a nyitás időszakára, így is csökkentve némileg az elmúlt egy év során keletkezett bevételkiesésüket.        

Kérdéses továbbá az is, hogy vajon a vendéglátósoknak május végéig nyújtott munkavállalói bértámogatást meghosszabbítja-e a kormány. Szükség lenne erre, hiszen a nagy segítséget jelentő támogatás megszűnésével a nehéz helyzet még nem szűnik meg, nem fog egyik napról a másikra minden visszaállni a megszokott rendbe – mondta.