Így nyitnak a pécsi kulturális- és sporthelyszínek

Mivel Magyarországon a beoltottak száma elérte a 4 millió főt, a nyitás újabb lépése következik május 1-től. Számos pécsi intézmény is újfent kinyithatja kapuit. Az önkormányzat a városi tulajdonban lévő kulturális- és sporthelyszínek nyitásáról számolt be részletesen friss közleményében.

hirdetés

Zsolnay Kulturális Negyed

Május 1-jétől újra látogathatók a Zsolnay Kulturális Negyed kiállításai, látnivalói, Infopontjai, továbbá a Cella Septichora Látogatóközpont, valamint a Művészetek és Irodalom Háza. A belépéshez 18 év felett védettségi igazolvány és személyazonosságot igazoló okmány szükséges. A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező 18 éven aluliak csak felnőtt kísérővel és maszkban látogathatják az említett helyszíneket.

Elindulnak a szabadtéri vezetett séták is. Május elsején, szombaton 11 órakor a Hűsítő séta keretében a Zsolnay Kulturális Negyedet mutatják be az idegenvezetők, a végén pedig ajándék limonádéval kedveskednek a résztvevőknek. A sétán oltottságtól függetlenül szabad a részvétel. A Cella Septichorában május 1-jén 11 és 15 órakor, valamint május 2-án 11 órakor indul a világörökségi séta idegenvezető kíséretével.

A Kodály Központ jegypénztára április 26. óta szájmaszkban újra felkereshető.

Május 4-től Planetárium és Labor – Interaktív Varázstér belépővel ingyenesen megtekinthető a Zsolnay Negyed Látogatóközpontjában Schmall Rafael asztrofotós kiállítása. A Művészetek és Irodalom Házában újra látható Bátori Zsolt fotóművész tárlata La huerta y la ciudad – A gyümölcsös és a város címmel.

Janus Pannonius Múzeum

A Janus Pannonius Múzeum május 4-én, kedden nyitja meg kapuit a látogatók előtt. E naptól a sok éve megszokott (10 és 18 óra közötti) nyitvatartás szerint tekinthető meg a Csontváry-, a Vasarely- és a Zsolnay állandó kiállítás. A későbbiekben nyílik meg a Modern Magyar Képtár, valamint pótolják a 2020 novemberében elkészült, de a korlátozások miatt akkortól nem látogatható Málenkij robot – 75 című időszaki kiállítás megnyitóját is.

A látogatóktól kérik védettségi és személyi igazolványuk felmutatását.

Az első napon minden 14 év alatti látogatónak ajándékcsomaggal kedveskednek, továbbá minden 25. (felnőtt) látogató könyvajándékot kap.

Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Vasárnap reggel 6 órakor megnyitják az Abay Nemes Oszkár Sportuszodát és a szaunát. A belépőknél a pénztárnál ellenőrzik a védettségi igazolvány meglétét. Miután az uszodában többféle jogcímen lehet tartózkodni (közönség: védettségi igazolvány, 18 év alatti sportolók: a rendelet szerint sportolói igazolvány, egészségügyi szolgáltatások: a rendelet szerint igénybe vehetők), ezért az egész uszodában továbbra is fenntartják a kötelező maszkhasználatot, kivéve azok esetében, akik a szolgáltatásokat közvetlenül igénybe veszik – úsznak, szaunáznak. A kézfertőtlenítők továbbra is kint vannak, a belépők testhőmérsékletét továbbra is ellenőrzik.

A Várkői Ferenc Diák- és Szabadidőközpont is látogathatóvá válik, a salakos kisméretű labdarúgópályákat használóktól (rendszeres bérlők) védettségi igazolványt kérnek. A sportolók ide is sportolói igazolványukkal mehetnek.

A tüskésréti műfüves labdarúgópályán a bérlőknek szintén be kell mutatniuk a védettségi igazolványt.

Ugyanígy megnyílik a létesítményt korábban használók előtt a városi lőtér, ezt szintén védettségi igazolvány bemutatásával lehet látogatni.

Pécsi Állatkert

Május elsején, szombaton reggel 9-kor megnyitja a kapuit a Pécsi Állatkert is.

Az állatkertet védettségi igazolvánnyal rendelkező és ennek hitelességét alátámasztó hatósági okmányt felmutató felnőttek, valamint az ő kíséretükben lévő gyermekek és fiatalkorúak látogathatják.

Az állatkert területen belül nem lesz egyéb korlátozás. Annak jogát azonban, hogy ilyen intézkedést meghozzanak, az állatkert vezetői fenntartják arra az esetre, ha extrém látogatottság, tömeg alakulna ki.

Az állatkert területén a védett személyeknek a maszkviselés nem kötelező, de egyes helyeken ajánlott.

Könyvtár, színház…

A Tudásközpont a tervek szerint május 10-én, a Pécsi Kulturális Központ május 5-én nyit, a színház június előtt várhatóan nem tart előadásokat.