Sikeresen szerepelt Pécs városa a Zöld Busz Programiroda pályázatán, így várhatóan a jövő év elején újabb 8, tisztán elektromos hajtású busz szállítja a pécsi közösségi közlekedés utasait egy nyertes, csaknem 1,2 milliárd forintos pályázatnak köszönhetően – közölte pénteken koradélután az önkormányzat.

hirdetés
Uránia Mozi

Pécs sikeresen szerepelt, a Zöld Busz Programiroda „Környezetkímélő, klímasemleges városi, elektromos meghajtású személyszállítási járművek beszerzésére és a kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítésére” elnevezésű pályázatán: az önkormányzat pénteki sajtóközleményében ugyanis Ruzsa Csaba alpolgármester – aki a projekt motorja volt – arról számolt be, hogy

a pályázaton az eredetileg megcélzott összegnél is többet, 1,17 milliárd forintot nyert a város.

– A nyertes pályázatnak köszönhetően várhatóan 2022-ben 8 újabb e-busz áll forgalomba Pécsett. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ekkor már a pécsi közösségi közlekedésben naponta résztvevő buszok mintegy 20 százaléka tisztán elektromos meghajtású lesz. Ez jelentősen éreztetni fogja a hatását a pécsi levegő minőségében is, és a tapasztalatok szerint a pécsiek is kedvelik ezeket a tiszta és csendes üzemű buszokat – idézi közlemény Ruzsa Csabát.

Mint írják, Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere köszönetét fejezte ki a Zöld Busz Programiroda felé, egyben méltatta a szervezet rugalmas és segítőkész hozzáállását. Köszönetet mondott továbbá azoknak a szervezeteknek is, amelyek részesei voltak sikernek, így a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt-nek és Tüke Busz Zrt-nek.

A Zöld Busz Programról korábban több cikkben is írtunk:

Zöld Busz Program: még több e-busz érkezhet Pécsre

Pécs is részt vesz az országos Zöld Busz Mintaprojektben

Ipari területek, irodaházak, zöldebb város, sportparkok: ezekre szerezne uniós pénzt Pécs

Készül az új közösségi közlekedési koncepció: okoskamerák számolják az utasokat, felmérik buszozási szokásainkat

Városvezetés: „amint valóban nyer az e-busz pályázat, értesíteni fogjuk a pécsieket”