Oké vagy tabu a gyerekről fotókat megosztani a neten?

Ez egy olyan téma, amiről szinte mindenkinek van véleménye és valószínűleg soha nem lesz teljes egyetértés róla. Utánajártunk, milyen érvek szólnak egy-egy cuki gyerekkép posztolása mellett és ellen, és megkérdeztünk néhány, a közösségi médiában aktív, népszerű anyukát, valamint a jogi hátteret a rendőrségtől.

Egyesek imádnak családi fényképeket megosztani magukról a közösségi oldalakon: van, aki kifejezetten a lájkokra hajt, más mondjuk csak megosztaná boldogságát, tapasztalatait ismerőseivel és a nagyvilággal. Vannak azonban olyanok is, akik szerint simán nem etikus, esetleg kifejezetten veszélyes kisbabákról és gyerekekről fotókat, videókat közzétenni, mert a szülő erről nem hozhat döntést a kicsi tudatos beleegyezése nélkül. Vajon mit mond erről, ha egyáltalán mond bármit is a törvény? Mit hoznak fel a posztolás melletti érvként az életük akár intim részleteit is a világhálóra feltöltő pécsi anyukák? Lássuk!

Eller-Tárnoki Nikolett pécsi anyuka, aki maga is közzétesz fényképeket kisfiáról az interneten. Megkeresésünkre elmondta, úgy gondolja, hogy a közösségi médiaplatformokon megférnek az ízléses és cuki fotók, amiket nagyobb korában a gyermek is szívesen néz majd vissza, mert nem érzi cikinek őket. Az Instagram szerinte a modern világ megfelelője a korábbi, papír alapú fotóalbumoknak, melyekben anno gyűjtötték és mutogatták egymásnak a fényképeket a szülők, nagyszülők.

Az anyukának külön „fókuszba helyezett tartalom”-füle is van, melyet kisfia fotóival és videóival tölt meg

Csíkos Andrásné Juca, az „activemumlife_official” közösségi oldal kezelője, aki rendszeresen posztol gyermekeivel közös fényképeket és videókat. Azért kezdte az oldalt, mert szerinte az a mozgásforma és életstílus, melyet a családosok és leendő szülők körében szeretne népszerűsíteni, csak így adható át: a videókkal biztatja őket
arra, hogy gyermekvállalás mellett is formába tudjanak lendülni és fittek
maradjanak a várandósság alatt és után.

– Igyekszem felhívni a figyelmet a helyes táplálkozásra, arra, hogy a szülők gyermekeikkel közösen is sportosak tudnak lenni. Ebből is adódik, hogy ezeket a videókat kimondottan úgy készítjük, hogy a lányaim is benne legyenek, hiszen csak így tudom a szülőknek megmutatni a közös mozgásformákat, például a takarítást, a délutáni sétákat vagy éppen az otthon végezhető tornagyakorlatokat – mondta a háromgyerekes anyuka. Hozzátette, csak pozitív hozzászólásokat kap, nem támadják, amiért a közösségi oldalán közzéteszi lányai képét. Sőt, állítása szerint a gyerekek is tudják, hogy miért készítik a
videókat, tudják, hogy másoknak is segítenek.

Nagyon népszerű a pécsi aktív anyuka oldala, imádják a cuki kislányaival közösen készített posztjait

Csíkos Juca elmondta azt is, hogy nagy körültekintéssel ellenőrzi a videókat, nehogy a későbbiekben egy korábbi kínos pillanat kellemetlenséget okozzon kislányainak. Azt is elismerte, hogy az ilyen jellegű problémákat úgy a legkönnyebb elkerülni, ha abszolút
nem osztunk meg semmit a gyermekünkről, és mindenkinek szíve joga eldönteni, melyik utat választja. Véleménye szerint viszont a megosztásokért elítélni nem lehet senkit, amennyiben betartja azokat a legalapvetőbb szempontokat, amikre a szakértők is felhívják a figyelmet:

– soha ne posztolj más gyerekéről az ő szülőjének hozzájárulása nélkül;
– sose ossz meg bizalmas információkat a gyerekedről;
– sose posztolj olyan gyerekről, aki kiszolgáltatott, sérülékeny helyzetben van;
– sose posztolj nyilvánosan meztelen gyerekről.

Természetesen a rendőrség véleményét is kikértük a témában, akik elmondták, rendkívül kényes és összetett dologról van szó. A hazai jogszabályok alapján a szülő az, aki védi és képviseli a gyermek jogait, ő dönt a gyermek helyett. Magyarország 1991-ben aláírta az ENSZ Gyermekjogi Egyezményt, azóta nálunk is ezek a gyerekjogok veszik körül és védik a gyermekeket. Az egyezmény 3 nagyon fontos pillérre épül: a gondoskodás-ellátás, a védelem és a részvétel joga.

A gyermek védelemhez való joga érvényesül az online térben is, így a róla megosztott tartalmak esetén is. A fentiek alapján a szülő az, aki dönt a gyerek helyett a képek feltöltése kapcsán, ennek során a szülőnek azonban a gyermek érdekeit és jogait tiszteletben kell tartania, védeni kell azokat. Ha a gyerekről egy meztelen képet oszt meg nagy nyilvánosság előtt, az a gyermek személyiségi jogait sérti. A rendőrség általában abban az esetben jár el, ha a kiskorúról közzétett fotó kimeríti a gyermekpornográfia törvényi tényállását, vagyis abban az esetben, ha a felvétel a nemiséget súlyos szeméremsértő nyíltsággal, célzottan nemi vágy felkeltésére irányuló módon ábrázolja.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azon tényt, hogy az interneten hosszú évek után is elérhető fotók a gyermek későbbi életszakaszában már méltatlannak minősülhetnek. Szem előtt kell tartani azt is, hogy a teljesen nyílt megosztások lehetőséget adnak a képek illetéktelen felhasználására, tette hozzá a rendőrség sajtószóvivője.

hirdetés
Hirdetés