Önzetlenül segítenél másokon? Itt a helyed!

Imádsz segíteni másokon, te magad is szülő vagy, és szeretsz más gyerekekkel is foglalkozni? Akkor jó hírünk van: önkéntes segítőket keres a Pécsett több mint 15 éve működő Otthon Segítünk Alapítvány, melynek tagjai azon fáradoznak, hogy átmeneti nehézségekbe ütköző, legalább egy iskolás kor alatti gyermeket nevelő családoknak segítsenek. 

Sok esetben tapasztalható, hogy a kisgyermeket nevelő szülők nem bírják segítség nélkül a rájuk nehezedő feladatokat, felelősséget. Hogy némi terhet levegyenek a vállukról, az alapítvány önkéntesei segédkeznek, ha kisbaba született a családban és felgyülemlettek az otthoni teendők; ha bizonytalannak, magányosnak, kimerültnek érzi magát az édesanya vagy az édesapa; vagy ha több gyermeket nevel egy szülő; esetleg egyszerűen csak új a család a városban és nem ismerik a lehetőségeiket.

hirdetés
Az alapítvány pécsi tagjai az eddigi években átlagosan 25-30 családot segítettek, havonta 10-15 önkéntessel dolgoztak együtt. Ez egy év alatt akár 1500-2000 önkéntes órát is jelentett, hiszen heti rendszerességgel látogatják a családokat a jótevők. Idén a segítők száma azonban sajnos átlagosan 6-8 főre csökkent, amin a vezetők változtatni szeretnének.
Bizony sokszor nem könnyű a gyereknevelés, és nem árt egy kis plusz segítség

Milyen pluszt ad neked, ha önkénteskedsz?

Igen, jól olvastad! Nem csak te segíthetsz másokon, de rengeteget profitálhatsz is – persze itt nem anyagi javakra gondolunk – abból, hogy önként segítő kezet nyújtasz.

Az idén nyolcvanéves Vári Lászlóné Marika 4 éve vesz részt önkéntesként az Otthon Segítünk Alapítvány pécsi programjában. Lapunknak elmondta, számára hatalmas öröm, hogy másoknak segíthet, sőt szellemi és testi frissességét is megőrzi az önkéntesség által. Hetente egy alkalommal, körülbelül 4 órát tölt el „fogadott családjánál”.

– Nagyon szeretem ezt csinálni. Célul tűztem ki magam elé, hogy a lehető legtöbb jót tegyem, mindent beleadok. Eddig négy családdal dolgoztam együtt, mindegyiknél több kisgyermek is volt. Mindig abban támogatom őket, amire éppen szükségük van a szülőknek: háztartási munkát végzek; vigyázok a kicsikre, amíg az anyuka elintéz valamit; elkísérem a gyereket ide-oda, vagy játszom vele; vagy akár be is vásárolok néhány dolgot, ha ezzel tudom őket segíteni. Hogy én mit kapok cserébe? A koromból adódóan nyilván elfáradok, de nagyon jó érzéssel tölt el, és emellett keresztényi kötelességemnek is tartom, hogy mások életét könnyebbé tegyem. Az külön öröm, hogy gyerekekkel foglalkozhatok. Emellett a szeretetet emelném ki, amit éreznek irántam a kicsik és a nagyok – mesélte lapunknak a hölgy, akit a most segített család egyik – beszélni nehezen tudó – gyermeke „Pa néniként” emleget, ami a palacsintás néni megfelelője.

Hozzátette, ebben a helyzetben nem ő a főszereplő, soha nem oktatja ki és nem bírálja a szülőket, ami fontos része az önkéntesek munkájának. Elmondta, úgy dolgozik, „mintha az anyukának kettő helyett négy keze lenne”, vagyis mindenben úgy támogatja, ahogy azt ő szeretné. Ez nagyon jó gyakorlatot is ad; alázatot és önmérsékletet is tanít, mondta.

Az önkéntesek feladatai nagyon sokszínűek, a szülők igényeitől függenek

Mi kell hozzá, hogy önkéntes lehess?

Ahhoz, hogy önkéntesek legyünk, nem kell megfelelni semmiféle különleges feltételnek, annyi elég, hogy legyen szülői tapasztalata a jelentkezőnek.

– Például annak érdemes elgondolkozni az önkéntességen, akinek kirepültek a gyerekei, nincs (még) unokája, vagy a családtagjai túlságosan messze élnek. Ha valaki szívesen tenne jót, de nem anyagi juttatásokkal – hiszen itt az idejét „ajándékozza” másnak –, akkor is remek lehetőség. Várunk továbbá mindenkit, akinek van heti 3-4 óra szabadideje, amit erre tudna fordítani, vagy kevés az emberi kapcsolat a munkája során, és szeretné másban is kipróbálni magát – fejtette ki Herczeg Zsuzsanna pécsi alapítványi szervező.

Egy 40 órás, ingyenes képzés segítségével elsajátíthatunk minden tudást és praktikát, ami ahhoz kell, hogy megfelelően tudjuk támogatni az alapítvánnyal kapcsolatban álló családokat. A tréning felkészíti a jelentkezőket a rájuk váró munkára, ez leginkább kommunikációs, konfliktuskezelési, önismereti órákat jelent, de tanulnak segítő attitűdöt, és ami a legfontosabb: megtanulják felismerni a helyzeteket, hogy egy túlterhelt, magányos vagy bizonytalan családban hol tudnak a legtöbbet segíteni.

Az önkéntesek a képzés után sem maradnak egyedül a munkával, hanem havonta találkoznak egymással, megbeszélik a nehézségeket, együtt ötletelnek, látják egymás megoldásait, és segítséget kérhetnek a szervezőktől és a csapattól is. Természetesen a titoktartás szabályait mindvégig betartva: egymás családjait nem ismerik.
– Az ember világnézettől függetlenül tagja lesz egy jót tevő, vidám, segítő közösségnek, akik hozzá hasonlóan gondolkodnak és ezt önzetlen munkájukkal ki is fejezik. A gyerekeket is nagyon meg lehet szeretni, az anyával családias viszonyt kialakítani. Persze azért vannak nehéz helyzetek is, de a tapasztaltabb önkénteseket gyakran épp az motiválja, ha ilyenkor sikerül jó megoldásokat találni – így a szervező.
Kortól, nemtől, vallástól és előképzettségtől függetlenül bárki jelentkezhet, akinek van szülői tapasztalata

Jelentkezz!

Hirdetés