Orbán-kritikus újságírókat, vállalkozókat, és politikust is lehallgathattak egy izraeli kémprogram segítségével

A Direkt36 ma megjelent tényfeltáró cikke szerint egy izraeli kibercég okostelefonokat feltörni képes kémprogramja segítségével már évek óta hallgatnak le az Orbán-kormánnyal szemben kritikus újságírókat, üzletembereket és egy ellenzéki polgármestert is. Az oknyomozó portálnak közvetett bizonyítékai vannak arra, hogy mindez magyar állami szervek megrendelésére történt.

Egy világszerte 17 szerkesztőség közös munkájával megvalósuló oknyomozó projekt eredménye a most megjelent tényfeltáró írás. Ebben a munkában vett részt a Direkt36 is, de a magyar portál mellett többek között a Washington Post, a Guardian, a Die Zeit és a Le Monde is dolgozott az anyagon. A Foridden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat jutott hozzá egy olyan adatbázishoz, amellyel az NSO, egy izraeli kibercég dolgozott.

Az adatbázisban szereplő telefonszámok mindegyike olyan személyhez tartozik, amelyet potenciálisan megfigyelhetnek, lehallgathatnak a Pegasus névre keresztelt kémprogram segítségével. Ezzel okostelefonokat lehet feltörni, és megfigyelni az azon zajló minden eseményt. Azon túl, hogy lehallgathatták a telefonokon folyatott beszélgetéseket, hozzáférhettek a célszemélyek üzeneteihez, e-mailjeihez, fotóihoz és videóihoz is.

A Pegasus nem feltétlenül törvénytelen program, ugyanis az izraeli védelmi minisztérium engedélyével az NSO eladhatja azt más országoknak is, azonban hivatalosan csak terrorizmussal és szervezett bűnözéssel gyanúsított személyek ellen lehetne bevetni.

Itt jön a „bökkenő”. A tényfeltáró munka során ugyanis kiderült, hogy legalább 10 olyan ország van, ahol újságírók, jogvédők, ellenzéki politikusok, ügyvédek és üzletemberek ellen is használták – a tíz ország közt Magyarországon is.

Az NSO adatbázisában 300 potenciális magyar célpont szerepel, és az oknyomozó munka során többekről már ki is derült, hogy lehallgatás áldozata lett.

Négy újságíró (Panyi Szabolcs és Szabó András a Direkt36-tól, Dercsényi Dávid, a HVG korábbi munkatársa és egy negyedik újságíró, aki azt kérte, a nevét ne írják le).

Egy fotós, aki együtt dolgozott egy olyan amerikai újságíróval, aki az orosz vezetésű, Budapestre költöző Nemzetközi Befektetési Bank ügyeiről írt.

Varga Zoltán, a Centrál Médiacsoport tulajdonosa – akit már régóta érnek támadások kormányzati körökből –, valamint több olyan más üzletember, akik Varga házában vettek részt egy közéleti témájú vacsorán 2018-ban. Az utólagos vizsgálatok megerősítették, hogy legalább egy vendég telefonját biztosan fel is törték az NSO programjával.

Simicska Lajos egykori oligarcha fia és egyik legközelebbi bizalmasa.

Több más magyar közszereplő is szerepel a célpontként kiválasztottak között, többek között egy tekintélyes ügyvéd és egy ellenzéki városvezető, akikről a következő napokban fog írni a Direkt36.

Arra egyelőre közvetlen bizonyíték nincs, hogy a magyar kormány megrendelésére történtek a lehallgatások, azonban a cikk több, legalábbis gyanús körülményt tár fel.

Az NSO például határozottan állítja, hogy ők kizárólag kormányoknak és állami szervezeteknek adják el a Pegasust. Ráadásul több információ is arra utal, hogy Magyarországon a 2017-es és 2018-as, Izraellel folytatott magas szintű kormányzati találkozók után jelent meg a kémprogram. Emellett a Die Zeitnak az NSO egy korábbi alkalmazottja megerősítette, hogy Magyarország az izraeli cég ügyfele lett.