Orbán Viktor: szombaton nyithat az ország

A legfrissebb információkról tájékoztatott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában – írja a Híradó.hu.

Szombat reggeltől módosul a kijárási tilalom, éjfélig kell majd hazaérni, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára és a velük érkező kiskorúaknak megnyílnak bizonyos helyek,

mert a mai vagy a holnapi nap folyamán egész biztosan meglesz a négymillió beoltott

– mondta Orbán Viktor a rádióban. (Korábban ITT írtunk a nyitás lépéseiről.)

A kormányfő elmondta, hogy a 16 és 18 évesek közöttiek oltása az érettségi után, május 10-én indul, amihez Pfizer vakcinát fognak használni, ezért ma még lehet oltakozni Pfizerrel, legközelebb viszont hetek múlva kerülhet erre sor. Ennek oka, hogy a fiatalok számára félreteszik a szükséges vakcinákat.

Mint mondta, bár sportrendezvényeket lehet már látogatni a négymillió beoltott után, lakodalmakat még nem lehet tartani. Erre az a magyarázat, hogy a sportrendezvényeket is csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni, viszont egy lakodalom esetében ezt nem lehet előírni, ott keverednének a beoltottak és a nem beoltottak – fogalmazott a miniszterelnök.

Egyelőre nem tudjuk, hogy a következő nyitási lépés négy és félmilliónál vagy ötmilliónál fog-e bekövetkezni

– mondta Orbán Viktor.


Kihirdették azt a már hatályba lépett kormányrendeletet is, amely szabályozza a védettek külföldre történő utazását – írja a Potfolio.hu.

A védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárokra és tartózkodási engedéllyel Magyarországon élőkre nem vonatkoznak az utazási korlátozások, derült ki a csütörtök este kihirdetett és tegnap este 23 órakor már hatályba lépett kormányrendeletben.

A védettek magáncélból is szabadon átléphetik az országhatárt.

Ez a szabály vonatkozik azokra is, akiknek olyan országtól van igazolásuk, amely a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodást kötött Magyarországgal, ilyen ország jelen állás szerint Szerbia és Montenegró.