Óriási pécsi siker a mesterséges IQ versenyén!

A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának negyedéves hallgatója, Bárdos Kata nyerte meg az iLex és az IBM közösen meghirdetett, nagyszabású nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot versenyét. 

hirdetés
Mi az a chatbot?
A chatbot egy olyan számítógépes program, ami írásban vagy szóban egy beszélgetést folytat. Jelenleg írásban, pontosabban vizuálisan és hangilag tudunk chatbotokkal kommunikálni.

A győzelmet a pécsi lány a „Brexit jogi hatásait bemutató információs chatbot” című pályamunkájával aratta. A pécsi jogi kar két további hallgatója részesült „Nemzeti különdíjban”: Liszi Bálint és Szabó Roland. Bárdos Katát kérdeztük élményeiről.

A verseny célja az volt, hogy a mesterséges intelligencia lehetőség szerint valamennyi funkciójának a saját chatbotba történő beépítésével olyan üzleti asszisztenseket hozzanak létre, amelyek segítenek nemzetközi kiterjesztésű jogi, közgazdasági, illetve informatikai feladatok napi értelmezésében és megoldásában.

– Olyan témát szerettem volna feldolgozni, ami sok embert érint és nagyon aktuális. Úgy gondolom, a Brexit után majd sok magyarnak lesznek jogi kérdései a letelepedésről, amikhez jó, ha nem szükséges ügyvédhez fordulniuk – mondta el lapunknak a nyertes.

A lány számára a mesterséges intelligencia témaköre új élmény, sohasem foglalkozott számítógépekkel vagy robotokkal korábban, egy egyetemi szeminárium keretein belül sajátította el a technikát, ami a chatbot tudástárának feltöltéséhez szükséges. Az egyetem célja nem is kifejezetten az volt az órák meghirdetésekor, hogy csak informatikai háttérrel rendelkező hallgatók jelentkezzenek, sokkal inkább számított a jogi vagy gazdasági témákban való jártasság.

Bárdos Kata fejlesztése jelen pillanatban körülbelül 20 Brexittel kapcsolatos kérdésre tud magyar nyelven választ adni, de bármikor továbbfejleszthető a memóriája.

– Úgy gondolom, hogy a chatbot nagyszerű lehetőség arra, hogy megkönnyítse az emberek életét a hétköznapokban. Ha nem tud válaszolni a kérdésükre, akkor is segíthet megfelelő szakembert találni ugyanis – mondta a lány, aki egyébként nagyon meglepődött a győzelmen, hiszen sok olyan hallgató is indult a megmérettetésen, akinek a technikai tudása fejlettebb lehet az övénél.

Bárdos Kata chatbotjának működését az alábbi videó mutatja: 

Hirdetés