Országos magazin címlapján a pécsi lakberendezők

Bár sokan megfizethetetlen úri murinak gondolják a lakberendezést, rengeteg bosszúságtól kímélhetnek meg minket, frappáns, praktikus ötleteikkel pedig nemhogy többet költünk majd, de spórolhatunk is a lakásfelújításunkon. Miseta Ildikó és Radnai Yvette, a Nova Interior két lakberendezője szívvel-lélekkel dolgozik Pécsen pécsiekkel, nemrég pedig több országos magazin is beszámolt ötletes helyi projektjeikről.

– A lakberendezés inkább egy olyan szakma, amire születni kell, vagy tanulható tudomány?
Radnai Yvette: Tévhit, hogy a lakberendezés csupán jó ízlés kérdése, hiszen óriási szaktudást igényel, amit bizony tanulni kell. Számtalan szakismerettel tisztában kell lenni a színpszichológiától elkezdve a térszervezésen át a gépészetig.

– Milyen típusi emberek, milyen kérésekkel keresnek meg benneteket?
Miseta Ildikó: Rengetegféle helyzettel találkoztunk már. Alapvetően két nagy kategóriát különböztetnék meg: azokat az ügyfeleket, akik saját maguknak szeretnék kialakítani az életterüket, és azokat, akik az eladásra, vagy befektetésre szánt ingatlanjukat öltöztetnék fel. Persze segítettünk már olyannak is, aki teljesen egyedül elvégezte a felújítást, de egyszerűen nem érzi az összhangot.

– Milyen szempontok alapján dolgoztok?
R. Y.: Mindenek előtt az alaprajzot szoktuk tanulmányozni, de az egyik legfontosabb tényező a személyes kapcsolat és jelenlét, hiszen távolról nem lehet lakberendezni. Miután már ismerjük az ingatlan felépítését, gépészetét, fix pontjait, amikhez alkalmazkodnunk kell, utána kezdünk el gondolkozni, és kitalálni, hogy lehetne a leggazdaságosabban, legideálisabban hasznosítani a teret.

M. I.: Feladatunknak érezzük azt is, hogy a megrendelőnk „kezét fogva” segítsük őt eligazodni az információk rengetegében. Az, aki nem jártas az ingatlanépítésben, felújításban, nincs meg a kellő ismerete és tapasztalata, gyakran elveszik a kéretlen tanácsok közt, a munka végén pedig nem érti, hogy miért nem kapta azt az összhatást, amit szeretett volna. Itt jövünk mi a képbe, a mi feladatunk az, hogy feltárjuk az ok-okozati összefüggéseket, segítsük az ügyfélnek megérteni a miérteket.

– Idén már több említésre méltó megjelenésetek is volt pécsi munkákkal. Meséljetek róluk!
– R. Y.: Létezik egy szakmai fórum, ahol neves magyar lakberendezési magazinok szerkesztői is jelen vannak, és figyelik a feltöltött munkákat. Mi is aktívan megosztjuk az anyagainkat, de saját oldalainkon is rendre beszámolunk a mindennapjainkról – így jöttek a megkereséseink. Januárban a Lakáskultúra magazin, a Dizájn Mozaik rovatában Új dizájnbolt nyílt Pécsett címmel ejtett szót új üzletünkről, nemrég az Otthon magazin Kislakások különszámában jelent meg az egyik pécsi munkánk, és ami a legnagyobb büszkeség számunkra, hogy egy pécsi enteriőrrel A Mi Otthonunk lakberendezési magazin februári lapszámának címlapjára kerültünk.

A Mi Otthonunk magazinba került lakás

– Nemrég nyílt egy üzletetek Pécsen. Hogy jött az ötlet?
R. Y.: A lakberendezés mellett home staginggel is foglalkozunk, ami az eladásra felkészítést jelenti, továbbá elvégeztük az ingatlanközvetítői képzést is. A sok munka miatt szerettünk volna egy saját irodát, de ha már irodát hozunk létre, akkor legyen egyben üzlet is – gondoltuk. Így bárki betér ide, elköteleződés nélkül kérhet tőlünk tanácsot. Bármilyen témában szívesen segítünk.

– Home staginggel is foglalkoztok: milyen ennek a piaca Pécsen?
R. Y.: Az a tapasztalatunk, hogy abszolút nem foglalkoznak azzal az emberek, hogy milyen állapotban adják el az ingatlanjaikat. Míg egy autóeladásnál alapvető, hogy elvisszük autókozmetikába, szervizbe, alaposan kitakarítjuk, és végső soron szép fényképeket készítünk róla, a lakásoknál kevesebb figyelem fordul minderre.

Az Alkotmány utcai boltban rengeteg kincset találunk

– Nem nagy a kísértés, hogy a fővárosba költözzetek?
M. I.: Mi mindenképpen Pécsen szeretnénk maradni, igazi lokálpatriótának érezzük magunkat. Azt is fontosnak tartjuk, hogy ne mindenért Budapestre kelljen menni, legyen Pécsen is egy minőségi, szelektált termékeket kínáló lakberendezési bolt.

Hirdetés