Országos tanévnyitó a PTE-n: az SZFE-re is üzent Palkovics, aki helyett Bódis mondta el a beszédet

Miseta Attila rektor (b) és Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára az országos felsőoktatási tanévnyitó ünnepségen Pécsett 2020 szeptemberében - MTI / Varga György

Idén Pécsett rendezték az országos felsőoktatási tanévnyitót a PTE Rákóczi úti aulájában. A tanévet Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nyitotta volna meg, de nem jött el, beszédét Bódis József oktatási államtitkár, a PTE volt rektora olvasta fel.

Bódis József a járványhelyzet miatt szokatlanul szűk körben megrendezett tanévnyitón, alig néhány tucat résztvevő előtt legelőször arról beszélt, hogy Palkovics László maga szerette volna megnyitni a tanévet Pécsett, de “egy parányi kis élőlény, ami egy ideje már itt van velünk” átírta ezt a programot is. Nem részletezte, pontosan miről van szó, de vélhetően valamilyen, a járványhelyzet miatti kormányzati elfoglaltsága akadt a miniszternek.

– A magyar felsőoktatás felkerült a nemzetközi térképre, a hallgatók versenyképes felsőoktatási intézmények közül választhatnak és nemzetközi rangsorokban érnek el sikereket – mondta az államtitkár. Bódis Palkovics László gondolatait tolmácsolva ismertette: idén 91 460-an jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, a felvételizők háromnegyede pedig be is került az egyetemekre, főiskolákra. Kiemelte: a felvételizők négy százalékkal nagyobb arányban kapták meg a lehetőséget a felsőoktatási tanulmányaik megkezdésére, mint tavaly, és minden öt felvett hallgatóból négy állami ösztöndíjban részesül.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára beszédet mond az országos felsőoktatási tanévnyitó ünnepségen a Pécsi Tudományegyetemen MTI/Varga György

Bódis beszélt a felsőoktatásban elindult fenntartói változásról, melynek során állami fenntartásból alapítványiba kerülnek intézmények. Az első ilyen a Corvinus volt, majd augusztus 1-től hat további egyetem állt át erre a működtetési formára.

Mint mondta, pár nappal ezelőtt (szeptember 1-től) a Színház- és Filmművészeti Egyetem állt át alapítványi fenntartásra, majd hozzátette, “a korszerű és kiszámítható működési környezet növelheti a képzés színvonalát”. Palkovics-Bódis elmondta, bízik benne, hogy rövidesen folytatódhat a munka az intézményben, és megnyugodnak a kedélyek. “Meggyőződésem, hogy néhány év múlva a most tiltakozók is belátják, közös erőfeszítéssel még jobb színház és filmművészeti egyetemet sikerült létrehozni” – fogalmazott.

(A miniszter beszédében arról nem esett szó, hogy az SZFE hallgatóinak és oktatóinak alapvetően nem az alapítványi fenntartásra való átállással van bajuk, hanem azokkal az antidemokratikus, az egyetemi autonómiát semmibe vevő módszerekkel, melyekkel azt a kormányzat és csatolt részei levezényelték, levezényelnék. Aki meg akarja érteni a tiltakozó hallgatók és oktatók álláspontját, annak ezt az interjút ajánljuk.)

A Palkovics László szavait tolmácsoló Bódis József államtitkár végül megnyitotta a 2020/21-es tanévet.

Miseta Attila, a PTE rektora többek között arról beszélt, hogy bár nagyon örül annak a felsőoktatásban az elmúlt években megvalósult béremelésnek, amire évnyitó beszédében Bódis utalt, de további hasonló béremelésekre lesz szükség a jövőben, hogy a felsőoktatásban dolgozó oktatók és kutatók kellő megbecsülést kapjanak.

A rektor kiemelte, a PTE csak néhány százaléknyi veszteséget szenvedett el a felvételi eljárás során a tavalyi számokhoz képest. Bár a PTE tanévnyitóján ünnepi szenátusi ülésén Miseta Attila még ötezernél is több külföldi hallgatóról beszélt (lapunk is átvette ezt a hírt), most kiigazította magát, mondván, nem éri el az ötezret a számuk, de bízik benne, hogy néhány éven belül el fogja. A rektor hangsúlyozta, hogy bár fontos a külföldi hallgatók számának növelése, de legalább ilyen fontos az, hogy az egyetem külföldi kapcsolatai erősek maradjanak, hogy neves külföldi oktatók érkezzenek Pécsre, illetve hogy az oktatók és hallgatók külföldi tapasztalatokat szerezzenek.

“Az egyetemen nem a mennyiség, hanem a minőség a fő cél” – jelentette ki Miseta Attila.

Járványhelyzet és oktatás témában a rektor azt mondta: bízik abban, hogy megfelelő fegyelmezettséggel, a higiéniás előírások betartásával, és az egymás iránti tisztelettel csökkenteni tudjuk a járvány hatásait.

Az LMP egyébként ma sajtótájékoztatót tartott Pécsett, melyen többek között arról beszéltek, hogy szerintük a kormány ellehetetleníti az egyetemeket.