Legyen szó egy műtét utáni lábadozásról, beteg gyermekről vagy idősödő hozzátartozóról, az élet hoz olyan szituációkat, amikor sajnos magunknak kell megoldani az otthoni ápolási feladatokat. Persze ekkor az ember kiesik a munkából, ami anyagilag és lelkileg is roppant megterhelő, szakmai segítségünk pedig nincs. Egy speciális weboldalnak, a webnővér.hu-nak az a célja, hogy lelki, anyagi, jogi és praktikus tanácsokat adjon a hasonló helyzetbe került pécsieknek, később speciális tanfolyamokon avatják be a rászorulókat az ápolási alapokba városunkban. 

hirdetés


Közel négy éve indult el a webnővér.hu oldal a Máltai Szeretetszolgálat égisze alatt, ami ettől a héttől teljesen új arculattal segíti a rászorulókat. A honlap olyan embereknek nyújt segítséget, akiknek otthon kell ápolniuk hozzátartozójukat, idős, beteg családtagot vagy gyermeket. Az oldal megalkotásakor a készítők azt tartották szem előtt, hogy milyen támogatásra, információkra van szüksége a laikus segítőnek. Többségük nem képzett ápoló, ezért számukra az egyszerű ápolási feladatok is nehézséget jelenthetnek. Ezek megtanulásában segítenek az oldalon található rövid, közérthető oktatófilmek, valamint számos cikk, recept és jogi tudástár.

– A kórházaknak nincs sem erőforrása sem személyzete arra, hogy például egy műtétből lábadozó beteg hozzátartozóit felkészítsék a további időszakra. A webnővér.hu célja, hogy gyakorlati segítséget nyújtson a hasonló helyzetbe kerülteknek, például akik idős vagy beteg hozzátartozójukat, embertársukat otthon ápolják – mondja Vági Zsolt, a Máltai Szeretetszolgálat projektmenedzsere.

A weboldalon találunk kisfilmeket – szám szerint közel ötven videót – melyek a különböző ápolási feladatokat mutatják be. Ezeknek az oktatófilmeknek a célja, hogy idősek, illetve gyerekek ápolásához mutassa be az alapvető feladatokat, mint például a felültetés, lefektetés, öltöztetés vagy étkezés.

A honlapon van szolgáltatási térkép is, ahol a hozzánk legközelebbi szociális és egészségügyi szolgáltatókat találhatjuk meg. Térképen elhelyezve kereshetjük a hozzánk legközelebb eső betegszállító szolgálatokat, gyógyszertárakat, gyógytornászokat, háziorvosi rendelőket, ügyeleteket és egyéb szolgálatokat. – Ha például egy gyógyászati segédeszközre lenne szükségünk, de anyagilag megterhelő volna megvásárolni, a szolgáltatási térképen rákereshetünk olyan helyekre is, ahol hasonló eszközöket tudunk kölcsönözni – teszi hozzá Vági Zsolt.

A weboldal választ ad a leggyakoribb gondozással kapcsolatos és jogi természetű kérdéseinkre is.

– Hasznos segítséget kaphatunk a honlap jogi tanácsadás füle alatt is. Szakember segít többek között járandóságaink megértésében, egyes jogi természetű problémáink megoldásában, például az otthonápolási segély igénylésében is – mondja el Vági Zsolt.

Külön rovat szolgálja a látogatók lelki feltöltődését, hiszen aki saját maga arra kényszerül, hogy hozzátartozóját otthon ápolja, lelkileg is segítségre szorulhat a megváltozott, nehéz helyzet miatt. Végül, de nem utolsó sorban táplálkozással kapcsolatos témákban is segítségünkre van a honlap.

Vági Zsolt elmondja, hogy április 11-én az oldal teljesen megújul, tavasztól pedig ápolási feladatokat oktató tréningeket, egészségnapokat, illetve egyéb, ismertető programokat szerveznek többek között Pécsen is.