Palanovics Norbert: A Seiren érkezése ajtót nyithat Pécsnek további ázsiai befektetések előtt

Palanovics Norbert, Magyarország tokiói nagykövete

A pécsi születésű, a PTE Közgazdaságtudományi Karán végzett Palanovics Norbert tokiói nagykövetnek komoly érdemei voltak a Seiren vállalatcsoport Pécsre érkezésében. E-mailben kerestük meg a diplomatát, aki elmesélte, hogyan került képbe a japán cégnél Magyarország és Pécs. 

– A sajtótájékoztatón, a bejelentés alkalmával megemlítették az Ön nevét is, mint akinek érdemei vannak a cég Magyarországra településében. Nagykövetként milyen szerepe volt a folyamatban? 

– Tavaly novemberben üzleti úton jártam Fukui tartományban, ahol találkoztam a Seiren illetékeseivel is. Ez volt az első kapcsolatfelvétel a céggel, ekkor elmondták, hogy a cég Európában szeretne gyártókapacitást létrehozni. Kollégáimmal ezt követően fogadtuk őket a nagykövetségen, ahol megtudtuk, hogy nem Magyarország lenne az elsődleges befektetési célpontjuk, de a fukui látogatásunkat követően felkeltette hazánk az érdeklődésüket. A céget bemutattuk a Nemzeti Befektetési Ügynökségnek (HIPA), akikkel közösen sikerült elérnünk, hogy a vállalat képviselői Magyarországra utazzanak, és saját szemükkel bizonyosodjanak meg az országunk adta lehetőségekről. 

Ezt követően, az elmúlt fél évben folyamatos volt a kapcsolattartás a cég és nagykövetségünk között, több döntési helyzet előtt is megkerestek minket, hogy további információval szolgáljunk. Egy ilyen beszélgetésünk során került képbe Pécs városa is.  

A magyarországi bejelentéssel egyidőben Tokióban, a nagykövetségünkön tartottuk a Seiren vezetőségével közösen a beruházással kapcsolatos sajtótájékoztatót, amely jelentős japán médiaérdeklődés mellett zajlott. A beruházási döntésről beszámolt többek között a japán közszolgálati televízió, az NHK és a legnagyobb japán üzleti napilap, a Nikkei is.  

Úgy tudjuk, az elmúlt években már adódott lehetőség arra, hogy Pécsre érkezzenek japán befektetők. Mi volt az a plusz, vagy az a tényező, ami miatt éppen most sikerült a Seirent Pécsre csábítani? 

– Különös gondot fordítunk a külgazdaságra, amely a külügyminisztérium nevében – Külgazdasági és Külügyminisztérium – is benne van. Ezen belül pedig arra, hogy minél több külföldi befektető hozza a vállalkozását Magyarországra. Ez a folyamat már jóval a konkrét megkeresés előtt megkezdődik. Igyekszünk alapos tájékoztatást nyújtani Magyarországról, a magyar üzleti, befektetési lehetőségekről, hogy a leendő befektetőknek legyen – először legalább körvonalakban – elképzelésük arról, hogy milyen is Magyarország, és mit tud nyújtani. Minden befektető esetén, nagykövetségünk mellett nagyon fontos szerepe van a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alá tartozó intézménynek, a Nemzeti Befektetési Ügynökségnek (HIPA), valamint a potenciális befektetési helyszínnek – jelen esetben Pécsnek – is.  

Palanovics Norbert és a Seiren elnöke, Tatsuo Kawada a beruházás tokiói bejelentésekor – Fotó: Magyarország Nagykövetsége, Tokió

A cégek számára kiemeljük az ország nyújtotta gazdasági előnyöket, ezt követően pedig arról is dönteniük kell, hogy a különböző, lehetséges befektetési helyszínek közül számukra melyik lehet a legkedvezőbb.  

Magyarország vonzó befektetési környezete és az általunk ajánlottak mellett a kommunikáció sebessége, valamint a befektető és a magyar szereplők között kialakult bizalom ugyanolyan fontos volt a döntés meghozatalában. Véleményem szerint ezek a Seiren esetében mind nagyon jól alakultak. Nagy öröm számomra, hogy a tokiói nagyköveti megbízatásom alatt sikerült japán céget a szülővárosomba, Pécsre csábítani. 

Az új munkahelyeken kívül mit hozhat még Pécsnek a japán cég idetelepülése? 

– Ez egy nagy lehetőség a város számára. A mostani bejelentés potenciális ajtónyitó lehet további ázsiai befektetések előtt, de a város civil kapcsolatai és a Pécsi Tudományegyetem kutatási-oktatási együttműködései is tovább erősödhetnek majd Japánban. Azonban sok tennivaló van még, és az út legelején járunk, még nem szabad hátradőlni. Egy japán befektető számára nagyon fontos a kiszámíthatóság és stabilitás, hiszen ők hosszú távra terveznek. Ha a város ennek megfelelő körülményeket tud biztosítani, a Seiren nemcsak hosszú évtizedeken át fontos szereplője lehet majd a város életének, hanem a cég viheti majd a város és a régió hírét a világban, amely további üzleti lehetőségeket teremthet.

Hirdetés