Papírforma a pécsi Elios-ügyben: a rendőrség szerint nem történt bűncselekmény

Szerelik be a pécsi Elios-égőket 2014-ben
Tegye fel a kezét, aki meglepődött!

Mellár Tamás országgyűlési képviselő a Mindenki Pécsért Egyesület elnökeként év elején különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, hivatali visszaélés és gazdasági csalás, valamint versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntettek gyanúja miatt feljelentést tett a megyei rendőr-főkapitányságon a pécsi Elios-ügyben. 

Emlékeztetőként: 

  • Páva Zsolt terjesztette be 2014 júniusában azt a javaslatot, hogy korszerűsítsék a pécsi közvilágítást.
  • Páva emellett beterjesztette, hogy a projekt finanszírozására az önkormányzat vegyen fel egy 1 milliárd forintos hitelt, 15 évre. A közgyűlés megszavazta, hogy közbeszerzést írnak ki a 900 milliós lámpacserére, és az 1 milliárdos hitelre is.
  • A jegyző kockázatosnak ítélte a 15 évre szóló hitel felvételét, ez pedig szerepel abban a közgyűlési határozatban is, amelyben arról is döntöttek, hogy az Eliost hirdetik ki a lámpacsere-tender nyertesének.
  • Az Eliosnak akkor részben Tiborcz István, Orbán Viktor veje volt a tulajdonosa.
  • Az Eliosnak nem volt nehéz nyernie, hiszen az ajánlattételi felhívásban az szerepelt, hogy csak olyan cég indulhat a közbeszerzésen, amelynek az előző három évben legalább nettó 500 millió forint bevétele származott LED-es közvilágítás-korszerűsítésből. Ennek a feltételnek pedig csak az Elios felelt meg.
  • Kormányzati jóváhagyást kellett kérni az egymilliárd forintos hitel felvételéhez, amire Orbán Viktor miniszterelnök rá is bólintott.

Mellár feljelentése után a következők történtek a hatóságok részéről:

  •  A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya által 2021. február 11-i nyomozás elrendelését követően a megyei rendőr-főkapitányság vezetője kizárási indítványt terjesztett elő, melynek helyt adva az ORFK az eljárást a Készenléti Rendőrség hatáskörébe utalta.
  • A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztály az eljárást megszüntette arra hivatkozva, hogy a cselekmény nem bűncselekmény.

Amúgy semmi meglepő nem történt, hiszen a Nemzeti Nyomozó Iroda egyszer már visszadobott egy feljelentést a pécsi Elios-projekt kapcsán.

Mellár Tamás a Mindenki Pécsért Egyesület Facebook-oldalán azt írja: feljelentőként további jogi lépésre nincs lehetősége, azonban “a gyanúsított, a védő, a sértett, a vagyoni érdekelt és az egyéb érdekelt a határozat ellen a nyomozó hatóságnál panaszt terjeszthet elő”.  A politikus szerint a pécsi önkormányzatának sértettként még van lehetősége az ügy folytatására, bízik benne, hogy ez meg is fog történni.

hirdetés
Uránia Mozi