Pécs lesz a nyár fénypontja!

Az országban is egyedülálló átalakuláson megy keresztül Pécs június utolsó hétvégéjén. Az idei Zsolnay Fényfesztiválon harminc helyszínen, több mint 12 ezer négyzetméternyi felületet festenek meg fénnyel. Szerdán a programokról és az idei év újdonságairól tartottak sajtótájékoztatót.

hirdetés
Egy második Holdat kap Pécs négy napra

A világon is egyedülállónak számító Hold installáció ragyog majd Pécs egén, emellett pedig több mint 12 ezer négyzetméteren belvárosi épületeket, tereket festenek meg fénnyel az év leghosszabb napján – többek között erről is szól idén az ország egyik leglátogatottabb fesztiválja, a Zsolnay Fényfesztivál.

Több mint 2,5 millió lumen fényerő lesz jelen a fesztiválon, ami megegyezik egy akkora világítótorony fényerejével, amely Franciaország partjairól képes átvilágítani Anglia kikötőibe.

 

– A fesztivál felerősítette azt a tényt, hogy Pécs a fény városa és ez nemcsak a fekvése miatt igaz rá – mivel az ország egyik legdélebbi pontján elterülő városról beszélünk –, hanem azért is, mert olyan 21. századi fesztiválnak ad otthont, ami Közép-Európában is egyedülálló – mondta Hoppál Péter. Pécs országgyűlési képviselője kiemelte, az elmúlt években a város olyan fesztiváloknak adott helyet, melyek méltán emelték a nemzetközi porondra a baranyai megyeszékhelyet, hiszen mind az EKF-ről, mind az Europa Cantatról  elismerően beszélnek nemzetközi szinten is.

A városban 25 állomáson lehet majd találkozni a fényművészet különböző ágaival: statikus, mozgó és interaktívan irányítható alkotások öltöztetik új ruhába az épületeket, valamint fényszőnyegen is sétálhatnak a járókelők.

60 ezer ember volt kíváncsi a tavalyi Zsolnay Fényfesztiválra

A Zsolnay Fényfesztivált idén harmadszorra rendezik meg, tavaly már több mint 60 ezer ember volt kíváncsi a háromnapos rendezvényre.

– Kísérleti jelleggel indítottuk el az ország első fényfesztiválját és csak reménykedtünk a sikerében, de mára ott tartunk, hogy négynapossá kellett bővíteni. A fesztiválnak egy nagyon fontos üzenete is van. Ez pedig nem más, minthogy a 12 ezer négyzetméternyi, belvárosi és főként műemlék alatt álló épületek fontosságára és történelmi múltjára felhívjuk a figyelmet – mondta Őri László, Pécs alpolgármestere.

12 ezer négyzetméternyi belvárosi épületet, teret festenek meg fénnyel

A Zsolnay Fényfesztivál idején Pécs egy egységes várossá kovácsolódik, ahol szinte mindenki fényben úszik és büszke városára, arra, hogy itt él – ezt már Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kht. ügyvezetője tette hozzá.

– Amellett, hogy a helyiek megszerették ezt a fesztivált, a szakma is elismerte, és két év alatt kiérdemelte a Minősített Európai Fesztivál-díjat, a Magyar Fesztivál Szövetségtől a Kiemelt Fesztivál és a Beke Pál Nívódíjat, a Made in Pécstől az Év Eseménye díjat, valamint a Baranya megyei Idegenforgalmi díjat is – tette hozzá Vincze Balázs.

Több mint 30 helyszínen, mintegy 100 program, külföldi művészekkel fűszerezve

Idén újdonság, hogy az egész Bazilikát, így mind a négy tornyát fényjátékkal látják el.

– Rengeteg pályamű érkezett Új-Zélandtól kezdve Japánig a pécsi Bazilika fényfestésére, mi ezekből tízet válogattunk be, amit a közönség kivetítve is láthat – mondta Zádor Tamás, a Zsolnay Light Art 3D-mapping szakmai partnere, a Kiégő Izzók alapító tagja.

Nappali programokat is kínál a rendezvény

Visszatér a tavaly hatalmas sikerrel debütált Fénybütykölde, ahol mindenki maga készíthet világító ékszereket és emléktárgyakat. Az Inspirál Zsonglőr és Cirkuszi Játszóházban kicsik és nagyok is próbára tehetik ügyességüket, a Varázsóra látványos fizikai bemutatóján pedig fénnyel történő varázslatos kísérletek láthatóak. De nagy feltűnést kelt majd a spanyol Rodafino „guruló színpada” is, és a világ minden tájáról érkező zenei előadók. A hazai kedvencek sem hiányozhatnak, itt lesz többek között Beck Zoltán (30Y), aki Gyermeknek bátor címmel tart szerzői estet.

A Zsolnay Fényfesztivál június 28-tól, csütörtöktől várja a fény szerelmeseit. A program ingyenes, bővebben ITT és ITT lehet a programokról olvasni.

 

Hirdetés