Pécs most igazán odapörköl a kávéimádóknak!

Aki szereti a kávét és ráadásként igazi lokálpatrióta, annak nagyon jó hírünk van: Pécsett már több kávézó is belefogott a helyben pörkölt, friss babkávé forgalmazásába. Most pedig a Bean On Coffee Roastery csapatának segítségével be is mutatjuk, hogy is megy ez a folyamat, mitől lesz más a pécsi pörkölésű kávészemekből készített ital.

Hogyan indult szimpla barátságból a nagy közös kaland? 

– Először csak otthon, illetve a kávézómban pörköltem kávét, majd egyszer csak elkezdtük Kiss Tiborral közösen használni az addig kihasználatlanul álló, nagyobb gépét. Meglepő módon már az első próbálkozáskor sikerült a zöld szemekből iható, sőt finom kávét készíteni, onnantól nem volt megállás – mondta el lapunknak Sefcsik Tamás, a Block Coffee Room tulajdonosa. Elmondta továbbá, hogy egy trieszti cégtől szerezték be az első alapanyagokat, amiből aztán készre pörkölik az egyre népszerűbb kávét Bean On néven fémjelezve. Az olasz-magyar együttműködés olyan jól sikerült, hogy a nyerskávé beszállítója továbbra is ugyanaz maradt.

Kiss Tibor, a Danetti Kft. ügyvezetője hozzátette, 13 éve foglalkozik kávékereskedelemmel, és mivel régi vágya volt a kávépörkölés, ezért már 5-6 éve megvette a gépet, majd türelmesen várta, hogy a pécsi kávékedvelő „közönség” megérjen rá, hogy legyen igény, kereslet a helyi pörkölésű kávéra. Ez az igény pedig pár éve kialakult, eljött tehát az ő idejük.

Mi a helyben, frissen pörkölt kávé különlegessége? 

Mint megtudtuk, a frissen pörkölt kávét nem szabad azonnal fogyasztani, ennek van egy minimum egyhetes pihentetési ideje, mely a kávé minősége és a pörkölési profil szerint változhat is. Attól függően pedig, hogy hogyan tároljuk, a kávé körülbelül 3 hónapig megőrizheti az aromáját Sefcsik Tamás szerint. Hozzátette, ők körülbelül 6 hónapban határozzák meg a kávéjuk szavatossági idejét.

– Szerintem minden kávépörkölő gép egy sajátos ízt ad a kávénak. Egy olyan plusz ízt tesz hozzá, ami nem feltétlenül jobb vagy rosszabb a többinél, de más. Ami még fontos, hogy mi a világos pörkölést is preferáljuk, valamint az olasz vonalat követve sötét pörkölésű blendeket is készítünk – fejtette ki a kávéspecialista.

Hogyan születik a pécsi kávé?

Kiss Tibor elmondása szerint a pörkölési feladat azzal indul, hogy felmérik, milyen típusú kávékat fognak pörkölni, és összeállítják a kávékeverékeket. Az alapanyagok pontos kimérése után, számítógépen folyamatosan nyomon követve a procedúrát, körülbelül tíz-tizenöt perc alatt pörkölnek le egy adag kávét. Egy-egy alkalommal 6-7 féle kávé készül, tette hozzá.

Sok mindenre oda kell figyelni az első lépéstől az utolsóig: nem csak a mennyiségek és a hőmérsékletek, de a gázenergia mértéke is kulcsfontosságú a tökéletes termékhez, mondta el a szakember. Egy kis figyelmetlenséggel már nagyon el lehet rontani a kávét, tette hozzá.

(x)