Pécs utcára bukkantak Prágában!

Prága óvárosában a piros alapon fehér betűs mai utcanévtáblák alatt több esetben a házak falán látható az utca régi német és cseh neve is. A szemfüles pécsiek köztük megtalálhatják városunkat is. 

Hábel János pécsi német-magyar fordító, tolmács és idegenvezető az interneten bukkant rá véletlenül a Fünfkirchen Gasse/Petikostelská ulice feliratot mutató prágai utcanévtáblára. Az előbbi Pécs német, az utóbbi pedig cseh neve. De miért neveztek el Prágában egy belvárosi utcát egy dél-magyarországi városról? A hobbiból helytörténeti kutatásokat is végző fordító kiderítette, amiről Facebook-oldalán számolt be.

Korábbi netes szörfözései során Hábel János többször belebotlott az alsó-ausztriai Fünfkirchen nemesi családba. Ez esetben ők adják a magyarázat kulcsát. Mint azt írta, a Wikipedia szerint 1241-ben a mongolok elől Pécsről (Fünfkirchenből) menekült Bécsbe egy polgár, aki a később lovagi, majd 1698-tól grófi rangra emelt család immár ausztriai ősének tekinthető. 

A 19. század derekától a Fünfkirchen grófok magas udvari hivatalokat töltöttek be. Hans Graf von Fünfkirchennel a férfiág 1970-ben halt ki. A családnak a Habsburg birodalomhoz tartozó Csehországban (Böhmen) is volt birtoka, és 1611-től Prága óvárosában is egy háza. Azt az utcát a grófi családról nevezték el anno. Ezért tűnik fel Prágában Pécs német neve régi utcanévként. 

A lovagi rangra emelt Fünfkirchen család ősi címerpajzsának színei: ezüst, arany és kék.
Pécs város zászlajának színei – mint ahogy az napjainkban a Széchenyi téren a kandelábereken is látható – arany („sárga”) és kék, 
így még egy párhuzam vonható a család és városunk jelképei között.

Az alsó-ausztriai Steinebrunnban lévő kastély 1603 és 1970 között volt a Fünfkirchen család fészke