Pécs volt a világ fényfővárosa!

Fényáradatban úszva, remek hangulatban zajlott a pécsi Zsolnay Fényfesztivál az elmúlt nyárias hétvégén. A koronavírus miatt őszre halasztott fesztivál elsöprő sikert aratott, több tízezer látogatónak nyújtott feledhetetlen élményt. Kihirdették a Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőverseny győztesét is.

Az V. Zsolnay Fényfesztivál az ország első és egyetlen fényfesztiváljaként több mint 150 programmal várta az érdeklődőket. Emellett a nemzetközi fényművész szakma krémje is részt vett a szakmai programokon és kerekasztal-beszélgetéseken, tovább növelve a fesztivál nemzetközi hírét – olvasható a Zsolnay Örökségkezelő NKft. összefoglalójában.

Vasárnap este hirdették ki a Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőverseny győzteseit.

A döntőbe jutott 10 versenyző a székesegyház homlokzatát keltette életre 3 dimenziós fényfestéssel. A győztest egy öttagú nemzetközi zsűri választotta ki, a német Ruestungsschmie.de: Colors of noise című alkotása lett az első helyezett. A fényművész csoport 5000 euro pénzdíjazásban részesül, emellett meghívást kapott a világ legjobbjaiból álló „Győztesek Ligájára”, az iMapp Bukarest fényfestőversenyre.

A közönségdíjas a magyar Fluid című csapat lett a Source című alkotással, így ők a következő Zsolnay Fényfesztiválon önálló fényinstallációval mutatkozhatnak be.

– Kiszámíthatatlan helyzetben kellett döntést hoznunk az idei fesztiválról az év elején. Akkor úgy döntöttünk, hogy idén mindenképpen megszervezzük, és az őszi időpont mellé tettük le a voksunkat. Az elképesztő siker és a rengeteg pozitív visszajelzés szerencsére beigazolta, hogy ez volt a legjobb választás – számolt be Bleszity Péter, a fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

Mint kiderül a ZSÖK lapunknak eljuttatott közleményéből, a fényfestőverseny mellett hatalmas sikert aratott a Fény Útja 23 állomása, ahol más-más fényinstallációkat láthatott a közönség. A gyerekek fényjátszótéren csúszdázhattak, sokan sétáltak a fényszőnyegen, az egyik különlegesség a Csontváry-alkotás volt, ahol a látogatók szelet keltve megmozdíthatták a Magányos cédrust.

A korábbi évek magas színvonalának megtartása mellett idén több olyan fényalkotás szerepelt a fesztiválon, amelyek nagyobb elmélyülésre, mélyebb belefeledkezésre adtak lehetőséget.

Az elmúlt hétvégét összefoglaló videók IDE KATTINTVA tekinthetők meg.

Korábbi cikkeink, videók és fotógaléria a fesztiválról:

Micsoda hétvége: fényfesztiváltól a vírusszelídítésig

FOTÓGALÉRIA: Ilyen volt a fényfestőverseny első napja