Pécset is érintő óriási vasúti gyűrű épülhet

Lázár János, Hódmezővásárhely parlamenti képviselője egy facebookos videóban számolt be arról, hogy 10 évre szóló, Pécset is érintő körgyűrű megvalósítására tett javaslatot a kormánynál.

A politikus a körgyűrűvel a déli megyéket kötné össze az elcsatolt erdélyi és délvidéki városokkal. Ezzel gyakorlatilag a Trianon előtt meglévő vasúti hálózatot pótolhatná az ország.

Lázár János elképzelése szerint a Debrecen–Nagyvárad–Nagyszalonta–Békéscsaba–Hódmezővásárhely–Szeged–Szabadka–Bácsalmás–Baja–Pécs vasútvonalat építenék meg. A tervről kedden egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki a támogatásáról biztosította, és hamarosan a kormány elé kerülhet az ezzel kapcsolatos előterjesztés.

A projektre Lázár 800 milliárd forintot kér, amiből 10 év alatt 500 kilométernyi vasútvonal jöhetne létre.

A kormány nemrégiben tette közzé a versenyképességi csomagját, amiben egy új autópálya, az M9-es is érintené Pécset. A korábbi tervekben ugyanis nem szerepelt a baranyai megyeszékhely bevonása az M9-es autópálya nyomvonalában, ám – ahogy a dokumentum is kitér rá – Pécs mint másfél százezer lakosú, széles felsőoktatási spektrummal rendelkező megyeszékhely bekötése az egész térség vonzerejét megnövelné, valamint hozzájárulna a régió humántőke-állományának fejlesztéséhez és helyben tartásához.

Az M9-es – a lenti sematikus vázlattól eltérően – vélhetően Pécs és Mohács között a mostani M60-as lenne, ugyanakkor északi irányban, Kaposvár felé nagyon komoly előrelépést jelentene.

forrás: Magyar Nemzet

hirdetés
Hirdetés