Pécsett így ünnepelték augusztus 20-át!

Délelőtti és esti program is akadt azon pécsiek és idelátogatók számára, akik az államalapítás ünnepén szerettek volna a belvárosba kiruccanni. 

A városvezetés augusztus 20-án az esti órákban, a Kodály Aperitif névre keresztelt új rendezvénysorozatba építette be az ünnepi programot. Két fantasztikus hangverseny között dr. Kvanduk Frigyes, a Pécsi Egyházmegye általános helynöke áldotta meg az új kenyeret. Ezt követően Péterffy Attila polgármester köszöntőjét hallgathatták meg az egybegyűltek.

A polgármester saját, augusztus 20-ával kapcsolatos élményeit és emlékeit osztotta meg a hallgatósággal. Visszaemlékezett többek között arra, hogy kisebb korában először csak egyfajta „nyárzáró” esemény volt számára az ünnepnap, hiszen gyakran – a hűvös ősz beállta előtt – ilyenkor még kirándulni mentek a családdal. Megosztotta, hogy később, iskolai tanulmányai során először az alkotmány és az új kenyér, majd később már az államalapítás ünnepének nevezték a mai nemzeti ünnepnapot.

Péterffy Attila

Péterffy Attila azzal folytatta, felnőttként tudatosult benne, hogy Szent István király Pécs történelmének is kiemelkedő szereplője volt: azzal, hogy püspökséget alapított a városban, megteremtette Pécs központi szerepét a régióban, amit azóta is őriz városunk. Mint mondta, az államalapító uralkodó tevékenysége ma is példaértékű, nagy elszántsággal, mégis alázatosan szolgálta országát, egyéni érdekei helyett a közösség szempontjait tartotta szem előtt.

Ha összegezni szeretném, hogy ma mit jelent nekem augusztus 20-a, akkor azt mondhatom, hogy az eddig elhangzottakat együttvéve. A nyár végét, az új kenyeret, a független Magyarországot és benne a kétezeréves Pécs városát, valamint Szent István példáját. Ez az ünnep összeköt bennünket. Megmutatja, hogy több bennünk a közös, mint ami szétválaszt 
– mondta végezetül.

Délelőtt a Kossuth téren is volt kenyéráldás, illetve kézműves vásár, amire mi is kinéztünk.

A hosszú hétvége további programjairól ITT írtunk


Itt pedig néhány információ a mai ünnepnapról: