Pécsett már nagyon készülnek a nyárra!

Több mint egy éve – kisebb-nagyobb szünetekkel – gyakorlatilag szinte megállt az élet a világban, ami az utazást és szabadidős programokat illeti. Vagy legalábbis ezt gondolhatjuk mi, laikusok. A turizmussal és rendezvényekkel foglalkozó szakemberek azonban inkább állandó tervezésről, sőt, sokszor sajnos folyamatos újratervezésről tudnának mesélni. Hogy mi zajlik a háttérben, hogyan készülnek Pécsett a remélhetőleg a járvány lecsengését és a turizmus fellendülését hozó idei nyárra, arról Kincses Márk, a pécsi önkormányzat turizmusfejlesztési osztályvezetője beszélt lapunknak. 

hirdetés
Uránia Mozi

Mint megtudtuk, a turizmusfejlesztési osztályon jelenleg is nagy munka folyik: folyamatos a tervezés, szervezés, még akkor is, ha ez kívülről nem mindig látszik, hiszen most épp nincsenek rendezvények, bemutatók, még partneri találkozók sem.

– A szeptemberi alkalom után decemberben vagy január elején terveztük a következő turisztikai kerekasztalt, erre azonban a járványhelyzet miatt nem kerülhetett sor. Eddig halasztottuk a dolgot, de most úgy gondoljuk, nem várhatunk tovább, fontos, hogy élő kapcsolat legyen közöttünk és szakmai partnereink között. Így online formában rendezzük meg április 7-én a találkozót, melyen a városvezetés és természetesen partnereink is képviseltetik majd magukat. A cél, hogy közösen tudjuk megtervezni az előttünk álló időszakot: sajnos a húsvétot, ami egyébként erős szokott lenni a mi szakmánkban, a korlátozások miatt el kell engednünk, azonban nagyon készülünk a nyárra. A virtuális beszélgetésen fogjuk közösen meghatározni többek között azt is, hogy milyen tartalommal tudjuk megtölteni a tavalyi sikereken felbuzdulva idén is folytatódó „Pécs NYITVA!” kampányt. De bemutatjuk a gazdaságfejlesztési főosztály a pécsi márkafejlesztési stratégiával kapcsolatban végzett felmérésének eredményeit is – fogalmazott Kincses Márk.

Elárulta, a tavaly életre hívott önkormányzati kezdeményezéshez idén is a város minden szolgáltatója térítésmentesen csatlakozhat, csupán azt várják el, hogy 2020-hoz hasonlóan minden partner népszerűsítse az akciót saját médiafelületein.

„Úgy látjuk, jó esélyünk van rá, hogy idén is erős nyarunk legyen, de ehhez persze az is kell, hogy mindenki odategye magát. Hiszen biztosan nagy lesz a hazai verseny, ha megnyithat a piac”

– mondta az osztályvezető.

Ezzel kapcsolatban kérdésünkre azt is elmondta, a pécsi rendezvényszervezők koránt sem ülnek ölbe tett kézzel a pandémia miatti kényszerszünetben, sőt, nagyon reménykednek benne, hogy a nyári eseményeknek már nem szab majd gátat a koronavírus. Hozzátette, mindenki készül A, B és C forgatókönyvvel is, minden eshetőségre igyekeznek felkészülni. Mint mondta, az olyan nyári programokat, mint például a Zsolnay Fényfesztivál, a Múzeum Utca Plusz és a Pécsi Szelet nagyon szeretnék megtartani.

– Húsvét közeledtével, ha még nem is lesz lehetőség nagy utazásokra és programokra, szeretném felhívni a figyelmet az önkormányzat e-képeslapküldőjére, melyet karácsony után a mostani ünnepre formáltunk át. Reménykedjünk benne, hogy ha még egy kicsit kibírjuk a korlátozott lehetőségek között, néhány hónapon belül már tényleg újraindulhat az élet – vélekedett Kincses Márk.

Hozzátette, szerencsések vagyunk, hiszen Pécsett és környékén csodálatos a természeti környezet. Húsvétkor és a tavaszi időben rendelhetünk az éttermektől elvitelre ízletes hagyományos vagy épp különleges ételeket, így  kihasználhatjuk a szabadidőnket kirándulásra, de támogatjuk egyúttal a helyi vállalkozások talpon maradását is. Nem is feltétlenül kell a legnépszerűbb helyszínekre látogatnunk, ahol nagy tömegek gyűlhetnek össze, az osztályvezető ajánlott néhány kevésbé ismert, azonban ugyanolyan izgalmas útvonalat: jó családi program egy Dráva-menti kerékpártúra, de akár a Hétágfa vagy a Denevér tanösvények felfedezése is.

Sőt, Pécsett van egy izgalmas, most is biztonságosan látogatható kamarakiállítás a belváros kevésbé forgalmas helyén: a Zománcok esti lámpafényben című kiállítás a pécsi Modern Magyar Képtárban olyan belső falakon kapott helyet, melyek az épület üvegfalán keresztül kívülről is láthatók, a leglátványosabban napnyugtakor a műveket megvilágító lámpafényben – mondta.

Kincses Márk szerint tehát:

„Fedezzünk fel kevésbé ismert helyeket, legyünk turisták saját környékünkön!”