Zebrazászlókat helyeztek ki Pécs három, forgalmas kereszteződésébe, ahol bár van kijelölt gyalogosátkelőhely, több baleset is történt már. 

hirdetés
Uránia Mozi

Statisztika: Magyarországon 800 embert ütnek el évente a zebrákon

Évente körülbelül nyolcszáz embert ütnek el a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken, ebből általában százötven-száznyolcvan az, aki súlyos sérüléseket szenved, és nagyjából húszan vesztik életüket – írják a statisztikák.

Alig pár napja, hogy kikerült Uránváros egyik forgalmas kereszteződésébe a zebrazászló, már használják is azok a járókelők, akik nem érzik magukat biztonságban az átkelésnél.

A zászlózás Az Egyesült Államokból, Kirklandből indult 1995-ben, miután a balesetek száma megugrott. Az USA-ban és Európában azóta számos helyen alkalmazzák, de sokszor ellopkodják az életmentő zászlókat.

Nemzetközileg is ismert módszer a zebrazászló

A kivitelezés profi! Még arra is volt ideje és igénye a készítőnek, hogy felhívja a használó figyelmét: ne vidd el!

A „működési elv” pofonegyszerű: a fényvisszaverő csíkokkal ellátott zászlót a gyalogos a kezébe veszi, majd magával viszi a túloldalra. Így a rossz látási viszonyok között a sofőrök könnyebben észreveszik a járókelőt a zebrán.

Önkéntes haunis dolgozók tették ki

A városban működő ipari nagyvállalat, a Hauni Hungária tartott önkéntes napot múlt hétvégén, melynek keretében helyezték el az ott dolgozók a zebrazászlókat.

Az uránvárosi Esztergár Lajos, a kertvárosi Aidinger János és a keleti városrészben található Bártfa utcai általános iskolánál is található zebrazászló.

Valaki jött és egyszer csak felpakolta

Több baleset is történt itt

Ez egy másik zebra az Esztergár Lajos utcában – itt is sok a baleset (korábbi olvasói fotó)

A diákok, valamint az itt élők tapasztalatai alapján a kereszteződés szürkületkor a legveszélyesebb, mert az út szélén parkoló autók miatt a járókelőket nehezebben lehet észrevenni. Az elmúlt időszakban több baleset is történt itt.

Az országban több helyen is van/volt ilyen

Pécsen ez az első eset, hogy zebrazászlókat helyeztek ki. Magyarországon viszont már több helyen kezdeményezték a civilek a balesetmegelőző „csomagot”.