Pécsett található a világ egyik legaktívabb háza

Ha azt gondolnánk, hogy jó ház csak új ház lehet, akkor erre egy pécsi kutatóépítész erősen rácáfolt. Ifj. Kistelegdi István professzor egy 1970-ben épült, rossz adottságokkal rendelkező házat tervezett át úgy, hogy az több energiát termel, mint fogyaszt. Ez az intelligens ház pedig olyan jól sikerült, hogy nemcsak Magyarország első felújított aktívháza lett, hanem elhozta az Active House Awardot is Dániából. Nézzük!

hirdetés
Uránia Mozi

Először azt figyelték, hogyan „viselkedik” a ház

Több mint egy évtizedes kutatás eredménye, hogy ez a ház úgy néz ki, ahogy. Megálmodója ifj. dr. Kistelegdi István professzor, kutatóépítész először egy szimulációs programmal vizsgálta a több mint 40 éves épületet, hogy azt milyen időjárási viszonyok érik. Majd ez alapján látott hozzá az épület megtervezéséhez.

Ilyen volt a ház az átalakítás előtt

– Gondos és időigényes tervezéssel tudtuk elérni azt, hogy a ház energiaigénye minimális legyen. Ehhez persze még hozzátettünk olyan építészeti elemeket is, melyek nem sűrűn fordulnak elő egy szokványos háznál – mondja Kistelegdi, aki a Pécsi Tudományegyetem Energia Design Tervező és Kutatócsoport vezetője, a Műszaki Kar oktatója is egyben.

Az energiafogyasztás teljes mértékben megújuló erőforrásokon alapul 

Még a tető formája sem véletlen. A speciális forma segít a napenergia termelésben. A szellőztetést és bevilágítást egy fényfolyosó segítségével oldják meg, amit a ház déli oldalára helyeztek el. Ez is hozzájárul a ház melegen tartásához. Emellett az épületet 40 centiméter vastagságú ökoszigeteléssel látták el, ami azt jelenti, hogy méreganyagoktól mentes anyagokból készült. A kezeletlen fát Finnországból hozták, alá fagyapot és vályogvakolat került. Ez utóbbi nyáron hűt, télen fűt, sőt még a ház belsejében lévő párát is elszívja. Az ablak három rétegű üveg, amit télen nem is nyitnak, hiszen a ház képes saját magát „szellőztetni”.

A fényfolyósó

– Amellett, hogy önellátást biztosít a lakók számára, mintaként is szolgál, mivel megmutatja, miként lehetséges régi házból olyan aktív házat kialakítani, ami plusz energiát termel – teszi hozzá Kistelegdi. A kutató és tervező szerint az energiadesign jól alkalmazható, mind az új, mind a régi, akár lakóház, akár egy nagyobb ipari vagy városi tér léptékében is.

Elhozta az Active House Awardot

A pécsi ház 2015 nyarán készült el, de már most szép sikereket ért el nemzetközi szinten is. 2017-ben ugyanis elhozta az Active House Awardot, amit a dániai Bornholm szigetén rendezett Active House szimpózium keretében adtak át a tervezőnek.

– Hatalmas elismerés ez számunkra és egyben új erőt ad ahhoz, hogy folytassuk azt az utat, amit ezzel kapcsolatban elkezdtünk – mondja Kistelegdi.

8 tonna vályog került a falakra és a mennyezetre

Ha tetszett, szavazz a házra! 

A tervező most nevezte a házat az E-on Energy Globe-ra is, ahol bárki szavazhat erre az épületre. 

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. És még ott a klotyó is ,aztán lehet a fotelból is mozizni,hogy mit is csinálsz 🙂

  2. Szép a ház 🙂 Mondjuk nem kicsit fura,hogy egyik képen csak egy akármi választja el a fürdőt a hálószobától.És teljesen nyitott…Szóval,az egész ház olyan fura.Mondjuk szerintem nem nekem találták ki 🙂

  3. Háááát……most készülök lakás/ház/ cserére. Jelenleg az 60 éves 55 cm falvastagságú “vegyes” falazatú /minden ötödik sor tégla/ vályogházban élek….És nehéz dönteni, hogy ismét vályogházat válasszak-e. Ez a “felújítás” sokkal inkább látszik teljes átépítésnek – és hát a költségei? Valószínűleg nem elérhetőek a magyar átlagember számára….Azaz a tulajdonos életében – átlagfizetéssel-pláne nyugdíjjal – messze nem “térülne” meg. És sajnos – bár léteznek jóval egyszerűbb megoldások, melyek nyilván nem ennyire látványosan “hatékonyak” – még azok sem érhetők el legtöbbünk számára…..

Comments are closed.