Ha azt mondjuk, Latabárok, mindenkinek egy olyan színészdinasztia ugrik be, amelynek tagjai sok generációnak okoztak nagy élményt. De azt is tudjuk, hogy számos tagjuk Pécshez is kötődik, mi több, a dinasztiaalapító Endre is évekig Pécsett növelte a színházbarátok számát? 

1811. november 11-én látta meg a napvilágot Latabár Endre, ekkor még aligha sejtette valaki, hogy ez a név a következő évszázadokban, egészen máig a színházat, a szórakoztatást jelenti majd.

Latabár Endre, a dinasztia alapítója: fontos munkát végzett Pécsett (Fotó: mult-kor.hu)

A fiatal Endre már húszévesen abbahagyta jogi tanulmányait, és színész lett, Kilényi Dávid társulatával Pécsett is fellépett. Az 1830-as évek végére már nem tudott játszani, ugyanis a hangját túlerőltette, ezért előbb rendező, majd színigazgató lett, és saját társulattal járta az országot több mint három évtizeden át. Latabár Endre hamarosan a vidéki színészet legismertebb igazgatója lett, számos olyan lépése volt, amely alapjaiban alakította át a magyar színházi életet.

1844-ben Pécsett dolgozta ki a hazai színházi rendtartás alapjait és a színész takarékpénztár szabályait – jól látszik, hogy nem csak a művészet, hanem a „színházcsinálás” számos egyéb részlete foglalkoztatta. Az 1848-49-es szabadságharc bukásával a magyar színjátszás is komoly veszteségeket szenvedett, jó ideig Latabár társulata volt az egyetlen, amely anyanyelven játszott. Pécsett négy évadon át, 1853 és 1857 között láthatta a közönség.

Ráadásul Latabár Endre egy olyan színészdinasztia alapítója volt, amely hosszú évtizedeken át meghatározó volt a teátrumok világában – és több tagjuk Pécshez is kötődött. Az 1888-ban született Latabár Rezső is játszott Pécsett, de korántsem ő a család legismertebb tagja, aki itt lépett fel.

Id. Latabár Árpád fiaival, Árpáddal és Kálmánnal

Hanem például id. Latabár Árpád, aki 1878-ban született, és már kiskora óta látszott, ő is színész lesz, hiszen Feld Zsigmond gyerekszínházában lépett fel, majd az operaházban kardalos, segédszínész, végül több társulatnál operettszínész volt. Pécsre 1907-ben szerződött, már sikeres operettszínészként, nem csoda, hogy le is nyűgözte a közönségét. De nemcsak a pécsit, innen ugyanis bejárták Mohács, Nagykanizsa, Újvidék és Siófok környékét is. Pályája a fővárosban teljesedett ki. Két fia pedig a magyar filmművészet és színjátszás oszlopos tagja volt: Latabár Kálmán és ifj. Latabár Árpád.

És még mindig nincs vége a Latabárok és Pécs kapcsolatának: a hatodik generációt képviselő ifj. Latabár Kálmán 1962-ben, a színművészeti elvégzése után szerződött Pécsre, táncos komikusként 1964-ig szórakoztatta a pécsi közönséget, majd az Operettszínház szerződtette. Az ő fia, az 1963-ban született legifjabb Latabár Árpád szintén Pécsett szerepelt, 1985 és 1987 között – talán már meg sem lepődünk, hogy a családi hagyományoknak megfelelően táncos szerepekben.

Forrás: Pécs Lexikon, Magyar Színházművészeti Lexikon

Kiemelt fotó: Fortepan, id. Latabár Árpád és Latabár Kálmán családjával

Hirdetés