Pécsett teleltek a gólyák, hamarosan szabadon engedik őket

Idén is Pécsen telelt az a két gólya, amik évekkel ezelőtt sérültek meg, és nem tudtak elrepülni a télen melegebb éghajlatra. A Magyarországon fokozottan védett madarakat a pécsi állatkert fogadta be és gondozza addig, míg szabadon nem tudják engedni őket. A pécsi zoo egyébként jelentős szerepet vállal a fajtamentő programokban, így a gólyák mellett kilenc olyan faj is található, melyek állatkerti szaporítása hosszú távon jelentős szerepet tölt be a fennmaradásukban.

A tojónak törött a szárnya, de a hím tud repülni és rendszeresen nézeget is a magasból. A két madár nemrég került ki a röpdébe, ahol teljes ellátást kapnak.

Most még a táplálékukat is úgy állítják össze, hogy megerősödjenek és szabadon engedhessék őket

– A gólyáink fogságban mindennap kapnak enni, egy tál naposcsibét, egeret, illetve halat kínálunk nekik aprítva, emellett egy vödör vizet is kapnak, amiben kicsit meg tudják pancsoltatni az ételt, úgy jobban szeretik fogyasztani – mondja Csongor Andrea, a madarak gondozója.

Ha pedig nagyobb lesz az étvágyuk, akkor már a tücsök is felkerül az étlapra. A cél, hogy annyira felerősödjenek, hogy vissza tudják engedni őket a szabadba. – A következő hónapok során, amikor elérik azt az állapotot, átkerülnek Poroszlóra, a Tisza-tavi Ökocentrumhoz, és megkezdődik a madarak visszavadítása. Az a cél, hogy vissza tudjanak majd kerülni a természetbe – mondta Siptár Dávid, az állatkert igazgatója.

Bár a törött szárnyú tojónál a visszavadítás nem biztos, hogy sikerülni fog, hiszen ő folyamatos ellátást igényel, de mindenképpen olyan rezervátumi környezetbe helyezik majd, ahol szabadon tud élni.

A pécsi állatkert egyébként – a Magyarországon fokozottan védett gólya mellett – több védett fajt is tart, hogy segítse azok fennmaradását.

– A pécsi állatkertnek nem az a célja, hogy csak bemutassa az állatokat. Egyik fő alapelvünk a szemléletformálás, illetve az, hogy különböző programok révén hozzájáruljunk a fajok védelméhez, az ő fennmaradásukhoz – tette hozzá Siptár Dávid.

A Madagaszkárról származó gyűrűsfarkú makik száma tavaly érte el azt a szintet, hogy már az állatkertek segítsége kell fennmaradásukhoz

Jelenleg az állatkertben kilenc olyan faj tekinthető meg, ami az európai fajmegmentő és tenyészprogramnak a része. Ide tartoznak a gyűrűsfarkú makik, akik száma tavaly csökkent le arra a szintre, hogy már az állatkertek segítsége is kell a fennmaradásukhoz.

hirdetés