Pécsi alternatívák az édességekre

Hogyan kerülhetjük el a túlzott mennyiségű cukrot? És tényleg el kell kerülni? Pécsi szakembereket kérdeztünk arról, mennyire kerülendő a nassolás. Valamint arról, tényleg jobbak-e a cukrot pótló anyagok.  

Elképesztő, hogy mi minden van, amit egy diabéteszes betegnek nagy ívben el kell kerülnie, mert cukrot tartalmaz. Természetesen nem az üdítőitalokra és kedvenc nassolni valóinkra gondolunk itt, az túl egyértelmű lenne. Aki nem szenved ilyen jellegű betegségben, nem is gondolná, mi minden másban van még cukor az édességeken kívül; rengeteg van például a májkrémben és a kenyérben is. De említhetnénk bármelyik előre elkészített szószt, felvágottat vagy fagyasztott ételt is. Utánajártunk, vajon tényleg annyira káros-e a cukor, mint azt itt-ott hallani lehet.

Ugye, milyen jól néz ki? Egy cukorbetegnek ez az étel sajnos tabu…

Cukor helyett méz, sztévia, agávé, juharszirup?

Kulcsár-Antalfi Alexandra, pécsi dietetikus szerint a kulcs minden esetben a mértékletesség. Nem magával a cukorral, hanem a túlzott fogyasztásával lehet tehát a gond. Mindegy, hogy cukorról, vagy egyéb édesítőszerről beszélünk. Az élelmiszeriparban szinte minden termékbe tesznek valamilyen édesítőszert, így érdemes elkerülni az egyébként is bevitt mennyiség további növelését.

A szakember szerint egy átlagos, egészséges ember csakis a túlzott fogyasztással tehet magának rosszat, ami miatt cukorbetegség, szív-, és érrendszeri panaszok alakulhatnak ki. A méz, az agávé és a juharszirup is a cukorhoz hasonló mértékben hizlalnak, habár lassabban szívódnak fel a szervezetben. A sztévia – mivel gyakorlatilag nincs kalóriatartalma – jobb megoldás lehet tehát náluk. Ezek a szerek annyiban jobbak a cukornál, hogy magasabb a vitamin- és az ásványianyag-tartalmuk, mondta a dietetikus. 

Az édesítésre használt anyagokat általában a nemzetközileg is elismert „E” jelöléssel írják a csomagolásra

De tényleg annyira szörnyű a cukor?

Horváth Bianka fitneszedző, versenyző és versenyfelkészítő, táplálkozási tanácsadó, bírói tanuló, a Corpus SE testépítő szövetség tagja. Nemrég írtunk róla, hogy két ezüstérmet is szerzett a londoni testépítő olimpián. Megkérdeztük véleményét arról, valóban annyira rossz-e a szervezetnek a cukor és egészségesebbek-e az azt pótló más anyagok. Horváth Bianka lapunknak azt felelte, mindenképpen a természetes édesítőszereket ajánlja minden mesterséges anyag helyett. A természetesség mellett arra is kell figyelni, hogy Európában előforduló anyagokat fogyasszunk, melyekhez hozzá vagyunk szokva. Ez azért fontos, mert a más kontinensekről származó élelmiszerek nagyon megterhelhetik a szervezetünket.

A testépítőnő elárulta azt is, ő az édesítőszerek közül leginkább a mézet preferálja. Természetesen nem mindegy szerinte sem a mérték, semmiből nem szabad túlzott mennyiséget fogyasztani. A méz után a második legjobb megoldás a gyümölcscukor, majd a nádcukor következik, mondta Horváth Bianka. A mesterséges szereket egyáltalán nem részesíti előnyben, ezek szerinte egészségtelenek a gyártási folyamat miatt.

A fruktóz (más néven gyümölcscukor) 30-50 százalékkal édesebb a répacukornál

Melyik a legjobb cukorhelyettesítő? 

Az Uzsi Egészségboltban jártunk a Pécs Plázában, ahol Dömötör Zsuzsanna üzletvezetővel beszélgettünk. Kíváncsiak voltunk, hogyan vélekednek a normál kristálycukorról és a helyettesítőkről. Dömötör Zsuzsanna szerint a kristálycukorral alapvetően az a gond, hogy mára minden tápértékét elvesztette, most már csak ízfokozóként használjuk. Átlagosan egy magyar ember évente 35 kilogrammot fogyaszt belőle. Pedig a cukornak szerinte semmilyen jótékony hatása nincs, a szervezetben szinte csak kárt okoz.

Hizlal, fáradékonyságot, székrekedést, csontritkulást és fogszuvasodást is előidéz, folyamatosan terheli a hasnyálmirigyet. Ha az emberek a cukorfogyasztásukat körülbelül 20 százalékára csökkentenék, alternatív édesítőszereket használnának, a szervezet még valamennyire tudná ezt tolerálni, mondta. Sorra vettük tehát a boltban kapható édesítőszereket, melyekről az üzletvezető a következőket mondta el.

A kristályos nádcukor gyakorlatilag ugyanolyan, mint a hagyományos kristálycukor, ezt nem kapunk az egészségboltban. Van viszont sok minden más. Jóval több tápanyagot találhatunk az élő nádcukorban, ez tehát eggyel jobb megoldás. Még jobb a kókuszvirágcukor, melyet például a paleo étrend is befogad és enyhe karamellás ízt ad az ízesítéskor. Ráadásul feleannyi kalóriát tartalmaz a hagyományos cukorhoz képest. A xilit vagy nyírfacukor glikémiás indexe (ez megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben) 7-es, míg a kristálycukornak 68-as. Vagyis a kristálycukorban található szénhidrát sokkal gyorsabban szívódik fel. Ezért a xilit egy jó alternatíva, mert nem növeli magasra a vércukorszintet. A xilit csupán amiatt nem annyira népszerű, hogy sokaknál puffadást okoz.

Már 2016-tól kötelező feltüntetni az ételek cukortartalmát a csomagoláson

Az egészségboltban a legtöbbet eritritből adnak el, mely egyáltalán nem szívódik fel a szervezetben. Cukorbetegeknek a legjobb megoldás. Mivel 60-80 százalékos az édesítő hatása a közönséges cukoréhoz képest, többet kell belőle használni. A legtöbb kevert édesítőszer például negyedannyi, 99 százalék eritritből és 1 százalék sztéviából áll. A sztéviát elég ugyanis csupán kis mértékben hozzáadni, hiszen nagyon magas az édesítőmértéke.

Dömötör Zsuzsanna nézete szerint a legjobb és legtermészetesebb édesítőszer a sztévia, mert gyulladáscsökkentő és a vérnyomásra is jótékony hatással van. Nézete szerint a közönséges cukor sokkal inkább okozhat például rákos megbetegedést az édesítőkhöz képest, hiszen a rákos sejtek savas közegben tudnak szaporodni és a cukor sajnos savasítja szervezetünk. Véleménye szerinte a köztes megoldást kellene megtalálni, a méz például nagyon jótékony hatással bír az emberi szervezetre és a legősibb édesítő. Viszont ezt is csak kis adagban célszerű fogyasztani. Azt javasolja, egyszer mindenképpen próbáljunk ki egy 3-4 hetes cukormentes diétát és megtudhatjuk, milyen az, amikor a szervezetünk megkönnyebbül.

Dömötör Zsuzsanna a mézre és a sztéviára esküszik