Pécsi bandák slágereivel minden film egy kicsit jobb lesz

Miután május elején bemutatták az évtizedek óta egyre csak bővülő, kivételesen sokszínű pécsi könnyűzenei életről szóló Pécsi szál című áldokumentumfilmet, nem mehetünk el szó nélkül az olyan pécsi sztárbandák és legendák dalai mellett, melyeket egy-egy magyar filmben hallhatunk. Körbejártuk az internetet ilyen számokat keresve, és bizony több olyan dalt is találtunk, melyek majdhogynem emlékezetesebbek, mint maguk a filmek, melyekben felcsendültek.

hirdetés

Halott Pénz: Mindenre ráveszel (Valami Amerika 3.)

Kezdjük egy egészen friss betétdallal, mely egyértelműen emlékezetesebb, mint az a film, amihez íródott. A tavalyi Valami Amerika 3. közel sem nagy szám, ellentétben a Halott Pénz „Mindenre ráveszel” című slágerével. Herendi Gábor filmje ugyan közönségsiker lett, de közel sem akkora, mint a Halott Pénz fülbemászó szerzeménye, mely a mai napig pörög a rádiókban, miközben a filmről már senki nem beszél.

Felcser Máté & Pető Szabi: Te Vagyok Én (BUÉK)

A Csak szex és más semmi című filmjével magának nevet szerző Goda Krisztina BUÉK című tavalyi félreértésekkel és fordulatokkal teli vicces kis sztárparádéja ugyan nem mondható jelentős magyar filmalkotásnak, de talán a Punnany Massifból ismert Felcser Máté és a szintén pécsi Junkie Jack Flash frontembere, Pető Szabi közös dala emlékezetesebbé teszi a szilveszteri vígjátékot.

Punnany Massif: Részletek (Balaton Method)

Szintén a közelmúltban emelte jelentősen egy – egyébként kellemes – magyar film értékét és minőségét Pécs egyik óriási sztárbandája. Szimler Bálint közösségi finanszírozással tető alá hozott 2015-ös filmjében ugyan olyan nagy hazai együttesek fogtak össze, mint a Soerii & Poolek, a Bin-Jip, a Subscribe, vagy épp a Quimby (további több száz közreműködő zenekar és zenész mellett), de a Punnany Massif külön a filmhez írt „Részletek” című betétdala simán a film egyik legjobb száma lett. A Balaton Methodhoz amúgy az Akkezdet Phiai is írt egy dalt, az is rendben van, de hát ugye ők nem pécsiek.

Kispál és a Borz: Kicsit szomorkás… / Élj vele boldogan (Csinibaba)

Jöjjön egy igazi klasszikus. Tímár Péter 1997-es Csinibaba című kultikus alkotása örök, ahogy a filmben elhangzó Kispál és a Borz-dalok, a „Kicsit szomorkás…” és az „Élj vele boldogan” is.

Lovasi András/Kispál és a Borz: Zár az égbolt (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten)

A Csinibaba után egyből eszébe jut az embernek még egy magyar kultfilm, melyben elhangzik egy Kispál-dal, ez pedig Jancsó Miklós 1999-es Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című remekműve. A Kapa-Pepe-filmek első részében Scherer Péter és Mucsi Zoltán óriási jeleneteinek sorában bújik meg a filmben is szereplő Lovasi András „egyszálgitáros” „Zár az égbolt” feldolgozása.

Burzsoá Nyugdíjasok: Rohanó világunk (Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél)

Jancsó Miklós bírta a pécsi zenekarokat, a rendezőmester 2001-es klasszikusában (mely szintén Kapa és Pepe filmje) a Burzsoá Nyugdíjasok nem csak ezt a fantasztikus számot nyomják el, hanem emlékezetes módon szétvernek egy tévét is, amit nem lehet elégszer megnézni. Jancsó nem véletlenül hívta meg a pécsi kultbandát egy évvel később készített filmjébe.

Burzsoá Nyugdíjasok: Kádár János (Kelj fel, komám, ne aludjál!)

Nincs túl sok felvétel a Burzsoá Nyugdíjasok fellépéseiről, Jancsónak tehát sokat köszönhet a pécsi zenei színtér és annak rajongói. Jancsó 2002-es remekében csendül fel a pécsi együttes „Kádár János” című dala, egy nem akármilyen jelenetben. A szám Kádárról és a lángosokhoz fűzött viszonyáról szól.

Hirdetés