Pécsi hősök, akik hazájukért bármit megtettek

A pécsi 19. gyalogezredet is vidáman búcsúztatták

Az első világháborúban harcolt pécsi hősök emléke előtt tiszteleg az a rendhagyó, interaktív történelemórának is felfogható új kiállítás, melynek köszönhetően megismerhetjük a „Nagy Háborúban” szolgált pécsi és baranyai katonák életét.

hirdetés
Uránia Mozi

Első világháborús relikviákból, fotókból, feljegyzésekből, a katonák személyes tárgyaiból nyílt kiállítás Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában csütörtökön „Emlékek és tárgyak – Ami a Nagy Háborúból ránk maradt” címmel. A tárlat – mely Pécs Első Világháborús Emlékbizottsága, a Sopianae Egyesület, a Janus Pannonius Múzeum és a Pécsi Tankerületi Központ szervezésében jött létre – az első világháború pécsi, baranyai vonatkozásait dolgozza fel az egykori pécsi honvédek és családjuk emléktárgyaival, például kardokkal, szuronyokkal, levelekkel, valamint a huszár- és gyalogezredek történeteinek és hőstetteinek, vagy épp hadifogságban eltöltött napjaik bemutatásával.

A vitrinekben a pécsi hősök emlékei vannak

A kiállítás megnyitóján Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója kiemelte, hogy a tárlat fontos apropóját az adja, hogy száz éve, 1918-ban véget ért a „Nagy Háború”, melyet megannyi pécsi hős felmenője élhetett meg. Elmondta, hogy a kiállítás azt mutatja be a ránk maradt tárgyakon és emlékeken keresztül, ahogy a pécsi katonák hőssé váltak egy keserű, szomorú időszakban.

Megelevenedik a keserű múlt

A múzeumigazgató hozzátette, hogy a tárlaton egy igen fontos tárgy, egy világháborús pécsi díszkard is látható, mely a pécsiekből álló 52. császári királyi gyalogezred hőstetteinek emlékére készült, akik a háború elején vonultak hadba. A kardon olvasható egy felirat is: „Becsülettel élünk és halunk!” Ez a szöveg arra utal – folytatta –, hogy a pécsiek tisztességgel helytálltak, bajtársként mindig segítették egymást és soha nem felejtették el otthonukat.

– Az otthon, a gyerekük, a feleségük, a családjuk számukra egyet jelentett a hazával. A hazájukért pedig ők képesek voltak az életüket áldozni, és mindezzel példát mutatni a későbbi nemzedékek számára. Róluk szól ez a kiállítás – mondta Csornay Boldizsár.

Háborús fegyvereket is láthatunk

Őri László, Pécs alpolgármestere elmondta, hogy a kiállítás méltó emléket állít az első világháború poklát megjárt pécsi honvédeknek, amelyen a szemlélődők a katonák mindennapjaiba nyerhetnek betekintést. Hangsúlyozta, hogy a tárlat célja az emlékezés hősi halottainkra, és az emlékeztetés példás tetteikre.

Történelemórákat is fognak itt tartani

Ennek szellemében a következő hetekben a pécsi tankerülettel és a Janus Pannonius Múzeummal közösen a város azt tervezi, hogy a pécsi iskolák diákjai számára olyan interaktív történelemórákat szerveznek, melyeknek köszönhetően a tanórai kereteknél hasznosabban és emlékezetesebben adhatnak át élményeket és ismereteket a fiataloknak a háborúról.

A háború poklába is betekinthetünk

– Ez a kiállítás azt is üzeni számunkra, hogy akkor van jövőnk egy újrarajzolódó Európában, hogy ha a múltunkkal, a megélt történelmünkkel, nemzeti önismeretünkkel tisztában vagyunk – mondta.

Őri László: Ahhoz hogy legyen jövőnk, tisztában kell lennünk a múltunkkal

Az alpolgármester ezért nyomatékosította, hogy a kamaratárlattal a látogatókat – főként a középiskolás diákokat – arra szeretnék ösztönözni, hogy a kiállítás megtekintésén túl is vegyenek kezükbe könyveket és olvassanak, tanuljanak többet Magyarország első világháborús történelméről.

Páva Péter, a Pécsi Tankerületi Központ igazgatója elmondta, Pécs a világégés egyik központi helyszíne volt, hiszen amellett, hogy a város lakói közül több ezren harcoltak a frontokon, innen indult három fontos hazai katonai egység is.

A fiatalok számára tanulságos és fontos a kiállítás

– Boldogan indultak a háborúba, azt hitték, hogy pár nap lesz csupán, de van, aki csak évek múltán tért haza a hadifogságból, és volt, aki soha nem jött vissza. Köztük, a katonák között pedig olyan bajtársias barátság alakult ki, mely azóta is példa nélküli – mondta.

A tematikus kiállítás az ő útjukat követi, olvashatunk például a pécsi Hadapród Iskoláról, ahol képezték őket, számos információt találhatunk a besorozásukról, a pécsi ezredek útjáról és harcairól, a hadifogságról, a betegek és sérültek ellátásáról, a hazaérésükről és kitüntetésükről.

1 hozzászólás

  1. Miert kell egy olyan tortenelmi esemenyt eszmenyiteni, ami csak vert, veriteket es konnyeket okozott a resztvevoknek? A hatorszagokat lenyegeben kizsakmanyolta a haboru. A ferfiakat elvittek a frontra meghalni, az itthon maradottaknak pedig a sajat szajuk elol kellett megvonni a falatot. A haboruban semmi nemes cselekedet nincs, ezt felejtsuk mar el.

Comments are closed.