Pécsi márkák, amik bejárták a világot

A Pécsi Kesztyűről, a Zsolnay porcelánról és néhány éve már a Kinder-tojásról beugrik, hogy Pécsen készülő márkákról van szó. Vannak azonban olyanok, melyekről nem biztos, hogy tudjuk, hogy itt készülnek, vagy pécsiekhez köthetőek, mégis töretlen népszerűségnek örvendnek külföldön. Összegyűjtöttünk a teljesség igénye nélkül olyan brandeket, melyek már számos elismerésben részesültek. 

hirdetés

Vinylize by TipTon: bakelitlemezből készült díjnyertes szemüvegek

Milaskey Tipton Zakariás napszemüvegeit és szemüvegkereteit sok híresség hordja, többi közt Flo Rida, Elton John, Dani Alves, ByeAlex, Till Attila is vásárlója a bakelitlemezből készített daraboknak. A jelenleg is Pécsett készülő keretek 2018 nyarán elnyerték a Red Dot Design Awardot, melyet sokan a dizájn Oscar-díjának neveznek. Ezen a legnevesebb autógyártók termékeitől a mobiltelefonokon át a más műszaki termékig mindenféle kategóriában lehet nevezni és több ezer termék közül válogatják ki mindig a legjobban sikerülteket.

Milaskey Tipton Zakariás

EPowers: a motoros bicikli, melyből még II. Albert monacói herceg is rendelt

A pécsi Varjas István húsz éve készítette az első titkos motorral felszerelt kerékpárját, majd tíz évig pihentette a prototípust. Komolyabban 2010-ben kezdett újra foglalkozni az egyedi kétkerekűekkel, melyek jelenleg 7 ezer euróról indulnak, és Forma–1-es pilóták, sejkek és maga II. Albert monacói herceg is rendelt már belőlük. Ezeknek a bringáknak az az előnyük, hogy olyan könnyűek, hogy a használójukon kívül senki más nem látja, hogy motorral is hajthatóak. A tandem 18 kilogrammot nyom, három motor van benne és akár 60 kilométer per órával is képes száguldozni.

Varjas István

MyBabyHug: a világ egyik legegészségesebb babahordozója

A pécsi Lévai-Litter Éva hat éve varrta meg első babhordozóját, mára pedig olyan manufaktúrát épített fel, amivel termékei Izraeltől Svájcon keresztül Amerikáig, de még Vietnamba is eljutottak. 2018 nyarán, Magyarországon elsőként a kétgyermekes anyuka vehette át az amerikai Hip Dysplasia Institute, azaz a csípőrendellenességekre szakosodott ortopédiai világszervezet egészségügyi minősítését. Ez azt jelenti, hogy Éva babahordozói annyira jó hatással vannak a gyermekek csípőjére, hogy bekerültek a világvezető márkák közé mint ortopédiai segédeszközök. A MyBabyHug-termékek azonban nem gyógyászati segédeszközöknek néznek ki, hiszen trendi, színes mintákban lehet kapni, ami a hordozást is divatossá teszi, és az anyukát is jó érzéssel tölti el.

Lévai-Litter Éva

HappySkin: vegyszermentes natúrkozmetikumok egy kis manufaktúrából

Göcsei Kamilla pécsi manufaktúrája közel négy éve gyártja és forgalmazza a HappySkin natúrkozmetikumokat. Minden alapanyaguk ellenőrzött helyről érkezik, hogy minél több ember kipróbálhassa a vegyszermentes életet. Az alapanyagokat, üzletpolitikát és filozófiát is értékelve a márka 2015-ben és 2016-ban számos termékével érdemelte ki a Magyar Termék Nagydíjat. Ennél a díjnál a kozmetikumokat egy szakmai zsűri veszi górcső alá, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laboratóriumában vizsgálják be, és az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet ellenőrzi a termékekkel kapcsolatos engedélyeket.

Göcsei Kamilla és családja

NosiBoo: a dizájn és a hatékonyság terén is nyerő orrszívó

A két pécsi családapa, Streitmann Walter és Mátrabérci Zsolt fejéből kipattant termék hatalmas űrt töltött be a piacon közel hét éve. Egy családi nyaraláson jött az ötlet, nemsokkal később megszületett az első prototípus. A forma és a technika pedig viszonylag gyorsan meghozta a sikert, 2014-ben a mérnök apukapáros is elnyerte a Red Dot Design Awardot. A Nosiboo a Medical Device, azaz orvosi eszköz kategóriában nyerte a díjat négy éve. Az orrszívó egyébként halk, szabályozható és higiénikus, ami a dizájnos külső után nem utolsó szempont.

Streitmann Waltertól és Mátrabérci Zsolt

Whispering Wind Dresses: elegáns utcai és csinos alkalmi ruhák

Miután 2016 decemberében egy utcai ruhakölteménye bekerült a világ egyik legbefolyásosabb divatmagazinjának, a brit Vogue-nak a januári számába, a pécsi Cserkúthy Hanna karrierje meredeken ível felfelé. Megjárta a római divathetet, az Elle divatbemutatót, ruháit rendre tévés műsorvezetőkön látni. Pécsi kollégájával, Burkhart-Szentiványi Gabriellával az Amella Bag alapítójával New Yorkot és Kuala Lumpurt is „meghódították”, nemrég pedig a Design Héten mutatkoztak be ruhakölteményei.

Cserkúthy Hanna

Hirdetés